Günlük Analiz 10-07-2024

Ekonomi Takvimi

Günlük Veri Takvimi

Günlük Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

Powell verdiği 3 mesaj: 'Tek risk enflasyon değil, zamanlama önemli, son dönem verileri cesaret verici';

- FED Başkanı Powell dün senatoda gerçekleştirdiği yarı yıl sunumunda ekonomiye dair ve enflasyonla mücadelede alınan mesafeye dair bir çok değerlendirmede bulundu. İlk yarıyılda henüz istenilen sonuçların alınmadığına vurgu yapan Powell özetle faiz indirim sürecine geçilmesi için çok aceleci davranılmaması gerektiğini ve zamanlamanın önemini de bir kez daha hatırlatmış oldu. Ayrıca karşı karşıya oldukları tek riskin enflasyon olmadığını belirten Powell çok az veya çok geç faiz indiriminin ekonomi ve işgücü piyasası için risk oluşturacağı, erken veya çok fazla indirimin ise enflasyondaki ilerlemeyi durduracağı veya tersine döndüreceği uyarısı yaptı. 
- Powell ayrıca son dönem gelen verilerin faiz indirimi için cesaret verdiğini de vurgu yapınca piyasalar esasen aradıkları kıvılcımı buradan yakalamış oldu. Faiz indirim tarihine yönelik ipucu verilmemesi piyasaların hoşuna gitmese de bu yönlü vurgunun özellikle endekslerde alımları güçlendirdiğini ve yeni rekorlar getirdiğini gördük. Kapanışa doğru ise piyasa tekrar dengelenerek günü tamamladı. ABD Hazine tahvili getirileri yükselirken, ABD doalr endeksi ise 105 seviyelerinde ki dengeli görünümünü korudu. Emtia ve değerli metaller tarafında ise yine dar bant hareketleri dikkat çekti. Gelişmeler sonrası ise piyasalar Eylül ayı faiz indirimi için tahminini 70% seviyesine çekti. Bu oran hafta başı 71% oranının biraz altında düşüş göstermiş oldu. 
- ABD'de NATO zirvesi gerçekleşirken özellikle ABD BAşkanı Biden'ın Ukrayna'ya yönelik güçlü destek mesajları bir miktar jeopolitik risklerin ön plana çıkabileceğini bir kez daha bize gösterdi. Bu durum özellikle altın cephesinde kısmi alınmlara neden oldu diyebiliriz. Öte yandan Biden'ın sağlık durumundan kaynaklı adaylıktan çekilmesi gerektiğine dair kamuoyu baskısının artarak devam ettiği gelen haber akışında görülmekte. 
- Çin'den gelen Haziran ayı enflasyon verisi 0.2% artışla beklentilerin altında kalmayı sürdürdü. üretici tarafı ise beklentilere paralel gelirken Çin'de talebe dayalı zayıf görünümün devam ettiği görüldü. 
 
İçeride enflasyonala mücadeleye dair ve asgari ücrete zam yapılmasına dair tartışmalar ön planda;

- Türkiye son bir yıldır yürüttüğü enflasyonla mücadele de çok önemli aşamaları geri bıraksa da henüz tam anlamıyla enflasyonist baskılanma kırılmış, ya da toplumun geneline sirayet edebilecek düzeyde bir iyileşme söz konusu olmuş değil. Ötelenen zamların (oto yol ücretleri - elektrik ya da doğalgaz zamları gibi) devreye girdiği bu dönemde asgari ücrete artış yapılmayacak olması ve emeklilere sınırlı artış yansıtılması toplum nezdinde ciddi sıkıntılara neden oluyor. Ancak bu tür artışların enflasyonist baskıyı kırma noktasında ciddi handikaplara yol açması ve sarmalın kırılamaması sebebiyle ekonomi yönetiminin bu konuda direnç gösterdiğine şahit oluyoruz. Haliyle bu yönlü gelişmeler gündemi meşgul etmeye devam edecektir. Şimdilik piyasalara bir etkisi var diyemeyiz. 
- Siyasi gündemde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'nın NATO temasları ön planda izleniyor. Özellikle Biden ile görüşüp görüşmeyeceğine dair haber akışlarının içeride fiyatlamalar üzerinde kısa süreli etkilerinin olması beklenebilir.
- Diğer taraftan endekste yukarı yönlü ataklar kısıtlı kalmaya devam ediyor. Sınırlı para girişinin görüldüğü hisse senedi piyasasında bir miktar düzeltme yaşanabilir. Halen yabancı ilgisinde ki düşük eğilimin devam ettiğini söyleyebiliriz.
_ Diğer taraftan turizmde haberler pek iç açıcı değil. Sezonun neredeyse yarı yarıya boş geçtiğine yönelik haber akışları yine negatif etkiye neden olabiliyor.  

GÜNDEM;
- Fed Başkanı Powell’ın Yorumları *  
- FOMC Üyesi Bowman’in Konuşması  
- Ham petrol stokları

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU

BIST100;  Dün piyasa tespitlerimize paralel güne kısmen dengeli ve kısmen satış eğilimli bir başlangıç yaparken, günün devamında da dar bant hareketleri ile mevcut görünümünü korumaya çalıştı. Ancak seansın son dilimlerine doğru satışların artması ile endeks negatif bölgede baskılanarak günü tamamladı. Endeks günü 0.62% lik değer kaybıyla 10.796 puan seviyesinde tamamladı. 10.800 üzerinde çabalasa da yükselişin devamının gelmemesi ve sınırlı para girişi endekste tekrar baskılanmanın ön plana çıkmasına neden oldu diyebiliriz. Dün endeksi havacılık hisseleri yukarı yönlü desteklerken, bankacılık tarafındaki sert satışlar ise aşağı yönde baskıladı. Piyasa bugünde satıcılı eğilimin devamı ile başlangıç yapıp öncelikle yakın destek kademelerini test edecektir. Aşağı doğru 10.700 - 10.530 gibi kademelerin öncelikle çalışmasını beklerken, piyasa bu seviyelerde dengelenecek ve günün devamında tekrar tepki vererek bozulan görünümünü toparlamaya çalışacaktır. Yukarı yönlü toparlanma ya da tepkilerde 10.850 seviyesine doğru hız kesmesini beklediğimiz piyasanın gün sonunda açılış seviyesine yakın ancak yine negatif bir kapanış gerçekleştirmesini muhtemel görüyoruz.           

Dirençler; 10.850 - 11.000 - 11.088 - 11.250  

Destekler; 10.700 - 10.530 - 10.350 - 10.000

YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ

• (TUPRS)-Tüpraş: Tüpraş, yeşil hidrojen tek¬nolojilerini kullanarak be¬yaz eşya sektöründe Arçelik ile düşük karbonlu buzdola¬bı üretimine girdi sağlayacak.

• (THY)-Türk Hava yolları: Ana faaliyet konusu dışında kalan çeşitli yatırım projelerinin bir iştirak şirket üzerinden yönetilmesi amacıyla 'THY Yatırım Yönetim A.Ş.' şirketinin kurulmasına karar verilmiştir.

• (THY)-Türk Hava Yolları: AerCap ile 10 adet Airbus A321neo uçağının kiralanması için anlaştı.

• (HALKB)- Halk Bankası: mevzuata aykırı olarak kredi kullandırdığı yönündeki iddiaların gerçeğe aykırı olduğunu bildirdi.

• (TATEN)- 2024 yılının ilk üç ayında kârını yüzde 75 oranında artırarak 132 milyon TL’ye çıkardı.


Bu hafta kar ödemesi yapacak şirketler:

-09.07.2024: BURCE, KMPUR

-10.07.2024: PAGYO







BIST30 YAKIN VADE

BIST30 YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM

BIST30 YAKIN VADE; Ağustos vadeli kontrat dün yatay bir başlangıç yaparken gün içinde satış baskısının artmasıyla yakın desteklerine tutunamadı ve günlük kapanışını-125,75 fark ile satıcılı gerçekleştirdi. Kontratın bugünde baskılanarak satıcılı bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Kontrat daki baskılanmanın gün boyunca devam etmesini ve 12405 - 12368 arasında günlük kapanışını gerçekleştirmesini bekliyoruz. Olası toparlanmalarda ise 12700 seviyeleri yakın takip edilmelidir.

Destek: 12416 - 12405 - 12368 - 12325 - 12300

Direnç: 12670 - 12700 - 12722 - 12750 - 12769


DOLAR/TL YAKIN VADE; Temmuz vadeli kontrat dün yukarı yönlü ivmelenerek alıcılı bir başlangıç yaptı ve gün boyunca devam eden fiyat arayışları ile alıcılı görünümünü korudu. Kontrat daki pozitif görünümün bugünde devam etmesini bekliyoruz. 33,70 - 33,75 önemli direnç noktalarıdır. Kur cephesinde ki gelişmelere odaklı fiyat arayışını sürdüren kontratın olası düşmelerinde 33,52 - 33,49 sıralı destek noktaları olarak yer almaktadır.

Destek: 33,52 - 33,49 - 33,42 - 33,40

Direnç: 33,70 - 33,75 - 33,78 - 33,82

YURT DIŞI PİYASALAR

S&P 500

S&P 500

NASDAQ

NASDAQ

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU

S&P 500;  Powell öncesi daha iştahlı bir görünümde olan S&P 500 hisseleri Powell'ın faiz indirimine dair ip ucu vermemesi ve bilindik söylemler üzerinden daha fazla verisel kanıta ihtiyaç duyduklarına dair mesajlar vermeyi sürdürmesi piyasada ki heyecanı bir nebze yavaşlatmış oldu. Endeks Powell sonrası kısmen gerilerken dar bant kademelerinde yatay seyrederek mevcut seviyelerini korudu. Yeni gün başlangıcında vadeli tarafta kısmen satıcılı bir başlangıç dikkat çekiyor. Bu etki ile kısa vade teknik görünümde hafif yorulma belirtisi gösteren endekste bugün biraz daha negatif fiyatlamaların ön plana çıkabileceğini düşünüyoruz. Bu etki ile yakın destek kademeleri çalışırken piyasa özellikle 5.600 seviyesi üzerinde tutunarak günü tamamlamaya çalışacaktır. Olası kırılmalarda 5.500 desteği dikkatle izlenmelidir.      

DİRENÇ; 5.640 - 5.680 - 5.750 - 5.850 - 6.000  

DESTEK;  5.600 - 5.540 - 5.500 - 5.450 - 5.360    


NASDAQ; Dün Powell öncesi iştahlı görünümünü koruyan ve yeni rekor denemesi ile yüksek seyrini sürdüren teknoloji tarafında ise Powell sonrası biraz daha piyasanın heyecan kaybettiğine şahit olduk. Powell benzer mesajlar üzerinden risklere dikkat çekerken özellikle faiz indirimine dair net zamanlama mesajı vermemesi ile piyasa bir nevi hız keserek günü tamamladı. Yeni gün başlangıcında vadeli tarafta piyasanın mevcut kademelerinde ki dengesini koruyarak güne başladığını görüyoruz. Bu etki ile endeks bugün genel olarak yakın destek direnç kademeleri aralığında yatay seyrederek mevcut potansiyelini korumaya çalışacaktır. Özellikle geri çekilmelerde yakın destek seviyelerinin piyasayı tutmayı sürdüreceğini düşünüyoruz. Piyasa enflasyon beklentilerine odaklı pozitif görünümünü kapanışta sürdürecektir.   

DİRENÇ; 20.770 - 20.800 - 20.850 - 21.000 - 21.250

DESTEK; 20.560 - 20.500 - 20.460 - 20.350 - 20.200 

ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ

• (BA)-Boeing: 737 Max kazası suçlamalarını kabul ederek 487,2 milyon ceza ödemeyi kabul etti.

• (DE)-John Deere: Ürünlere olan talebin azalmasıyla 600 çalışanı işten çıkarıyor.

• (PARA)-Paramount: Skydance ile birleşmeyi kabul ederek CBS, MTV ve Paramount Studios gibi varlıklara sahip bir medya devi yarattı.

• (AMZN)-Amazon: E-ticaret ve lojistiği geliştirme planlarıyla yatırım yapıyor.

• (TMO)- Thermo Fisher: İsveçli biyoteknoloji firması Olink Holding AB'yi (OLK) 3,1 milyar dolara satın almasını onaylayarak anlaşmayı kesinleştirdi.

• (SSNLF)- Samsung Electronics: Çalışma şartlarının revize edilmesi için 3 günlük greve başladı.

Bu Haftanın Halka Arzları:Dışının Halka Arzları:

• (PGHL)- Primega Group Holdings Ltd.: Yıllık %6,30 gelir artışı ile Hong Kong merkezli bir inşaat hizmetleri firması.

• (OSTX)- OS Therapies Incorporated: Pediatrik kemik kanseri için yeni tedaviler geliştiren bir ilaç şirketi.



NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU

EURUS; Dün gün boyu 1.080 üzerinde yatay bant hareketlerini sürdüren paritede özellikle yukarı yönlü hamlelerin kısıtlı kalması ile paritenin bir kez daha baskılanarak günü tamamladığını gördük. Bu yönlü fiyatlamalar kısa vade görünümde bozulmaya neden olsa da şimdilik 1.080 desteği piyasayı tutmayı sürdürüyor. Bugün paritenin dünün devamı olarak baskılanmayı sürdürmesi ve özellikle 1.080 - 1.078 kademelerini aşağı yönde çalıştırmasını bekliyoruz. Sonrasında bir kez daha 1.080 üzerinde dengelenmesi muhtemel görünen parite gün sonu kapanışını 1.080 üzerinde gerçekleştirecektir. 

Dirençler; 1.0840 - 1.0870 - 1.0900 - 1.0940 - 1.1000  

Destekler; 1.0800 - 1.0780 - 1.0746 - 1.0700 - 1.0680 

ALTIN ONS

ALTIN ONS

GÜMÜŞ ONS

GÜMÜŞ ONS

DEĞERLİ METALLER

ONS ALTIN; Dün 2350 desteği üzerinde tutunan ve gün boyu yatay bant hareketlerini sürdüren altında özellikle pozitif kapanış dikkat çekti. Nato toplantılarında ABD Başkanı Biden'ın Ukrayna'ya güçlü destek açıklamasının bu hareketin ardında yatan temel faktör olduğunu düşünüyoruz. Piyasa bugünde kısmi alıcılı seyrini sürdürürken 2400 - 2350 aralığında ki yatay bant harekerlerini devam ettirecektir. Altın alıcılı eğilimini gün boyu devam ettirecek ve günü de pozitif tamamlayacaktır.   

Dirençler; 2380 - 2400 - 2430 - 2450

Destekler; 2350 - 2330 - 2300 - 2280  


GÜMÜŞ; 30 ONS üzerinde yeni bir alan oluşturmaya çalışan gümüş dün bir miktar dar bant hareketleri ile mevcut seviyelerinde ki potansiyelini korurken, daralan flama formasyonu görünümünü de iyice pekiştirmiş oldu. Gümüşün bugün de dar bant hareketleri ile formasyonu sürdürmesi ve günü mevcut kademelerine yakın ancak alt ve üst kademelerini daha da daraltarak tamamlaması muhtemel görünüyor. Bu formasyonun son aşamasında genelde her iki yöne de sert sıçramalar görülebildiği unutulmamalıdır. Haliyle bu hafta sonuna doğru gümüşte yeni bir trend başlangıcı ya da sert geri çekilmeyle tekrar 29 ons altı kademelerin fiyatlandığı senaryolar görülebilir.   

Dirençler; 31.50 - 32.50 - 33.00 - 35.00

Destekler; 30.00 - 29.60 - 29.20 - 28.50

Ücretsiz Deneme Hesabı