Günlük Analiz 11-07-2024

Ekonomi Takvimi

Günlük Veri Takvimi

Günlük Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

Powell gidişattan memnun, Piyasaların gözü kulağı ise ABD TÜFE verisinde;

- Piyasalar son iki gündür FED Başkanı Powell'ın açıklamalarına odaklanırken özellikle son verilerde ki iyileşmenin FED tarafında memnuniyet oluşturduğuna dair mesajların gelmesi piyasalar nezdinde memnuniyetle karşılandı. Powell, Kongre'deki milletvekillerine enflasyonun yenildiğini ilan etmeye henüz hazır olmadığını ancak ABD'nin istikrarlı fiyatlara ve düşük işsizliğe doğru bir yolda olduğunu ve Fed'in 'bu yolda kalmaya çok odaklandığını' söyledi. Küresel hisse senedi piyasaları Powell sonrası rekor seviyelere yükselirken, ABD Hazine tahvili getirileri de düşüş gösterdi. 
- Piyasalar açısından tek olumlu gelişme Powell'ın güvercin diyebileceğimiz tutumu değildi. Piyasalar bugün ABD enflasyon verisinde düşüşün devamını bekliyor ve bu yönde güçlü bir ivmelenme görülebileceğine dair de beklentilerini fiyatlıyor. Hatta Powell ile beraber olumlu fiyatlamalarda bu yönlü beklentilerinde hatrı sayılır bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz. 
- Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lisa Cook dün yaptığı açıklamada, işsizlik oranında daha fazla artış olmadan ABD enflasyonunun düşmeye devam etmesi gerektiğini söyledi. Cook, ABD'nin 'yumuşak inişine' ilişkin kanıtlarını sıralandığını hissettiğini, Fed'in en son tercih ettiği enflasyon ölçüsünün merkez bankasının yüzde 2 hedefi karşısında yüzde 2,6 olduğunu ve işsizlik hedefinin yüzde 4,1 olduğunu söyledi.
- Olumlu gelişmeler sonrası S&P 500 Çarşamba günü üst üste altıncı rekor yüksek kapanış gerçekleştirirken, Nasdaq'ın rekor kapanışı üst üste yedinci günü buldu. MSCI dünya endeksi %0,86 artışla 824,81'e yükseldi. Bu, küresel endeksin son 7 seanstaki altıncı rekor yüksek kapanışı ve 12 Haziran'dan bu yana en büyük günlük yüzdelik kazancı oldu. Gelişmeler küresel risk iştahını pozitif etkilerken, zayıf dolar karşısında diğer para birimleri, emtilar ve değerli metallerde pozitif fiyatlamalarını sürdürdü.  Piyasa gelişmeler ışığında Fed'in Aralık ayı sonuna kadar faiz oranlarını iki kademe birden düşürme olasılığını F, Eylül ayında ise ilk faiz indirimi olasılığını ise p oranında fiyatlamaya devam etti..
- Diğer taraftan çok fazla piyasalar üzerinde tkisi görülmese de dün ABD'de gerçekleşen NATO toplantılarından Ukrayna'ya tam destek kararı çıktı. Bu gelişmelerin önümüzdeki günlerde jeopolitik açıdan piyasalar üzerinde baskı oluşturup oluşturmayacağı görülecektir. 
- ABD'de ayrıca Bidenn'ın adaylık sürecine dair tartışmalarında devam ettiğini not ederek yurt dışı tarafını tamamlayalım. 
 
Şimşek: Enflasyonu düşüreceğiz, gelir dağılımını iyileştireceğiz;

- İçeride günden genel olarak asgari ücretlere zam yapılıp yapılmayacağına dair tartışmalar ve bunların yansımaları olmaya devam ediyor. Ekonomi yönetimi bu yönde net bir şekilde olumsuz tavır alırken özellikle emeklilere yönelik ek zam görüşmelerini bugün takip ediyor olacağız.
- Diğer taraftan içeride kısmen durağan piyasa fiyatlamalarının ön planda olduğunu söyleyebiliriz. Bugün gelecek perakende satış verileri piyasalarda bir miktar hareketlenmeye neden olabilecektir. Yine ABD enflasyon verisinin küresel tarafa paralel içeride de etkili olacağını düşünüyoruz. 

GÜNDEM;
- Türkiye Perakende Satışları (Aylık/Yıllık)*
- ABD Devam Eden İşsizlik Sigortası Başvuruları
- ABD Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık)* 
- ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık/Yıllık)*
- FOMC Üyesi Bostic’in Konuşması  

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU

BIST100;  Dün piyasa tespitlerimize paralel güne satıcılı başlarken gün içinde gelen alımlarla sınırlı tepkiler verirken yukarı yönlü toparlanmalar genel olarak sınırlı kalmaya devam etti. Piyasa dar bant aralığında ki yatay seyrini gün boyu sürdürse de özellikle seans sonu gelen satışlarla yine tespitlerimize paralel endeks günü negatif tarafta tamamladı. Endeks günü 0.49% luk değer kaybıyla 10.743,30 puan seviyesinde tamamladı. Düşüşünü üçüncü güne taşıyan endekste kısa vade görünümde ki bozulma daha da derinleşmiş durumda. Bu etki le endeksteki düşüş eğiliminin bugün açılışta yine ön planda olacağını düşünüyoruz. Endeks özellikle baskılanmanın artması ile düşüşü 10.500 seviyelerine doğru derinleştirebilir. Ancak piyasanın bugün birazda yurt dışı etkisi ile düşüşünü sınırlandıracağını ve gün içi tepkiler ile tekrar 10.800 seviyesinde denge bulacağını bekliyoruz. Bu yönlü gelişmeler sonrası piyasa üç günlük düşüşün ardından pozitif bir kapanış gerçekleştirebilir. Ancak piyasanın beklentimizin aksine baskılanmaya devam ettiği durumda ise 10.500 seviyelerinde dengelenerek düşük bir kapanış gerçekleştirmesi beklenmelidir.         

Dirençler; 10.850 - 11.000 - 11.088 - 11.250  

Destekler; 10.700 - 10.550 - 10.370 - 10.000

YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ

• (TUPRS)-Tüpraş: Tüpraş, yeşil hidrojen tek¬nolojilerini kullanarak be¬yaz eşya sektöründe Arçelik ile düşük karbonlu buzdola¬bı üretimine girdi sağlayacak.

• (THY)-Türk Hava yolları: Ana faaliyet konusu dışında kalan çeşitli yatırım projelerinin bir iştirak şirket üzerinden yönetilmesi amacıyla 'THY Yatırım Yönetim A.Ş.' şirketinin kurulmasına karar verilmiştir.

• (THY)-Türk Hava Yolları: AerCap ile 10 adet Airbus A321neo uçağının kiralanması için anlaştı.

• (HALKB)- Halk Bankası: mevzuata aykırı olarak kredi kullandırdığı yönündeki iddiaların gerçeğe aykırı olduğunu bildirdi.

• (TATEN)- 2024 yılının ilk üç ayında kârını yüzde 75 oranında artırarak 132 milyon TL’ye çıkardı.


Bu hafta kar ödemesi yapacak şirketler:

-09.07.2024: BURCE, KMPUR

-10.07.2024: PAGYO







BIST30 YAKIN VADE

BIST30 YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM

BIST30 YAKIN VADE; Ağustos vadeli kontrat dün kısmen alıcılı bir start verirken beklentilerimiz doğrultusunda baskılanarak günü -69,75 fark ile satıcılı kapattı. Kontratın bugünde benzer bir görünüm ile yatay bir başlangıç yaparken gün içinde gelen satışların artmasıyla aşağı yönlü momentimunu devam etmesini bekliyoruz. Bu etki ile kontratın 12334 - 11284 seviyelerinde fiyatlanmasını bekliyoruz. Olası yükselmelerde 12500 seviyesi önemli direnç noktalarındandır.

Destek: 12.339 - 12.334 - 12.284 - 12.272

Direnç: 12.500 - 12.550 - 12.562 - 12.581


DOLAR/TL YAKIN VADE; Temmuz vadeli kontrat dün alıcılı bir güne start vermesine rağmen tutunamayarak günün en düşük değerine yakın satıcılı bir kapanış gerçekleştirdi. Paritenin bugün kısmen alıcılı bir güne başlarken dar bir bant aralığında hareket ederek günü satış yönlü fiyatlanmalar ile kapanış gerçekleştireceğini düşünüyoruz. Özellikle 33,50 seviyelerinin pariteyi tutmasını bekliyoruz. Kur cephesindeki gelişmelere bağlı olası yükselişler de 33,74 seviyeleri beklenebilir.

Destek: 33,52 - 33,50 - 33,48 - 33,44 

Direnç: 33,68 - 33,70 - 33,74 - 33,77

YURT DIŞI PİYASALAR

S&P 500

S&P 500

NASDAQ

NASDAQ

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU

S&P 500;  Dün neredeyse gün boyu alıcılı eğilimini koruyan endeks özellikle Powell'dan gelen güvercin mesajların ve bugün açıklanacak enflasyon verisine dair pozitif beklenti etkisiyle yeni rekor seviyesinde günün yükseğine yakın kapanış gerçekleştirdi. Bu hamle aynı zamanda kısa vade teknik görünüm açısından da son bir kaç gündür belirginleşen yorulma emarelerini tersine çevirmiş oldu. Piyasa bugün gelecek olan ABD enflasyon verisi öncesi vadeli tarafta pozitif fiyatlamalarına devam ediyor. Ara ara yakın destek kademeleri test edilse de endeksin yüksek seyrini veri öncesi koruyacağını düşünüyoruz. Veri ile beraber ise piyasa yön tayin edecek ve sonuçların etkisi doğrultusunda kapanış gerçekleştirecektir. Verinin beklentilere paralel enflasyonda düşüşü işaret etmesi piyasada ki risk iştahını coştururken endeks günü yeni rekor kademelerinde tamamlayacaktır. Bu yönlü gelişmelerin bundan sonrası için trendi desteklemesi beklenmelidir. Aksi yönlü gelişmelerde ise piyasa da sert satışlarla beraber düşük bir kapanış beklenmelidir.  Bu yönlü gelişmede ise özellikle 5.500 kademesi dikkatle izlenmeli ve bu kademe altı kapanışlarda düşüşün derinleşmesi beklenmelidir.        

DİRENÇ; 5.700 - 5.750 - 5.850 - 6.000 - 6.250  

DESTEK;  5.640 - 5.550 - 5.500 - 5.375 - 5.250     


NASDAQ; Dün Powell öncesi iştahlı görünümünü koruyan ve yeni rekor denemesi ile yüksek seyrini sürdüren teknoloji tarafında özellikle Powell'dan gelen güvercin mesajlar ile endeks yeni rekor seviyelerde pozitif bir kapanış gerçekleştirdi. Bugün gelecek olan enflasyon verisine dair pozitif beklenti etkisinin de bu kapanışta katkısı olduğu göz ardı edilmemelidir. Haliyle yeni gün başlangıcında vadeli tarafta olumlu havanın devam ettiğini görüyoruz. Piyasa kritik veri öncesi yüksek seyrini korurken, veri ile beraber artan oynaklık eşliğinde yön tayin edecektir. Verinin enflasyonda düşüşü işaret ettiği durumda piyasanın trendini İvmelendirmesini ve rekor seviyelerde yüksek kapanış gerçekleştirmesini bekleriz. Aksi yönlü gelişmelerde ise endeks sert satışlar eşliğinde düşük bir kapanış gerçekleştirecektir.     

DİRENÇLER; 20.900 - 21.000 - 21.250 - 21.500 - 21.750 

DESTEKLER; 20.800 - 20.680 - 20.500 - 20.350 - 20.200

ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ

• (SSNLF)-Samsung: Çalışanları, 3 günlük bir eylemin ücret ve sosyal haklar için iyileştirme tekliflerini harekete geçirememesinin ardından süresiz grev ilan etti.

• (HON)-Honeywell: Air Products'ın (APD) sıvılaştırılmış doğal gaz işini 1,81 milyar dolar nakit karşılığında satın alıyor.

• (BA)-Boeing: Haziran ayında yasal ve üretim zorlukları nedeniyle bir önceki yıla göre %27 düşüşle 44 jet teslim etti.

• (VWAGY)-Volkswagen: Zayıf elektrikli araç talebi nedeniyle Brüksel Audi fabrikasını kapatabileceğini açıklamasının ardından %1,45 düştü.

• (PARA)-Paramount: Skydance ile birleşmeyi kabul ederek CBS, MTV ve Paramount Studios gibi varlıklara sahip bir medya devi yarattı.

• (AMZN)-Amazon: E-ticaret ve lojistiği geliştirme planlarıyla yatırım yapıyor.

• (TMO)- Thermo Fisher: İsveçli biyoteknoloji firması Olink Holding AB'yi (OLK) 3,1 milyar dolara satın almasını onaylayarak anlaşmayı kesinleştirdi.

Bu Haftanın Halka Arzları:Dışının Halka Arzları:

11.07.2024: QMMM Holdings Ltd. (QMMM), yıllık -%4,66 gelir artışı ile bir dijital medya reklam hizmeti ve sanal avatar teknolojisi şirketi.

12.07.2024: : Primega Group Holdings Ltd. (PGHL), Hong Kong merkezli bir inşaat hizmetleri firması ve yıllık %6,30 gelir artışı.



NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU

EURUS; Dün genel olarak alıcılı eğilimini gün boyu sürdüren parite özellikle Powell sonrası dolarda ki zayıflama etkisi ile güçlü seyrederken, gün sonu kapanışını da pozitif gerçekleştirmiş oldu. Piyasa bugün ABD enflasyon verisine odaklı fiyatlamalarını gün boyu sürdürürken özellikle veri öncesi mevcut kademelerinde ki görünümünü koruyacaktır. Verinin enflasyonda ki düşüş sürecinin devamını işaret ettiği senaryoda paritenin 1.090 kademelerine doğru ataklarını genişleterek yüksek bir kapanış gerçekleştirmesini bekliyoruz. Aksi yönlü gelişmelerde ise parite 1.070 seviyelerine doğru sarkarak günü düşük tamamlayacaktır.  

Dirençler; 1.0840 - 1.0870 - 1.0900 - 1.0940 - 1.1000  

Destekler; 1.0800 - 1.0780 - 1.0746 - 1.0700 - 1.0680 

ALTIN ONS

ALTIN ONS

GÜMÜŞ ONS

GÜMÜŞ ONS

DEĞERLİ METALLER

ONS ALTIN; Dün Powell sonrası piyasalar genel olarak olumluya dönerken altın tarafında da alımların ağır bastığını ve piyasanın 2350 üzerinde kısa ataklarla ivmelendiğini gördük. Yeni gün başlangıcında alıcılı eğilimini sürdüren altında bugün de özellikle veri öncesi pozitif havanın devamı ile beraber yakın üst direnç kademelerinin çalışmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Piyasa enflasyon verisi sonrası ise artan oynaklık ile beraber yön tayin edecektir. Verinin enflasyonda ki düşüşün devamına işaret ettiği senaryoda altının 2400 üzeri yeni zirve denemeleri eşliğinde yüksek bir kapanış gerçekleştirmesini bekleriz. Aksi yönlü gelişmelerde ise piyasa bir kez daha 2300 seviyelerine doğru geri çekilecek ve düşük bir kapanış gerçekleştirecektir.     

Dirençler; 2400 - 2430 - 2450 - 2500

Destekler; 2350 - 2330 - 2300 - 2280  


GÜMÜŞ; Gümüş 30 ONS üzerinde dar bant hareketleri ile dün işaret etmiş olduğumuz flama formasyonunu sürdürürken, bugün ise enflasyon verisi ile veri sonucu doğrultusunda sert reaksiyonlar verebilir. Özellikle veri öncesi mevcut kademelerinde ki potansiyelini koruması muhtemel görünen gümüşün, verinin enflasyonda ki düşüşü teyit etmesi durumunda sert yukarı sıçrayarak 32.50 kritik direnç seviyesi üzerine hamle yapması beklenmelidir. Bu kademe geçilebilir mi tam olarak kestiremesek te bu yönlü gelişmede piyasanın yüksek kapanış ile beraber trendini güçlendirme ve daha uzun soluklu trendini ivmelendirme ihtimali artacaktır. Aksi yönlü gelişmelerde ise patlama aşağı yönlü olacak ve gümüş 28 ons kademelerinde denge bularak günü negatif tamamlayacaktır.  

Dirençler; 31.50 - 32.50 - 33.00 - 35.00

Destekler; 30.00 - 29.60 - 29.20 - 28.50

Ücretsiz Deneme Hesabı