Günlük Analiz 12-06-2024

Ekonomi Takvimi

Günlük Veri Takvimi

Günlük Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

Piyasalar için Şampiyonlar Ligi finali kıvamında bir gün;
 
- Hafta başından bu yana sakin bekleyişini sürdüren ve bekle gör modunda konumlanan piyasalar açısından yön belirleyici olacağını düşündüğümüz kritik bir gün bizi bekliyor. Piyasalar bugün öncelikle TR saati ile 15:30 da ABD enflasyonunu ve akşam ise Haziran ayı FOMC kararlarını karşılayacaklar. Her iki gelişmede piyasaların yön tayini açısından son derece kritik ve belirleyici olacaktır. 
- Son dönem ekonomik aktivitede yavaşlama emarelerinin görülmesi ile genişlemeci politikalar yakındır havasına giren piyasalar, geçtiğimiz cuma gelen güçlü istihdam verisi ile bir nebze olsun törpülenmişti. Bugün gelecek enflasyon verisi öncesi ise piyasanın belirgin bir enflasyonda yavaşlama göreceği yönünde güçlü bir beklentisi olduğunu düşünüyoruz. Özellikle ABD endekslerinde veri öncesi gelen yeni rekorlar risk iştahında ki momentumu bize gösteriyor. Bu bağlamda enflasyonda yavaşlama görülmesi piyasalarda yeni bir coşku havasının görülmesine ve endekslerde yeni rekorların gelmesine neden olacaktır. Bu yönlü gelişmelerde dolarda zayıflama olurken, diğer para birimleri ve değerli metallerde ise güçlenme olacaktır. Enflasyonda güçlü eğilimin devamı ise piyasalarda tam tersi reaksiyonlara neden olacaktır.
- Günün ve hatta haftanın diğer önemli gelişmesi ise akşam saatlerinde gelecek olan Haziran ayı FOMC kararları olacak. FED faizleri sabit bırakırken burada piyasanın gözü özellikle FED üyelerinin enflasyona dair görüşleri ve faiz indirim beklentilerinde ki olası değişiklikler olacaktır.  Özellikle piyasaların güvercin niteliğinde algısına neden olacak her gelişme artan risk iştahını desteklerken, aksi yönlü gelişmenin ise piaysalar üzerinde baskı oluşturması beklenmelidir.
- Piyasalar açısından hafta başından bu yana izlediğimiz AB parlamento seçim sonuçlarında dair piyasa yansımalarının bugünden itibaren biraz daha soğumasını bekliyoruz. Gelişmeler gündemdeki yerini korurken özellikle Fransa'da gerçekleşecek erken seçime dair gelişmeler piyasalar açısından yakından izlenmeye devam edilecektir.      
- Dün Apple uzun süredir beklenen yeni sürüm tanıtımını yaparken, özellikle teknoloji tarafında piyasalarda ki iştahın desteklenmesine neden oldu. Apple yeni işletim sistemi iOS 18 olmak üzere yeni sürümlerini tanıttığı toplantısında özellikle yapay zekaya girişimi ile önünde yeni bir kulvar açmış oldu. Sunum sonrası yaklaşık 7% prim yapan Apple hisseleri aynı zamanda teknoloji tarafında da toparlanmalara neden oldu. 
- Piyasalar açısından bugün ABD enflasyon verisi ve akşam saatlerinde açıklanacak FOMC Haziran ayı kararları belirleyici olacaktır. Yurt dışında ki bu gelişmelerin içeride ki fiyatlamaları da etkileyeceğini düşünüyoruz.   

GÜNDEM;
- ABD  Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) 
- ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık / Yıllık)
- Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Kararları 

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU

BIST100; Dün güne tepki vererek başlayan endekste genel olarak 10 bin seviyesi üzerinde tutunma çabaları ile alımların daha etkili olduğu bir günü geride bıraktık. Piyasa olası sarkmalara rağmen 10 bin seviyesi civarında tutunmuş ve bu kademe üzerinde dengelenmeye çalışmış görünüyor. Genel olarak tepki alımlarının etkili olduğu günde endeks günü 0.53% lük yükselişle 10.051 puan seviyesinden tamamladı. Günlük periyotta bankacılık, havacılık, perakende ve holding hisseleri endeksi yukarı yönde desteklerken, petro-kimya ve otomotiv gibi sektörlerde ise satışlar bir miktar baskılanmaya neden oldu. Dün gelen tepkiler ile endeksteki zirveden başlayan yaklaşık 11% lik düşüşe neden olan düzeltme hareketinin trendini tamamladığını düşünüyoruz. Piyasa yurt içi ya da dışından her hangi bir şok gelişme görmezse hafta başından bu yana işaret etmiş olduğumuz 10 bin kademesinde tutunmayı sürdüreceğini ve bu seviyelerden tepki vererek teknik görünümünü kısa vade de tekrar toparlayacağını düşünüyoruz. Bu bağlamda endeks yeni gün başlangıcında bir kez daha alıcılı eğilimini sürdürürken özellikle 10.200 ve üzeri yakın dirençlerini test ederek yukarı yönde bar boyunun uzamasını sağlayacaktır. Özellikle ABD enflasyon verisi ile global tarafta ki fiyatlama eğilimine paralel yön arayışını pekiştirmesi muhtemel görünen endeksin günlük kapanışını gelişmelere paralel gerçekleştirmesi beklenmelidir. Global tarafta risk iştahının arttığı bir senaryoda endeksin 10.500 seviyesine doğru daha iştahlı bir kapanış gerçekleştirmesi beklenmelidir. Aksi yönlü gelişmelerde ise piyasa 10 bin seviyesinde bir kez daha baskılanarak günü tamamlayacaktır. 10 bin -  9.914 destek kademelerinin kırıldığı durumda ise 9.600 ve 9.250 gibi kademeler sırasıyla hedeflenmelidir.           

Dirençler; 10.200 - 10.350 - 10.460 - 10.600 

Pivot; 10.000

Destekler; 9.914 - 9.600 - 9.500 - 9.250 

YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ

-(MARBL)-Tureks T. Madencilik bugün net 0,050 kar payı ödemesi yapacak. 

-(KLKIM)- Kalekim kimyevi Madenler bugün net 0,12 kar payı ödemesi yapacak.

-(KONTR)- Kontrolmatik Tek.: 27.496.060,00$ yurt dışından Mühendislik Anonim Şirketi Magyarorzagi 132kV Mobil Şalt sahası projesi için anlaşıldı.

- KCHOL: Yapı ve Kredi Bankası AŞ'de sahip olduğu payların satışına yönelik ön görüşmelerin sonlandırıldığı bildirildi.

-IZINV: SPK toplam satış tutarı 103 milyon 986 bin 306 lira karşılığı payların ihraç edilmesine onay verdi.

-VERUS: Şirketin %100 bağlı ortaklığı Ata Elektrik Enerjisi’nin sermayesinin 26,5 milyon TL’den 41 milyon TL’ye yükseltilmesinin tescil edildiği açıklandı.

-VAKFN: İsmail Ege tarafından 207.541 adet payın Borsa’da işlem görebilmesi için MKK’ya kaydileştirme başvurusu yapıldı.

-HOROZ: Şirket payları 7 Haziran'da Borsa'da işlem görmeye başlayacak.

-ICUGS: Şirketin Plodsi Finansal Teknolojiler ile azınlık payı satın alarak yatırım yapmak amaçlı gizlilik sözleşmesi imzaladığı açıklandı.



BIST30 YAKIN VADE

BIST30 YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM

BIST30 YAKIN VADE; Haziran vade kontrat dün güne satıcılı bir seyirde başlarken yakın desteklerinden gelen tepki alımları ile toparlansa da gün boyu çift yönlü fiyatlamalarını sürdürdü. Baskılanmanın devam ettiği günde endeks 67,50 fark ile günü 11.193 kademesinde artıda kapatmayı başardı. Kontratın bugünde benzer bir toparlanma ile fiyatlamalarını sürdürmesini bekliyoruz. Endeks özellikle gelişmelerin desteklemesi durumudna 11.500 üzerine atarak günü tamamlayabilecektir. Ancak aksi yönlü gelişmelerde ise düşüşün 11000 seviyelerine kadar derinleşerek devam etmesi ve piyasanın baskılanarak günü tamamlaması beklenmelidir. 

Dirençler: 11.350 - 11.500- 11.830 - 12.000

Destekler: 11.000 - 10.750 - 10.500 - 10.000


DOLAR/TL YAKIN VADE; Haziran vade kontrat pazartesi günü görülen hafif toparlanmaya rağmen 33 seviyesinde tutunamadı ve dar bir bant aralığında fiyatlamalarına devam ederek -0,11'lik bir düşüş ile günü eksi kapattı. Piyasanın bugünde 33,00 - 32,80 bant aralığında yatay fiyatlamalarını sürdüreceğini düşünüyoruz. Kontrat yine günlük kapanışını bu bant aralığında gerçekleşecektir. TL aleyhinde fiyatlamaların görülmesi durumunda 33,16 seviyelerinde yukarı yönlü hareketleri kısıtlı kalmaya devam etmesi beklenmelidir. 

DİRENÇLER; 33.16 - 33.30 - 33.50 - 33.80  

Pivot; 33.00 

DESTEKLER; 32.80 - 32.50 - 32.30 - 32.00

YURT DIŞI PİYASALAR

S&P 500

S&P 500

NASDAQ

NASDAQ

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU

S&P 500;  Hafta başından bu yana sakin görünümde yukarı yönlü potansiyelini koruyarak fiyatlamalarını sürdüren hisse senedi piyasasında dün hisse senetleri yine sakin bir günü geride bırakırken, bugün ise özellikle vadeli tarafta iştahın yine yüksek seyrettiğini görüyoruz. Piyasa haftanın en kritik gününde artış eğilimi gösteren risk iştahının etkisi ile yeni zirve denemelerini ön planda tutarak gelişmelere odaklanıyor. S&P 500 bugün özellikle veri öncesi potansiyelini koruyarak dar bant aralığında kalıp gelişmelere odaklı bekleyişini sürdürecektir. Veri ile beraber oynaklık artarken, özellikle enflasyon verisinin düşüş eğilimi gösterdiği tüm senaryolarda piyasa yeni rekorlar ile beraber yeni bir ralli trendine girecektir. Bu yönlü gelişmede endeks 5.500 üzeri yeni zirvelere doğru yelken açarken, günün ikinci kritik gelişmesi olarak FOMC kararlarına odaklanacaktır. Oradan da piyasaları destekleyici bir gelişme görülmesi durumunda endeks günlük kapanışını 5.500 üzerinde günün en yükseğine yakın zirvede tamamlayacaktır. Aksi yönlü gelişmelerde ise endeksin 5.330 desteğini kırarak 5.250 seviyelerinde baskılanarak günü tamamlaması beklenmelidir.        

DİRENÇ; 5.500 - 5.650 - 5.800 - 6.000 

DESTEK;  5.330 - 5.250 - 5.200 - 5.000  


NASDAQ; Haftanın en kritik günü öncesi iştahlı görünümünü sürdüren teknoloji piyasasında dün yeni rekorla beraber piyasa beklenti üzeri pozitif bir kapanış gerçekleştirdi. Teknik açıdan güçlü momentumun dikkat çektiği endekste vadeli tarafta yeni gün başlangıcının yine aynı iştahla start aldığını görüyoruz. Endeks kritik enflasyon verisi öncesi kısmen dar bant hareketleri ile yüksek seyrini sürdürürken, veri ile beraber oynaklık artacak ve piyasa yön tayin edecektir. Enflasyonda yavaşlama ve düşüş eğiliminin belirginleşmesi endekste yeni rekorlar getirirken piyasa özellikle 19.500 seviyelerine doğru ataklarını genişletecek ve FOMC kararlarına odaklanacaktır. Buradan da piyasayı destekleyici gelişmelerin ön plana çıktığı senaryoda endeksin yeni rekorlar ile beraber yüksek bir kapanış gerçekleştirmesini ve özellikle 20 bin psikolojik direnç sınırını test etmesini bekleriz. Aksi yönlü gelişmeler ise endeksi bir kez daha baskılarken piyasa 18.500 - 18.300 kademelerine doğru geri çekilerek günü tamamlayacaktır.        

DİRENÇ;   19.300 - 19.500 - 19.750 - 20.000 - 20.500 

Pivot; 19.000

DESTEK;  19.000 - 18.850 - 18.500 - 18.338 - 18.000 

ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ

• (MSFT)- Microsoft: Xbox konsollarının tamamen dijital versiyonlarını duyurdu.
• Birçok büyük Japon otomobil üreticisi test verilerinde tahrifat yapmakla suçlanırken, Toyota (TM) geçen hafta %5,4 düşerek 15,6 milyar dolar piyasa değeri kaybetti.Mazda (MZDAY) %7,7, Honda (HMC) %5,75, Yamaha %2,2 ve Suzuki (SZKMY) %0,3 değer kaybetti.
• (APPL)-Apple: Siri’ye OpenAI ile üretken yapay zeka ekleniyor.
• (LUV)- Southwest Airlines'ın yaklaşık 2 milyar dolarlık hissesini Elliott Investment Management satın aldı.

Yurt Dışı Piyasasında Bu Haftanın Halka Arzları - 14.06.2024:
*(TEM)- Tempus AI, Inc. yıllık %65,85 gelir artışı ile bir yapay zeka sağlık şirketi.
*(TLX)- Telix Pharmaceuticals Limited yıllık %213,90 gelir artışı ile bir biyofarmasötik şirketi.
*(OSTX)- OS Therapies Incorporated Kemik kanseri için tedaviler geliştiren bir ilaç şirketi.
*(WOK)- WORK Medical Technology Group LTD tıbbi cihaz tedarikçisi.

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU

EURUS; Hafta başından itibaren görülen euro'daki değer kaybının bugünde etkisini sürdürerek devam etmesini bekliyoruz. Paritede dünkü kapanışın altında yeni dip noktaları görülürken, özellikle 1.072 - 1.070 destek kademeleri kritik seviyeler olarak karşımıza çıkmakta. Parite bugün gelecek olan kritik veri öncesi mevcut kademelerinde baskılanırken, özellikle verinin enflasyonda yavaşlama göstermesi ile parite tekrar yönünü yukarı çevirebilecektir. FOMC kararları ve üyelerin beklentilerinin doları zayıflattığı bir senaryoda ise 1.080 üzerinde çok daha sert bir sıçrama ile günlük kapanış gerçekleşmesi beklenmelidir. Doların güçlendiği her senaryoda ise piyasa 1.070 ve altı kademelere doğru baskılanarak günü tamamlayacaktır.   

Dirençler; 1.0787 - 1.0800 - 1.0840 - 1.0870 - 1.0900

Destekler; 1.0720 - 1.0700 - 1.0670 - 1.0650 - 1.0600

ALTIN ONS

ALTIN ONS

GÜMÜŞ ONS

GÜMÜŞ ONS

DEĞERLİ METALLER

ONS ALTIN; Hafta başından bu yana baskılanmaya rağmen 2300 ons seviyesinde dengelenen altın dün bir kez daha bu kademe etrafında tutunurken bugünkü gelişmelere odaklı bekle gör modunu da korumuş oldu. Altın bugün açıklanacak olan ABD enflasyon verisi ile yön tayin ederken, daralan fiyat aralıkları da artan oynaklık ile tekrar genişleyecektir. ABD'de enflasyonun düşüş gösterdiği her senaryoda dolar zayıflarken altında bir kez daha 2350 ons üzerine doğru ataklarını genişletecek ve FOMC kararlarına odaklanacaktır. Buradan da güvercin diye bileceğimiz gelişmelerin olması durumunda altın günü en yüksek seviyeye yakın tamamlayacak ve 2400 seviyesine doğru yenşi bir ivmelenme yakalayacaktır. Aksi yönlü gelişmelerde ise altının 2200 seviyesine doğru düşüşünü derinleştirmesi beklenmelidir. 

Dirençler; 2330 - 2350 - 2380 - 2400 

Pivot; 2300

Destekler;  2280 - 2250 - 2230 - 2200 


GÜMÜŞ; Kritik enflasyon verisi ve FOMC öncesi 30 ons seviyesine yakın dengeli görünümünü koruyan gümüşte dün de dar bant hareketleri ile dengeli bir gün geride kalmış oldu. piyasa bugün de dar bant aralığında fiyatlamalarını sürdürürken özellikle 30 ons seviyesine yakın enflasyon verisini karşılayacaktır. Verinin yavaşlama eğilimi gösterdiği her türlü senaryoda 30 ons üzerine kendisini atması muhtemel görünen gümüş, FOMC sonrası ise olası dolar zayıflamasının derinleştiği ortamda ivmelenmeyi artırarak 32.50 seviyesine doğru ataklarını genişleterek günü tamamlayacaktır. Aksi yönlü gelişmelerde ise piyasanın 28 - 27 ons kademelerine doğru baskılanması beklenmelidir.      

Dirençler; 30.00 - 30.50 - 31.20 - 32.00 - 32.50 

Pivot; 30.00 

Destekler; 29.00 - 28.60 - 28.00 - 27.50 

Ücretsiz Deneme Hesabı