Günlük Analiz 12-07-2024

Ekonomi Takvimi

Günlük Veri Takvimi

Günlük Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

ABD'de enflasyon belirgin yavaşlarken, FED faiz indirimine dair beklentiler güçlendi;

- Uzun zamandır merakla beklenen ve dün açıklanan ABD enflasyon verisi piyasalar beklentilerinin ötesinde yavaşlama gösterirken özellikle FED faiz indirimine dair beklentilerde de ciddi güçlenmeler söz konusu oldu. Tüketici fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 3'e yükselirken (beklenti 3.1%)  veri Mayıs ayındaki yüzde 3,3'ten daha yavaş bir artış olduğunu göstermiş oldu. Gıda ve enerji maliyetlerini hariç tutan çekirdek enflasyon, sırasıyla yüzde 0,2 ve yüzde 3,4 olan tahminlere kıyasla aylık yüzde 0,1 ve bir önceki yıla göre yüzde 3,3 arttı.
- ABD enflasyon verilerinin ardından küresel hisse senedi endeksleri yeni rekorlara imza atarken sonrasında gelen satışlarla sert geri çekilmeler yaşadı. Bu sabah Asya tarafında halen karışık fiyatlamaların devam ettiğini gördük. Esasen FED'in faiz indirim sürecine dair beklentilerin güçlendiği bir süreçte hisse senedi piyasalarında daha pozitif bir performans beklenebilir. Ancak piyasa üst üste rekor tazelediği sürecin sonunda kısa vade karı cebe koymak ve bir miktar kar realize etmek istedi. Ayrıca bu hamle aynı zamanda portföylerde rotasyon olduğu yönünde hamleler olarak ta değerlendirilmelidir. Yani faize duyarlı ve göreceli piyasanın gerisinde kalmış emlak gibi, otomotiv gibi sektörlerde alımların ön plana çıktığını gördük. Faiz oranına duyarlı küçük sermayeli Russell 2000 endeksi genel havanın aksine dün%3'ün üzerinde toparlandı.
- MSCI'ın dünya endeksi gün içinde yaklaşık %0,7 artışla rekor seviyeye ulaşmasının ardından 0,76 puan veya %0,09 düşüşle 824,01'e geriledi. Öte yandan dolar sert değer kaybederken özellikle ABD tahvillerinde getirilerin de sert düştüğü görüldü. ABD'nin 10 yıllık tahvillerinin getirisi Çarşamba günü gece yarısı %4,28'den 7,4 baz puan düşerek %4,206'ya geriledi. Para birimleri doların düşüş yaşadı ve yatırımcıların ABD'de faiz indirimi olasılığını fiyatladığı günde Japon yeni bir noktada dolar karşısında %2'den fazla değer kazandı. Gün devamında Yen'e müdahale haberleri ise piyasa fiyatlamalarında yeni hareketlenmelere neden oldu.   
- Tüm bu gelişmelerde piyasalar esasen bu yıl için faiz indirimine kesin gözüyle bakıp ona göre pozisyonlanma eğilimine girdi olarak değerlendirebiliriz. Eylül faiz indirim ihtimalini 70% lerden 93% lere çeken piyasa aralık indirim ihtimalini de 85% lere çekti. Hatta ihtimal verilmeyen Kasım toplantısı için bile faiz indirim ihtimalinin 55% lik beklenti ile fiyatlandığını söyleyebiliriz.
- Piyasalar bugün de özellikle ABD ÜFE verilerine odaklanacak ve orada girdi maliyetleri üzerinde bir baskı var mı yok mu onu görmeye çalışacaktır. Endekslerde ki satış baskısı bir süre daha etkisini devam ettirse de genel pozitif havanın risk iştahı tarafında devam edeceğini düşünüyoruz. 
 
Yabancı yatırımcının dönüşü;

- Evet içeride uzun süredir enflasyonla mücadele ve izlenilen ekonomi politikalarına dair olumlu gelişmelerin ve özellikle artan güvenin etkilerini görmekteyiz. Ancak son dönemde birazda dış konjenktürel siyasi gelişmelere odaklı yabancı iştahında belirgin bir yavaşlama olduğu görülmüştü. Özellikle son 2 aydır hisse tarafında sürekli çıkış yapan yatırımcının geçtiğimiz hafta tekrar mali piyasalarımıza dönüş yaptığını gördük. Gri listeden çıkmamızın da etkisi ile hem tahvil ve hem de hisse tarafında yabancı yerleşiklerin alıma geçmesi hisse senedi piyasamız da yeni bir yukarı ivmelenmeyi de ateşledi diyebiliriz.
- Bir diğer gelişme de KKM'de ki çözülmenin artarak devam ettiğini görüyoruz. Bu paranın biraz döviz ve biraz da son hafta artan faizlerinde etkisi ile mevduat tarafına gittiği aşikar. Güven yabancı nes-zdinde akışı hızlandırırken, yerli nezdinde de özellikle dolarizasyon endişelerini arka plana itmiş görünüyor. Genel mevduat içerisinde döviz oranının son yılların en düşüğüne geldiğini söyleyebiliriz.
İçeride bugün cari açık verisi izlenirken genel olumlu havanın devam edeceğini düşünüyoruz. 
 
GÜNDEM;
- Türkiye Cari Hesap (USD)
- ABD Çekirdek Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Aylık)*
- ABD Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Aylık) 
- Michigan Tüketici Beklentileri 

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU

BIST100;  Dün piyasa tespitlerimizin aksine teknik görünümünde ki bozulmaya rağmen güne alıcılı başladı ve günün devamında da bu eğilimini sürdürdü. Gün içerisinde öncelikle TCMB tarafından açıklanan verilere göre 2 ay aradan sonra geçtiğimiz hafta yabancının geri dönüşünü müjdeleyen veriler gelmesi piyasada ki alıcılı eğilimi destekledi. Yine ABD enflasyon verisinde ki belirgin iyileşmenin içeride ki risk iştahını desteklediğini gördük. Haliyle günün ikinci yarısı artan alımların etkisi endeksi 11 bin seviyesinin üzerinde zirvede bir kapanış gerçekleştirmesini sağladı. Endeks günü 2.62% lik değer kazanımı ile 11.024,33 puan seviyesinde tamamladı. Endeksin ralli yapmasında bankacılık başta olmak üzere holding, elektrik ve perakende hisselerinin ciddi katkıları oldu. Piyasa bugünde dün yakaladığı pozitif havayı devam ettirecek ve özellikle 11.200 seviyesine doğru yeni zirve yapacaktır. Yükselişler sonrası kısa kar satışları ile piyasa ara ara es verse de özellikle 11 bin üzerinde kalmaya devam edecek ve günü yükseğine yakın pozitif bölgede tamamlayacaktır. Olası 11 bin altı sarkmalarda dikkat edilmeli ve yakın desteklerin tutunmaya devam etmesi beklenmelidir.

Dirençler; 11.088 - 11.200 - 11.350 - 11.500

Pivot; 11.000

Destekler; 10.850 - 10.730 - 10.600 - 10.500


YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ

• (TUPRS)-Tüpraş: Tüpraş, yeşil hidrojen tek¬nolojilerini kullanarak be¬yaz eşya sektöründe Arçelik ile düşük karbonlu buzdola¬bı üretimine girdi sağlayacak.

• (THY)-Türk Hava yolları: Ana faaliyet konusu dışında kalan çeşitli yatırım projelerinin bir iştirak şirket üzerinden yönetilmesi amacıyla 'THY Yatırım Yönetim A.Ş.' şirketinin kurulmasına karar verilmiştir.

• (THY)-Türk Hava Yolları: AerCap ile 10 adet Airbus A321neo uçağının kiralanması için anlaştı.

• (HALKB)- Halk Bankası: mevzuata aykırı olarak kredi kullandırdığı yönündeki iddiaların gerçeğe aykırı olduğunu bildirdi.

• (TATEN)- 2024 yılının ilk üç ayında kârını yüzde 75 oranında artırarak 132 milyon TL’ye çıkardı.


Bu hafta kar ödemesi yapacak şirketler:

-09.07.2024: BURCE, KMPUR

-10.07.2024: PAGYO







BIST30 YAKIN VADE

BIST30 YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM

BIST30 YAKIN VADE; Ağustos vadeli kontrat dün kısmen alıcılı bir başlangıç yaptı ve gün içinde gelen alımlarla tarihi zirvesini gerçekleştirerek günün en yüksek değeri 11.025 seviyesinde günlük kapanışını gerçekleştirdi. Yatay bir başlangıç yapmasını beklediğimiz kontratın düzeltme hareketlerinin ardından yukarı yönlü potansiyelini arttırmaya devam etmesini pozitif bir görünümle haftalık kapanışını gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu etki ile kontratın 11.075 - 11.120 seviyeleri önemli direnç noktaları haline gelirken olası kırılmalarda ise 10.750 - 10.700 seviyeleri önemli destek noktası olacağını düşünüyoruz.

Destek: 10.797 - 10.750 - 10.700 - 10.680

Direnç: 11.075 - 11.100 - 11.122 - 11.128


DOLAR/TL YAKIN VADE; Temmuz vadeli kontrat kısa vade de zayıf kalmaya devam ederek -0.040 fark ile satıcılı bir kapanış gerçekleştirdi. Yakın vadeli kontratın bugünde benzer bir görünüm ile güne satıcılı başlamasını bekliyoruz. Bu etki ile 33,48 - 33,45 önemli direnç noktalarıdır. Olası toparlanmalarda 33,60 - 33,66 sıralı direnç noktaları olarak hedeflenebilir.

Destek: 33,48 - 33,45 - 33,37 - 33,25

Direnç: 33,60 - 33,66 - 33,73 - 33,80

YURT DIŞI PİYASALAR

S&P 500

S&P 500

NASDAQ

NASDAQ

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU

S&P 500;  ABD enflasyon verisinin beklentinin üzerinde yavaşlama göstermesi ile endekslerde öncesinde pozitif tepkiler ile yeni rekorlar gelirken, akabinde ise beklentimizin üzerinde gelen kar satışları ile sert düşüşler gerçekleşti. S&P 500 son 6 günlük rekor kıran ralliyi sonlandırırken piyasa bir gün öncesinin açılış seviyesine yakın  baskılanarak ama 5.600 seviyesinin üzerinde günü tamamladı. yeni gün başlangıcında vadeli tarafta endeksin dengeli görünümünü mevcut kademelerinde devam ettirdiğini görüyoruz. Piyasa kısa vade görünümde dünkü satışların etkisi ile yorulma belirtisi gösterirken bugün bir miktar daha baskılanabilir. FED faiz indirimine bu yıl için neredeyse kesin gözüyle bakıldığı süreçte kar satışları kaynaklı baskılanmanın nerede hız keseceği önemli. Haliyle bugün özellikle haftalık kapanış seviyesini dikkatle izleyeceğiz. Halen orta ve uzun vade hisse senedi görüşümüzü pozitif tarafta tutmayı sürdürürken, kısa vade için ise 5.600 ve 5.500 kademelerinin sırasıyla tutunup, endeksin bu kademeler üzerinde tekrar dengelenmesi önemle izlenmelidir. Beklentimiz günlük kapanışın 5.600 üzerinde gerçekleşmesi yönünde olacaktır. 

DİRENÇ; 5.650 - 5.700 - 5.750 - 5.850 - 6.000

DESTEK;  5.600 - 5.560 - 5.500 - 5.420 - 5.250     


NASDAQ; ABD enflasyon verisinin beklentinin üzerinde yavaşlama göstermesi ile endekslerde öncesinde pozitif tepkiler ile yeni rekorlar gelirken, akabinde ise beklentimizin üzerinde gelen kar satışları ile özellikle teknoloji tarafında sert geri çekilme yaşandı. Rekor seviyeden 2.6% değer kaybıyla kapanış gerçekleştiren Nasdaq endeksinde özellikle kısa vade teknik görünümde uzun süre sonra belirgin bozulma olduğunu söyleyebiliriz. Piyasa bugün vadeli tarafta satıcılı eğilimini sürdürerek başlangıç yaptı. Endeksteki baskılanmanın bugün de devam etmesini bekliyoruz. Piyasa özellikle 20.200 ve tutunamazsa 20 bin destek kademelerini aşağı yönlü baskılarken, gün sonu kapanışını da yine 20.200 üzerinde gerçekleştirmesi ve kısmen dengelenerek haftayı tamamlaması muhtemel görünüyor. Portföylerin faiz indirimine hassas düşük kalmış hisse senetlerine yönelik rotasyon hareketlerine girmeleri ve karlılığı hanelerine yazdırma hevesleri en çok teknoloji tarafını kısa vade de zorlayacak görünüyor. Haliyle orta ve uzun vade pozitif beklentilerimizi teknoloji hisselerinde de korumakla beraber, kısa vade için özellikle 20 bin kademelerinin tutunup tutunamayacağını dikkatle izlemeye devam edeceğiz.     

DİRENÇLER; 20.500 - 20.750 - 20.900 - 21.000 - 21.250

DESTEKLER; 20.200 - 20.000 - 19.850 - 19.600 - 19.420

ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ

• (SSNLF)-Samsung: Çalışanları, 3 günlük bir eylemin ücret ve sosyal haklar için iyileştirme tekliflerini harekete geçirememesinin ardından süresiz grev ilan etti.

• (HON)-Honeywell: Air Products'ın (APD) sıvılaştırılmış doğal gaz işini 1,81 milyar dolar nakit karşılığında satın alıyor.

• (BA)-Boeing: Haziran ayında yasal ve üretim zorlukları nedeniyle bir önceki yıla göre %27 düşüşle 44 jet teslim etti.

• (VWAGY)-Volkswagen: Zayıf elektrikli araç talebi nedeniyle Brüksel Audi fabrikasını kapatabileceğini açıklamasının ardından %1,45 düştü.

• (PARA)-Paramount: Skydance ile birleşmeyi kabul ederek CBS, MTV ve Paramount Studios gibi varlıklara sahip bir medya devi yarattı.

• (AMZN)-Amazon: E-ticaret ve lojistiği geliştirme planlarıyla yatırım yapıyor.

• (TMO)- Thermo Fisher: İsveçli biyoteknoloji firması Olink Holding AB'yi (OLK) 3,1 milyar dolara satın almasını onaylayarak anlaşmayı kesinleştirdi.

Bu Haftanın Halka Arzları:Dışının Halka Arzları:

11.07.2024: QMMM Holdings Ltd. (QMMM), yıllık -%4,66 gelir artışı ile bir dijital medya reklam hizmeti ve sanal avatar teknolojisi şirketi.

12.07.2024: : Primega Group Holdings Ltd. (PGHL), Hong Kong merkezli bir inşaat hizmetleri firması ve yıllık %6,30 gelir artışı.



NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU

EURUS; ABD enflasyon verisi sonrası dolarda sert geri çekilme olurken özellikle paritede yukarı yönlü hareketin ivmelendiğini gördük. Tespitlerimize paralel hareket eden paritenin 1.090 direncinde bir kez daha hız kesmesi aslında yukarı yönlü toparlanma sürecinin etkisinin de kısıtlı olacağını bir kez daha bize göstermiş oldu. Piyasanın bugün de alıcılı eğilimini sürdürürken daha çok 1.090 - 1.084 bandında yatay kalarak mevcut potansiyelini güçlendirmeye çalışacağını düşünüyoruz. Her iki yöne de bir kırılma beklemezken parite günü 1.086 kademelerine yakın dengeli tamamlayacaktır.    

Dirençler; 1.0870 - 1.0900 - 1.0940 - 1.1000  

Destekler; 1.0840 - 1.0800 - 1.0780 - 1.0740 

ALTIN ONS

ALTIN ONS

GÜMÜŞ ONS

GÜMÜŞ ONS

DEĞERLİ METALLER

ONS ALTIN; ABD enflasyonunda ki yavaşlama en çok altının yukarı yönlü ralli yapmasına destek oldu. Veriyi 2380 kademelerinde karşılayan altın veri sonrası ile dolarda ki zayıflamaya paralel 2400 direncini aşarken günü de yine bu kademe üzerinde tamamladı. Altının bugün ise bir miktar zayıf görünümde gün başlangıcı yaptığını görüyoruz. Piyasa özellikle 2400 - 2380 gibi yakın desteklerini çalıştırırken, günün devamında ise yine 2400 üzeri kademelerde haftayı tamamlayacaktır. Şu aşamada henüz yeni bir rekor denemesi beklemiyoruz.     

Dirençler; 2430 - 2450 - 2470 - 2500 - 2550

Destekler; 2400 - 2380 - 2350 - 2330 - 2300  


GÜMÜŞ; Veri sonrası flama formasyonunu yukarı yönde delen gümüş bu yönlü hareketini çok ta beklediğimiz doğrultuda sürdüremezken özellikle 32 ons seviyesine doğru bir kez daha hız keserek kapanış gerçekleştirdi. Gümüş yeni güne de hafif satıcılı başlarken piyasanın yukarı yönde zorlandığını bir kez daha şahit olmuş olduk. Gümüşte bugün satıcılı bir eğilimde fiyatlamaların ön planda olabileceğini düşünüyoruz. Bu yönlü fiyatlamalar ile özellikle 31 - 30 ONS aralığı kademeler bir kez daha test edilirken piyasa günlük kapanışını ise yine 31 ons seviyesine yakın dengelenerek gerçekleşecektir.   

Dirençler; 31.50 - 32.50 - 33.00 - 35.00

Destekler; 31.00 - 31.50 - 30.00 - 29.60 

Ücretsiz Deneme Hesabı