Günlük Analiz 13-05-2024

Ekonomi Takvimi

Günlük Veri Takvimi

Günlük Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

ABD enflasyonunun geleceği haftalarda piyasalar temkinli iyimser görünümünü koruyor; 

- Son istihdam verisi sonrası piyasalarda görülen belirgin toparlanma özellikle geçtiğimiz hafta İngiltere Merkez Bankasından gelen faiz indirim mesajları ile birleşince piyasalarda ki genel olumlu hava iyice kanıksanmış oldu. Yine Çin büyümesine dair pozitif gelişmeleri ve olumlu ABD li şirketlerin bilanço sonuçlarını da bu süreçte göz ardı etmemek gerekir.
- Piyasalar kritik veri akışının olduğu yeni haftaya da aynı umutlarla başlangıç yaptı diyebiliriz. uzak doğu temkinli pozitif fiyatlamalarını sürdürürken, vadeli tarafta ABD endekslerinde yine olumlu fiyatlamalar dikkat çekiyor. ABD 10 yıllıkları 4.50% altına hafif sarkarken, dolar endeksi (DXY) kısmen tepkili görülse de esasen 105 seviyesine yakın baskılanmaya devam ediyor. 
- Bu hafta gözler Çarşamba günü gelecek ABD TÜFE verisine çevrilmiş durumda.  Verinin düşüş göstermesi durumunda özellikle endekslerde yeni zirveler görülmesi muhtemel olacaktır. Haliyle piyasa öncesinde ve sonrasında veriye odaklı fiyatlamalarını sürdürecektir. Ayrıca yeni haftada özellikle Başkan Powell ve diğer FED üyelerinin açıklamalarının da piyasa fiyatlamaları üzerinde etkili olması beklenmelidir.
- Esasen gelişmeler FED'in faiz politikasına dair ip uçları vermeye devam edecektir. Gelişmelerin FED'in faiz indirim sürecini güçlendirdiği algısının ön plana çıktığı ortamda piyasalar yeni rekorlara yelken açarken, aksi yönlü gelişmeler ise bir kez daha fiyatları aşağı çekebilecektir.
- Petrol ve değerli metallerde ise tüm bu gelişmelerin yanında jeopolitik risklerin etkisini bu süreçte görmeye devam edeceğiz.  
  
İçeride gündem kamu tarafında uygulanacak tasarruf tedbirleri;
   
- Geçtiğimiz hafta gerçekleşen TCMB enflasyon raporu ve akabinde Başkan ve yardımcılarının sunumu içeride dikkatle izlendi. Özellikle TCMB'nin yıl sonu enflasyon beklentisine dair yukarı yönlü düzeltme yapması izlenilen süreçte sergilenen kararlılık açısından son derece güven verici oldu diyebiliriz. Her ne kadar piyasa ile TCMB arasında halen yıl sonu beklentisine dair fark söz konusu olsa da bu farkın 42 seviyelerinde kapanması muhtemel görülmelidir. 
- Bu hafta ise hem içeride ki veri akışı ve hem de Bakanlar nezdinde bugün gerçekleştirilecek olan tasarruf tedbirlerine dair toplantı son derece dikkatle izlenecektir. Kamu tarafında ki tedbirlerin dozu ve büyümeye olası olumsuz etkileri bir nevi piyasalar tarafından değerlendirilecektir diye düşünüyoruz. Gelişmelere odaklı fiyatlamaları izlemeye devam edeceğiz.
- Diğer taraftan genel politikaların TL de ki değerlenmeyi desteklediği ortamda Merkezin devrede olması ve fiyatları 32 bandı üzerinde tutması önümüzde ki döneme dair daha dengeli ve stabil fiyatlamaların kur cephesinde görülmeye devam edeceğini bizi düşündürüyor. 
- Hisse senedi tarafında ise genel pozitif havanın devam etmesine paralel bir miktar baskılanma da hafta boyunca görülmeye devam edilebilir. 
 
 GÜNDEM;
- Türkiye Perakende Satışları (Aylık)
- AB Ekonomik Tahminleri
- Eurogroup toplantısı
-  Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Üyesi Mester'ın Konuşması

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU

BIST100; Cuma alımların etkisi ile iştahlı bir başlangıç yapan endeks yakın üst direnç seviyelerine kadar tırmanışını genişletirken, sonrasında gelen satışların etkisi ile hız kesti ve tekrar baskılanarak günün devamında satıcılı bir eğilimde günü en düşüğüne yakın tamamladı. Endeks bir önceki güne göre 0.49% luk değer kaybı ile günü ve haftayı 10.218 seviyesinde tamamladı. Özel bankacılık hisselerinde ki ev havacılık hisselerinde ki satışların cuma günü endeksi aşağı çektiğini görüyoruz. Esasen piyasa beklentimizin aksine günü düşüşle tamamlasa da piyasa ön görmüş olduğumuz 10.500 - 10.200 yatay diliminde dengesini korumuş oldu. Endeksin yeni haftaya kısmen baskılı başlayacağını ve öncelikle yakın desteklerinde tutunacağını düşünüyoruz. Yine de 10.200 seviyesinden gerçekleşecek olası sarkmaların derinleşmesi ile daha altta 10 bin - 9900 gibi kademeler çalışabilir. Olası kırılmalara karşı tedbirli davranılmalıdır. Ancak piyasa kritik desteklerin çalışmasının ardından tekrar tepki verecek ve piyasa 10.200 seviyesine yakın dengelenerek günü tamamlayacaktır. Tepkilerin cılız kaldığı durumda 10 bin seviyesi dikkatle izlenmelidir.           

Dirençler;  10.375 - 10.450 - 10.500 - 10.650

Destekler; 10.200 - 10.150 - 10.000 - 9.910 

YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ

-(PGSUS)-Pegasus Havayolları: 2024 yılının ilk çeyreği için net dönem zararı 103 milyon Euro oldu.

-(DOHOL)-Doğan Holding, stratejik hedefleri doğrultusunda başarıyla ilerlediği 2023 yılında bir önceki yıla göre %78 reel artışla 52,6 milyar TL konsolide gelir elde etti. 

-Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), ilk çeyrekte 1 milyar 934 milyon lira net kar elde etti

-Mercedes-Benz (MBG), 210 milyon TL’lik yatırımla Parça Lojistik Merkezi açtı. Ayrıca yetkililer, sürdürülebilirlik ve lojistik verimliliği hedefleyen merkezin kendi elektriğini üreteceğini söyledi.

-Altınay Savunma Teknolojileri(ALTNY), 8-9-10 Mayıs tarihlerinde talep toplayacak, satış fiyatı 32,00₺.

-KOÇ Metalurji (KOCMT), 9-10 Mayıs tarihlerinde talep toplayacak, satış fiyatı 20,50₺.


BIST30 YAKIN VADE

BIST30 YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM

BIST30 YAKIN VADE; Haziran vade kontrat cuma alıcılı bir seyirle güne başlasa da devamında ise kazanımlarını koruyamayarak tekrar baskılandı. Piyasanın baskının artması ile özellikle 11.550 yakın desteğine doğru sert bir düşüş yaparak bu seviye üzerinde dengelendiğini gördük. Haftalık kapanışta yine günün en düşüğüne yakın gerçekleşmiş oldu. Piyasanın yeni haftaya yine baskılı başlaması muhtemel görünüyor. Özellikle 11.589 seviyesinde bulunan 21' günlük ortalama desteğinin olası kırıldığı bir senaryoda 11.000 seviyesi beklenmelidir. Bu kademelerin tutunmasının ardından ise tekrar piyasanın tepki vermesi beklenmelidir. Endeks günlük kapanışını da bir kez daha baskılanarak gerçekleştirecektir. Olası toparlanmalarda ise yakın dirençlerin tutunmaya devam edeceğini düşünüyoruz.   

DİRENÇLER; 11.750 - 12.000 - 12.200 - 12.500

DESTEKLER; 11.589 - 11.400 - 11.250 -  11.000


DOLAR/TL YAKIN VADE; Mayıs vade kontrat geçtiğimiz hafta boyunca baskılanırken cuma kapanışını da yine beklentilerimize paralel düşük gerçekleştirdi. Piyasanın bu etki ile bugün yine baskılanarak güne başlasa da bir miktarda tepkili bir fiyatlama formatında günü geçirmesini bekliyoruz. Özellikle 32.50 desteği piyasayı tutarken yukarıda da 33 seviyesi direnç göstermeye devam edecektir.  Günlük kapanış bir kez daha bu aralıkta gerçekleşecektir.  

DİRENÇLER; 33.00 - 33.20 - 33.50 - 33.70    

DESTEKLER; 32.50 - 32.30 - 32.00 - 31.50


YURT DIŞI PİYASALAR

S&P 500

S&P 500

NASDAQ

NASDAQ

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU

S&P 500;  Geçtiğimiz haftayı pozitif tamamlamayı başaran S&P500 endeksi yeni hafta başlangıcında vadeli tarafta yine pozitif bir eğilimde yönünü yukarı çevirmiş görünüyor.  Risk iştahı açısından son derece kritik bir haftaya girdiğimizi söyleyebilriz. Piyasalar gerek Powall başta olmak üzere başkan ve üyelerden gelecek açıklamalara odaklanırken, bir taraftan da Çarşamba günü gelecek enflasyon verisi ile yön tayin edecektir. Özellikle veriye dair pozitif beklentinin hisse senedi tarafında alımları ön plana çıkarttığını görüyoruz. Endeks bu doğrultuda bugün de alıcılı bir eğilimde günü geçirirken, gün sonu kapanışını da yine yüksek gerçekleştirecektir.    

DİRENÇ; 5275 - 5300 - 5350 - 5400

DESTEK;  5220 - 5173 - 5126 - 5000   


NASDAQ;  Geçtiğimiz haftayı genel olarak alıcılı seyirde geçiren teknoloji tarafı da diğer piyasalara paralel pozitif bir kapanışla yukarı yönlü potansiyelini güçlendirmiş oldu. Yeni hafta başlangıcında vadeli taraftaki pozitif fiyatlamaların devam ettiğini görüyoruz. Kritik haftada piyasa özellikle Başkan ve diğer FED üyelerinden gelecek mesajlara odaklanırken, esas belirleyici olarak Çarşamba günü gelecek enflasyon verisini yakından izleyecektir. Piyasanın bu bağlamda özellikle çarşamba gününe kadar olumlu fiyatlamalarını beklentiye paralel sürdürmesi muhtemel görünüyor. Bu etki ile bugünde piyasa olumlu başladığı ünü yukarıda tamamlayacaktır.   

DİRENÇ;  18.350 - 18.500 - 18.750 - 19.000

DESTEK;  18.200 - 18.000 - 17.800 -  17.650 

ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ

• Apple (AAPL), yaratıcılığı aşağıladığı gerekçesiyle eleştirilen iPad “Crush” reklamı için özür diledi.
• FORD (F), ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), 210.000'den fazla Ford (F) aracındaki potansiyel yakıt sızıntılarına ilişkin bir ön soruşturma başlattı.
• Planet Fitness (PLNT), artan maliyetler nedeniyle 26 yıl sonra ilk kez fiyat artışı yaparak 10 dolardan 15 dolara çıkaracak.
• GM (GM), tüketicilerin SUV gibi daha büyük araçları tercih etme eğiliminin ortasında, Chevrolet Malibu'yu üretimden kaldıracak.
• T-Mobile (TMUS) ve Verizon (VZ) U.S. Cellular'ın varlıklarını bölüşmek için görüşmeler yapıyor. Anlaşmanın değeri 2 milyar doların üzerinde.
• Alibaba (BABA), yapay zeka modeli Qwen2.5'in geliştirilmiş dil ve yaratım yeteneklerine sahip güncellenmiş versiyonunu piyasaya sürdü.


NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU

EURUS; Geçtiğimiz hafta sert geri çekilen dolar etkisi ile toparlanan paritede özellikle 1.080 seviyesinin aşılamadığını gördük. Bu hafta açıklanacak enflasyon verisi ile piyasa nihai yönünü tayin edecektir. Ancak bugün ve yarın kısmen dengeli ama daha çok alıcılı bir eğilimde piyasa fiyatlamalarının ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Bu etki ile bugün parite bir kez daha 1.080 direncini çalıştırırken bu seviyeden gelen satışların etkisi ile tekrar yakın desteklerinde baskılanabilecektir. Paritenin 1.080 - 1.073 aralığında yatay görünümünü çarşamba enflasyon verisine kadar sürdürmesini bekliyoruz.         

Dirençler; 1.080 - 1.083 - 1.086 - 1.090 

Destekler;  1.077 - 1.075 - 1.073 - 1.070 

ALTIN ONS

ALTIN ONS

GÜMÜŞ ONS

GÜMÜŞ ONS

DEĞERLİ METALLER

ONS ALTIN; Artan jeopolitik gerilim ile geçtiğimiz haftayı yüksek tamamlayan altın risklerin azaldığı ortamda tekrar satıcılı bir eğilimde yeni hafta başlangıcı yaptı. Hem jeopolitik gelişmelere odaklı ve hem de ekonomik gelişmelere paralel fiyatlamalar ile yön arayan altında bugün biraz daha satıcılı bir eğilimde yakın desteklerin çalışmasını bekliyoruz. Bu etki ile piyasa bir kez daha 2350 seviyesinin altına doğru sarkarken, günlük kapanışını da bu kademeye yakın tamamlayacaktır.    

Dirençler; 2360 - 2375 - 2400 - 2430  

Destekler;  2340 - 2320 - 2300 - 2286  


GÜMÜŞ; Geçtiğimiz haftayı sert alıcılı bir eğilimde yüksek tamamlayan gümüşün yeni hafta başlangıcında tekrar baskılandığını görüyoruz.  Bu etki ile piyasa öncelikle 27.50 desteğini alıştıracak ve baskının artması durumunda düşüşünü 27 ons seviyesine doğru genişletebilecektir. Toparlanmalarda piyasa kısıtlı kalırken gün sonu kapanışının yine 27.50 seviyesine yakın gerçekleşmesini bekliyoruz.  

Dirençler;  28.75 - 29.00 - 29.30 - 29.60 

Destekler; 28.00 - 27.50 - 27.30 - 27.00

Ücretsiz Deneme Hesabı