Günlük Analiz 13-06-2024

Ekonomi Takvimi

Günlük Veri Takvimi

Günlük Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

ABD enflasyonu beklentilerden daha fazlasını işaret ederken, FED temkinli duruşunu sürdürdü;
 
- Kritik çarşambada dün piyasalar önce ABD enflasyon verisini karşılarken, akşam saatlerinde ise FOMC kararlarına odaklandı. ABD'de enflasyonda ki yavaşlama dünkü veri ile iyice belirginleşirken veri sonrası piyasalarda risk iştahının iyice belirginleştiği görüldü. Veride manşet TÜFE artışı beklenti altında kalarak %3,3 olurken (beklenti %3,4) çekirdek TÜFE artışı ise benzer bir şekilde %3,4 (beklenti 3.5%) ile beklenti altı kaldı. Enflasyonda ki gerilemeyi gören piyasalarda ise tam bir şenlik havası hakimdi. Endeksler yeni rekorlarla yükselişlerini sürdürürken, dolarda ki sert geri çekilmeye paralel diğer para birimleri ve emtia tarafında da tepki yükselişleri hakim görüldü. Veri sonrası ABD 10 yıllıkları 4.30 seviyelerinde salınırken, piyasa bir kez daha en az 2 faiz indirimine odaklı fiyatlamalarını güçlendirmeye başladı. 
- Akşam saatlerinde ise piyasalar olumlu hava etkisinde FED kararlarına odaklanırken özellikle genel politika metninin aynı kalması ve üyelerin bu yıl için bir faiz indirim sinyali vermesi bir miktar risk iştahını törpüledi diyebiliriz. Fed ayrıca uzun vadeli enflasyon beklentisini de 2.6 dan 2.8'e revize ederek piyasalara bir miktar da şahin bir mesaj vermiş oldu. Powell ise mesajlarında gelişmeleri olumlu karşıladıklarını ifade ederken temkinli duruşun devamı yönünde daha çok mesaj vermeyi tercih etti.  
- Dün enflasyon verisi ile değer kaybeden doların FOMC sonrası ise bir miktar tepki vererek gün içi kayıplarını telafi ettiğini gördük. Bu etki diğer para birimleri ve emtia tarafında satış getirirken, hisse senetlerinde ise kısmi düzeltmeler sonrası alıcılı eğilimin kapanışta da etkisini sürdürdüğünü söyleyebilriz. Yeni gün başlangıcında benzer havanın uzak doğu piyasalarında da devam etmesi ile genel risk iştahının endeksleri yukarı taşımaya devam etmesinin muhtemel olduğunu görüyoruz. 
- Piyasalar veri odaklı olmaya devam ederken özellikle FED faiz indirim sürecini destekleyecek her gelişmenin borsalar cephesinde yeni rekorlar getirmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Bugün özellikle ABD ÜFE verisi ve ABD haftalık işsizlik başvuruları yakından izlenecek ve genel piyasa fiyatlamaları üzerinde etkili olacaktır. 

Borsa sonunda tepki verdi, iç siyasi gelişmeler ve vergi tartışmaları yakından izleniyor;

- Dün 18 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP Başkanı Özel'i ziyareti ve diğer ılımlı mesaj ve görüşmeler yeni bir siyasi iklim havasının gündeme gelmesine neden oldu. Normalleşme olarak görülebilecek sürece MHP başkanı Bahçeli'den gelen tepki ise siyasi denklemde yeni bir şekillenme mi olacak sorusunu da beraberinde getirdi. Piyasalar bu yönlü gelişmeleri yakından izlemeyi sürdürecektir. 
- Diğer taraftan hisse senetlerine uygulanması düşünülen vergi modeline yönelik tartışmalar devam ediyor. Hisse senedi işlemlerinden vergi alınacak mı ya da ne şekilde alınacağı konusunda henüz kafa karışıklığı giderilmiş değil. Ancak yakında bu konuda net bir karar geleceği kesin diyebiliriz. Bu yönlü gelişmelerin özellikle hisse cephesinde negatif fiyatlamaları tetiklemeye devam edeceğini düşünüyoruz.
- İçeride dün özellikle borsada 10 bin puan üzerinde satışların hız kestiğini ve piyasanın bir miktar tepki verdiğini gördük. Kur cephesinde de sakin seyre paralel TL lehine görünüm hakimdi. İçeride piyasaların hem iç gelişmelere ve hem de dışarıda ki genel havaya paralel yön arayışını sürdürmesini bekliyoruz. Özellikle borsa da 11% e varan düşüşün ardından tepki alımlarının etkisi bir süre daha devam edebilr.  
  
GÜNDEM;
- ABD Çekirdek Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Aylık) 
- ABD Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Aylık) (May)
- ABD Haftalık İşsizlik Başvuruları
- FOMC Üyesi Williams'ın Konuşması 

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU

BIST100; Dün tespitlerimize paralel alıcılı bir eğilimde uzun süreli düşüşüne tepki veren endeks özellikle 10 bin desteği üzerinde tutunarak bir nevi düzeltme hareketinin de sonuna geldiği mesajını piyasaya vermiş oldu. Gün boyu desteklerinden tepki alımlarının etkili olduğu endekste özellikle 10.200 seviyesi üzeri denemeler dikkat çekerken, yurt dışına paralel olumlu havanında pozitif kapanışta etkili olduğunu düşünüyoruz. Endeks günü 1.14% lük yükselişle 10.165 seviyesinde tamamladı. Endeksi bankacılık, demir-çelik, havacılık, holding gibi sektörler yukarı yönde desteklerken, gıda perakende tarafında ise satıcılı bir eğilim dikkat çekti. İçeride halen hisse senedi tarafına uygulanacak vergi tartışmaları devam ederken endekste ciddi bir toparlanma beklemek yanlış olur. Ancak hem global taraftaki risk iştahının yansımaları ve hem de zirveden itibaren yaklaşık 11% lik düzeltme sonrası gelen tepki alımlarının etkisi ile endekste bugünde alıcılı eğilimde bir başlangıç ve günün akışında yükselişin devamı beklenmelidir. Alımların kısıtlı kaldığı durumlarda mutlaka geri çekilmeler ile beraber dalgalı bir seyrin etkisi görülecektir. Ancak endeksteki yükselişin kademeli olarak 10.500 seviyelerine doğru uzamasını ve gün sonu kapanışının yine pozitif tarafta gerçekleşmesini bekliyoruz. Olası dönüşlerde ise 10.000 - 9936 kademeleri piyasayı tutmayı sürdürecektir.          

Dirençler; 10.200 - 10.350 - 10.463 - 10.550 

Destekler; 10.000 - 9.936 - 9.850 - 9.500

YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ

-(MARBL)-Tureks T. Madencilik bugün net 0,050 kar payı ödemesi yapacak. 

-(KLKIM)- Kalekim kimyevi Madenler bugün net 0,12 kar payı ödemesi yapacak.

-(KONTR)- Kontrolmatik Tek.: 27.496.060,00$ yurt dışından Mühendislik Anonim Şirketi Magyarorzagi 132kV Mobil Şalt sahası projesi için anlaşıldı.

- KCHOL: Yapı ve Kredi Bankası AŞ'de sahip olduğu payların satışına yönelik ön görüşmelerin sonlandırıldığı bildirildi.

-IZINV: SPK toplam satış tutarı 103 milyon 986 bin 306 lira karşılığı payların ihraç edilmesine onay verdi.

-VERUS: Şirketin %100 bağlı ortaklığı Ata Elektrik Enerjisi’nin sermayesinin 26,5 milyon TL’den 41 milyon TL’ye yükseltilmesinin tescil edildiği açıklandı.

-VAKFN: İsmail Ege tarafından 207.541 adet payın Borsa’da işlem görebilmesi için MKK’ya kaydileştirme başvurusu yapıldı.

-HOROZ: Şirket payları 7 Haziran'da Borsa'da işlem görmeye başlayacak.

-ICUGS: Şirketin Plodsi Finansal Teknolojiler ile azınlık payı satın alarak yatırım yapmak amaçlı gizlilik sözleşmesi imzaladığı açıklandı.



BIST30 YAKIN VADE

BIST30 YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM

BIST30 YAKIN VADE; Haziran vade kontrat dün gelen tepki alımları ile 11.403,50 seviyesinde kapatarak toparlanma hareketine devam etti. Piyasadaki bu toparlanma hareketinin bugün içinde devam etmesini ve dün aşılamayan 11.500 seviyesinin üzerinde fiyatlamaları beklemekteyiz. Vadeli tarafta endeksin özellikle 11.550 - 11.600 kademelerini test edeceğini ve piyasanın bu seyirde hız keserek günlük kapanışını yine pozitif tarafta gerçekleştireceğini düşünüyoruz.

Dirençler: 11.500- 11.830 - 11.900 - 12.000

Destekler: 11.170 - 11.000 - 10.750 - 10.500 


DOLAR/TL YAKIN VADE; Haziran vadeli kontrat dün dar bir bant aralığında yatay hareket ederek günü 32,85 seviyesinde satıcılı kapattı. Aşağı yönlü eğilimini devam ettiren kontratın özellikle yakın desteği 32,80 kademelerinde baskılanmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Paritenin düşüşünün derinleşmesi durumunda 32,77 - 32,60 desteklerine doğru geri çekilerek günü negatif tarafta tamamlamasını beklemekteyiz.

DİRENÇLER; 33.00 - 33.12 - 33.30 - 33.50 

DESTEKLER; 32.80 - 32.50 - 32.30 - 32.00

YURT DIŞI PİYASALAR

S&P 500

S&P 500

NASDAQ

NASDAQ

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU

S&P 500;  Kritik çarşamba günü öncesi pozitif beklenti etkisi ile alıcılı eğilimde yukarı yönlü potansiyelini koruyan endekste özellikle enflasyon verisinde ki beklenti üzeri yavaşlama eğilimi sert sıçramaya ve yeni rekor gelmesine neden oldu. Beklentimize paralel reaksiyon gösteren endeks FOMC sonrası ise pozitif fiyatlamalarını sürdürürken günü de artıda tamamlamış oldu. Yeni gün başlangıcında vadeli tarafta alıcılı eğilimin devam ettiğini görüyoruz. Özellikle veri akışının mevcut FED faiz indirimini desteklediği ve hatta faiz indirim hızının artmasına destek verdiği her durumda endekslerde ki pozitif seyrin devamı beklenmelidir. Bugünde alıcılı eğilim devam ederken ara ara kar satışı etkisi ile kısa düzeltmeler söz konusu olabilir. Ancak S&P500 ün aşamalı olarak 5.500 üzerine doğru tırmanışını sürdürmesini ve günlük kapanışını bu seviye üzerinde pozitif gerçekleştirmesini bekliyoruz.      

DİRENÇ; 5.500 - 5.650 - 5.800 - 6.000 

DESTEK;  5.330 - 5.250 - 5.200 - 5.000  


NASDAQ; Genel görünümde pozitif potansiyelini koruyan teknoloji tarafında yapay zeka etkisine dayalı performans yansımaları ile iştahlı görünüm etkisi diğer hisse senedi piyasalarına nazaran daha etkin diyebiliriz. Dün enflasyon verisinin beklenenden daha iyi performans göstermesi ile 19bin üzerinde yukarı yönlü ralli yaşayan endeks, FOMC sonrası ise kısmi kar satışları ile dengenirken beklentilerimize paralel günü pozitif tarafta alıcılı tamamlamayı başardı. Yeni gün başlangıcında vadeli tarafta alıcılı seyrin devam ettiğini görüyoruz.  Tespitlerimize paralel 19.500 seviyesi üzerinde yeni bir ivmelenme teknik açıdan dikkat çekerken endeksin öncelikli hedefinin 20 bin seviyesini aşması olduğunu söyleyebiliriz. Önümüzdeki dönem özellikle veri akışının da desteklemesi ile bu hedeflerin gerçekleşmesi beklenmelidir. Endekste alıcılı seyir bugünde etkisini sürdürürken özellikle 19.800 üzerinde pozitif bir kapanış gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Ara ara kısa düzeltmeler gelse de genel olumlu hava günlük periyotta etkisini sürdürecektir.    

DİRENÇ; 19.750 - 19.830 - 20.000 - 20.500 

DESTEK;  19.500 - 19.250 - 19.000 - 18.900

ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ

• (MSFT)- Microsoft: Xbox konsollarının tamamen dijital versiyonlarını duyurdu.
• Birçok büyük Japon otomobil üreticisi test verilerinde tahrifat yapmakla suçlanırken, Toyota (TM) geçen hafta %5,4 düşerek 15,6 milyar dolar piyasa değeri kaybetti.Mazda (MZDAY) %7,7, Honda (HMC) %5,75, Yamaha %2,2 ve Suzuki (SZKMY) %0,3 değer kaybetti.
• (APPL)-Apple: Siri’ye OpenAI ile üretken yapay zeka ekleniyor.
• (LUV)- Southwest Airlines'ın yaklaşık 2 milyar dolarlık hissesini Elliott Investment Management satın aldı.

Yurt Dışı Piyasasında Bu Haftanın Halka Arzları - 14.06.2024:
*(TEM)- Tempus AI, Inc. yıllık %65,85 gelir artışı ile bir yapay zeka sağlık şirketi.
*(TLX)- Telix Pharmaceuticals Limited yıllık %213,90 gelir artışı ile bir biyofarmasötik şirketi.
*(OSTX)- OS Therapies Incorporated Kemik kanseri için tedaviler geliştiren bir ilaç şirketi.
*(WOK)- WORK Medical Technology Group LTD tıbbi cihaz tedarikçisi.

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU

EURUS; Dün dolardaki konumlanmaya paralel çift yönlü fiyatlamalarını sürdüren paritede veri akışı yukarı yönlü sert sıçramaya neden olurken piyasa 1.090 seviyesine doğru bir kez daha hız keserek tekrar geri çekildi. Gelişmeler her ne kadar doları zayıflatma eğiliminde olsa da Euro bölgesinde ön plana çıkan siyasi belirsizliklerin euro lehine güçlenmeleri kısıtladığını düşünüyoruz. Bu etki ile 1.090 - 1.070  aralığında devam eden stabil yatay bant hareketlerinin çift yönlü fiyatlamalar ile bir süre daha devamı beklenmelidir. Bugünde paritede benzer dalgalı seyirde fiyatlamaların devamını bekliyoruz. Gelişmelere paralel parite 1.080 üzerinde muhtemelen hafif alıcılı günü tamamlayacaktır.   

Dirençler; 1.0840 - 1.0870 - 1.0900 - 1.0920

Destekler; 1.0800 - 1.0770 - 1.0740 - 1.0700

ALTIN ONS

ALTIN ONS

GÜMÜŞ ONS

GÜMÜŞ ONS

DEĞERLİ METALLER

ONS ALTIN; Ons altın dün gelen ABD enflasyon verisinin ardından bir miktar tepki alımları ile yönünü yukarı çevirmeye çalıştı. Ancak alımların kısıtlı kalması ile yönünü bir kez daha aşağı çeviren altının mevcut kademelerinde daha çok dengeli fiyatlamalarını günlük periyotta sürdürdüğünü görüyoruz. Uzun vadede yatay görünümünü koruyan ons altının şimdilik 2300 seviyesine yakın dengeli görünümünü koruyarak gelişmelere odaklı fiyatlamalarını sürdürmesi beklenmelidir. Veri akışının doları zayıflattığı durumlarda 2350 ve üzeri kademeler hedeflenirken, olası aksi yönlü gelişmelerde ise 2300 altı yakın kademeler dikkatle izlenmelidir. Altıdna bugünde yatay bant hareketlerinin devamı ile beraber dengeli bir kapanış gerçekleşmesini bekliyoruz. 

Dirençler; 2330 - 2350 - 2380 - 2400 

Pivot; 2300

Destekler;  2280 - 2250 - 2230 - 2200 


GÜMÜŞ; Kritik ABD enflasyon verisinin ardından yükselişini sürdüren gümüş 30 ons direncini bir kez daha aşsa da FOMC sonrası toparlanan dolar etkisi ile tekrar bu seviyenin altına sarkarak yükselişin devamını getiremedi ve kritik 30 ons üzerinde kalıcı olamadı. Gümüşün bugün de baskılanarak kritik 29 - 29.60 desteklerini aşağı yönde öncelikle zorlamasını bekliyoruz. Piyasa gelişmelere odaklı fiyatlamalarını sürdürmekle beraber yukarıda tutunamadıkça aşağıda daha alt kademelerden destek almaya çalışacaktır. Bu etki ile gümüş günün devamında 29 ons üzerinde tepki vererek günü tamamlayacaktır. 

Dirençler; 30.00 - 30.50 - 31.20 - 32.00 - 32.50 

Destekler; 29.00 - 28.60 - 28.00 - 27.50 

Ücretsiz Deneme Hesabı