Günlük Analiz 14-06-2024

Ekonomi Takvimi

Günlük Veri Takvimi

Günlük Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

ABD ÜFE verisi son 7 ayın en büyük düşüşünü gösterdi;
 
- Hafta başından bu yana ABD enflasyon verilerine FOMC kararlarına odaklanan piyasalara bir destekte dün ABD ÜFE verisinden geldi. Geçtiğimiz ay özellikle girdi maliyetlerinde ki artış eğiliminin moral bozukluğuna neden olan veride bu ay ise son derece olumlu bir sonuç kaydedildi. ABD'de üretici fiyatları Mayıs ayında beklenmedik bir şekilde son 7 ayın en sert düşüşünü gerçekleştirerek enflasyonist baskıların hafiflediğine dair kanıtlara katkıda bulundu. Buna göre ÜFE, Mayıs’ta bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2 gerileme gösterdi. Piyasa beklentisi, üretici fiyatlarının aylık bazda yüzde 0,1 artması yönündeydi. ÜFE, Nisan’da yüzde 0,5 artmıştı.Yıllık bazda çekirdek ÜFE artışı %2,3 artış kaydederken (beklenti %2,5) manşet ÜFE artışı da %2,5 beklentinin gerisinde kalarak %2,2 oldu.  
- Bu hafta gelen TÜFE ve ÜFE performansları sonucu piyasaların tekrar 2 faiz indirim beklentisini güçlendirdiğini görüyoruz. Veri setinin bu yönlü devam ettiği ortamda FED'te bu yönde ikna olacak ve son çeyrekte 2 faiz indirimi için piyasalara yeşil ışık yakabilecektir. Gelişmeler sonrası endekslerde yeni zirveler gelirken piyasalar biraz daha sakin bir eğilimde günlük fiyatlamalarını sürdürdüler. ABD 10 yıllıkları 4.25 lere doğru düşüşünü ivmelendirirken, değerli metallerde ise piyasa düşük seyrini sürdürdü. 
- Bugün uzak doğuda özellikle BOJ faiz kararı yakınen izlendi. Japonya Merkez Bankası (BOJ) faizleri sabit tutarken tahvil alımlarını düşürmeye yönelik planlama yapacağını belirtti ve Temmuz ayı toplantısına kadar tahvil alımlarında değişiklik yapmayacağını açıkladı.Karar sonrası Yen değer kaybederken uzak doğu piyasalarında ise karışık görünüm hakim olmaya devam etti.
- Yurt dışı piyasalarında bugün genel olarak sakin bir görünümün hakim olacağını ve gelişmelere odaklı piyasa fiyatlamalarının devam edeceğini düşünüyoruz.   
 
Hisse piyasasında vergi başka bahara;

- Son dönem içeride özellikle Hisse senedi piyasalarından alınacak vergiye dair bir çok farklı noktada tartışmanın yaşandığını ve hatta bu durumun piyasalarda negatif fiyatlamalara neden olduğuna şahit oluyorduk. Dün Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek'in 'X' hesabından yaptığı hissede verginin ertelenmesine yönelik açıklaması ile piyasaların bugün rahat bir nefes alacağını düşünüyoruz. 
- 7 Haziran ile biten haftaya ait verilerde TCMB'nin brüt döviz ve altın rezervleri 146,2 milyar dolar seviyesine ulaşarak rekor kırdı. Yerel seçimler sonrası başlayan rezerv biriktirme sürecininde böylece devam ettiğini görüyoruz. Diğer taraftan bir sevindirici haberde TCMB'nin swap ve kamu dövizleri hariç net rezervleri ise 0,5 milyar dolar ile artıya geçmesi oldu. Böylece 4,5 yıl aradan sonra rezervler artıya geçerken yaz sonu beklediğimiz bu performans daha öncesinde sonuçlanmış oldu. 
- Öte yandan yabancının özellikle hissede son 4 haftadır satıcılı eğilimi devam ediyor. Son gelişmeler ile yabancının eğiliminde de değişiklik olabileceğini düşünüyoruz. 
 
GÜNDEM;
- Japonya  Faiz Oranı Kararı
- ABD ihracat/İthalat Fiyat Endeksi (Aylık) 
- ABD Michigan Enflasyon Beklentisi (Haz)
- ABD Michigan Tüketici Beklentileri (Haz) 
- AMB Başkanı Lagarde’ın Konuşması

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU

BIST100; Dün tespitlerimiz doğrultusunda hareket eden endeks güne hızlı alıcılı başlarken, günün devamında da bu eğilimini sürdürdü ve günü 2.23% lük yükselişle 10.391 seviyesinden pozitif tarafta tamamladı. Endeksi telekom hariç tüm sektörlerde ki alımlar yukarı taşırken özelikle perakende sektörü 6.26% lık yükseliş performansı ile en büyük katkıyı sağladı. Yine holding, demir-çelik ve havacılık hisseleri endeksi destekleyen diğer sektörler olarak başı çekti. Endeksin bugünde alıcılı eğilimini sürdürerek güne başlamasını bekliyoruz. Özellikle dün piyasa kapandıktan sonra Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek'in 'X' ten yaptığı paylaşımında borsada vergi düzenlemesini erteleme yönünde karar aldıklarını açıklaması bugün başlangıçtan itibaren endekste pozitif fiyatlamaların etkili olmasına neden olacaktır. Bu etki ile öncelikle 10.474 - 10.500 kademelerini aşmasını beklediğimiz endeks, gün boyu bu kademeler üzerinde yükseliş potansiyelini artırmaya çalışırken, gün sonu kapanışını da yine günün yükseğine yakın bu seviye üzerinde pozitif gerçekleştirecektir. Böylece zirveden itibaren son 3 haftadır düşüş eğiliminde olan ve tespitlerimiz doğrultusunda bu düşüşünü 10 bin puan seviyesinde sonlandıran endeks 4.hafta sonunda tepki vererek negatif kapanış serisini sonlandırmış olacaktır. Ayrıca vergide erteleme kararının son iki haftadır net satıcı olan yabancı yatırımcı tarafında da tekrar pozitif etkiye neden olabileceğini düşünüyoruz.      

Dirençler; 10.474 - 10.550  - 10.750 - 11.088

Destekler; 10.200 - 10.000 - 9.961 - 9.600

YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ

-(MARBL)-Tureks T. Madencilik bugün net 0,050 kar payı ödemesi yapacak. 

-(KLKIM)- Kalekim kimyevi Madenler bugün net 0,12 kar payı ödemesi yapacak.

-(KONTR)- Kontrolmatik Tek.: 27.496.060,00$ yurt dışından Mühendislik Anonim Şirketi Magyarorzagi 132kV Mobil Şalt sahası projesi için anlaşıldı.

- KCHOL: Yapı ve Kredi Bankası AŞ'de sahip olduğu payların satışına yönelik ön görüşmelerin sonlandırıldığı bildirildi.

-IZINV: SPK toplam satış tutarı 103 milyon 986 bin 306 lira karşılığı payların ihraç edilmesine onay verdi.

-VERUS: Şirketin %100 bağlı ortaklığı Ata Elektrik Enerjisi’nin sermayesinin 26,5 milyon TL’den 41 milyon TL’ye yükseltilmesinin tescil edildiği açıklandı.

-VAKFN: İsmail Ege tarafından 207.541 adet payın Borsa’da işlem görebilmesi için MKK’ya kaydileştirme başvurusu yapıldı.

-HOROZ: Şirket payları 7 Haziran'da Borsa'da işlem görmeye başlayacak.

-ICUGS: Şirketin Plodsi Finansal Teknolojiler ile azınlık payı satın alarak yatırım yapmak amaçlı gizlilik sözleşmesi imzaladığı açıklandı.



BIST30 YAKIN VADE

BIST30 YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM

BIST30 YAKIN VADE; Haziran vade kontrat dün güne sert alıcılı başlarken, günün devamında alımlar etkisini artırması ile yukarı yönlü iştahını gün boyu sürdürdü. . Günü 242.50 puanlık yükselişle 11.646 puan seviyesinde tamamlayan kontratta bu toparlanma ile teknik görünümde de güçlenme dikkat çekiyor. Vadeli tarafta alıcılı eğilimin dün akşam ekonomi bakanının borsada vergi çalışmasının ertelendiği yönünde ki mesajına paralel bugünde etkisini sürdürmesini bekliyoruz. Bu etki ile endeks 11.800 - 12.000 kademelerini yukarı yönde zorlarken, günün devamında bu kademeleri aşarak fiyatlamalarını sürdürmesini ve gün sonu kapanışını yine 12 bin seviyesi üzerinde pozitif gerçekleştirmesini bekliyoruz. 

Dirençler: 11.820- 12.000 - 12.250 - 12.750

Destekler: 11.527 - 11.407 - 11.200 - 11.000 


DOLAR/TL YAKIN VADE; Haziran vade kontrat dün güne günün en yüksek noktasında başladı ve gün içinde gelen satışlar ile 31.91 seviyesinde gün sonu kapanışını gerçekleştirdi. Kontratın bugünde satıcılı seyirde başlangıç yaparak 32.75 seviyelerine kadar sarkmaların göstermesi muhtemel görünüyor. Ancak kontratın gün içinde yukarı yönlü potansiyelini tekrar arttırmaya çalışarak 32.90 seviyelerinde dengelenmesi ve 32.90-32.95 seviyelerine yakın kapanışını gerçekleşmesini bekliyoruz.     

DİRENÇLER; 33.00 - 33.12 - 33.30 - 33.50 

DESTEKLER; 32.80 - 32.50 - 32.30 - 32.00

YURT DIŞI PİYASALAR

S&P 500

S&P 500

NASDAQ

NASDAQ

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU

S&P 500;  Kritik haftada gelişmeler özellikle hisse senetlerinde ki risk iştah artışını desteklerken S&P500 endeksinde son iki gündür 5.450 civarında çalışan zirvenin şimdilik kanıksandığını görüyoruz. Dün çift yönlü fiyatlamalar ile kısmen kar realizasyonu da yaşanan günde ABD ÜFE verisinin etkisi ile zirve bir kez daha test edilirken piyasa bu kademe altında kalarak kısmen dengeli ve hafif pozitif bir kapanış gerçekleştirdi. Haftanın son günü başlangıcında vadeli tarafta endekste dengeli görünümün devam ettiğini görüyoruz. Endeksin günlük periyotta zirveyi test etmeyi sürdürmesi ve çift yönlü fiyatlamalar ile yüksek seyrini korumaya devam etmesini bekliyoruz. Ancak zirve aşılamadıkça ve özellikle 5.500 altında piyasa kaldığı müddetçe tekrar yorulmaya paralel baskılanması ile daha alt kademelere doğru hafif gerilemesi de mümkün olacaktır. Bu yönüyle yukarı yönlü ataklar dikkatle izlenmeli ve 5.500 altında kalındığı müddetçe daha alt kademelerin test edilmesi beklenmelidir. Endeksin günü zirvenin aşılamaması akabinde kısmen düşük tamamlamasını bekliyoruz. 5.500 seviyesinin aşıldığı senaryoda ise trendin devamı beklenmelidir.         

DİRENÇ; 5.450 - 5.500 - 5.650 - 5.800 - 6.000 

DESTEK;  5.400 - 5.341- 5.250 - 5.200 - 5.000  


NASDAQ; Dün alıcılı eğilimini gün boyu sürdüren teknoloji tarafında özellikle ABD ÜFE verisinin de beklenti altı kalması ile piyasa yeni zirve test ederken, gün sonu kapanışını ise aynı başladığı seviyede nötr tamamladı. Yeni gün başlangıcında vadeli tarafta endeksteki iştahlı görünümün etkisini sürdürdüğünü görüyoruz. Piyasa haftanın don gününde alıcılı eğilimini sürdürürken yeni zirve denemelerinde de bulunabilir. Ancak ara ara gelecek kar satışlarının etkisi ile endekste alt kademelerin de çalışması ve piyasanın yüksek potansiyelini koruyarak günü pozitif tarafta tamamlaması beklenmelidir. Olası dönüşlerde yakın kademelerin tutunmaya devam edeceğini düşünüyoruz.      

DİRENÇ; 19.700 - 19.830 - 20.000 - 20.500 

DESTEK;  19.500 - 19.310 - 19.200 - 19.000

ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ

• (MSFT)- Microsoft: Xbox konsollarının tamamen dijital versiyonlarını duyurdu.
• Birçok büyük Japon otomobil üreticisi test verilerinde tahrifat yapmakla suçlanırken, Toyota (TM) geçen hafta %5,4 düşerek 15,6 milyar dolar piyasa değeri kaybetti.Mazda (MZDAY) %7,7, Honda (HMC) %5,75, Yamaha %2,2 ve Suzuki (SZKMY) %0,3 değer kaybetti.
• (APPL)-Apple: Siri’ye OpenAI ile üretken yapay zeka ekleniyor.
• (LUV)- Southwest Airlines'ın yaklaşık 2 milyar dolarlık hissesini Elliott Investment Management satın aldı.

Yurt Dışı Piyasasında Bu Haftanın Halka Arzları - 14.06.2024:
*(TEM)- Tempus AI, Inc. yıllık %65,85 gelir artışı ile bir yapay zeka sağlık şirketi.
*(TLX)- Telix Pharmaceuticals Limited yıllık %213,90 gelir artışı ile bir biyofarmasötik şirketi.
*(OSTX)- OS Therapies Incorporated Kemik kanseri için tedaviler geliştiren bir ilaç şirketi.
*(WOK)- WORK Medical Technology Group LTD tıbbi cihaz tedarikçisi.

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU

EURUS; Dün dolarda bir kez daha toparlanma dikkat çekerken özellikle buna paralel paritede de set geri çekilmeler ve günün en düşüğüne yakın kapanış dikkat çekti. Yeni gün başlangıcında da düşüş eğilimini sürdüren paritede özellikle 1.070 seviyesine doğru alt kademelerin çalışmasını bekliyoruz. Ara ara kısıtlı tepki alımları gelse de piyasa düşüş eğiliminde geçireceği günü negatif kapanış ile sonlandıracaktır.  

Dirençler; 1.0760 - 1.0800 - 1.0820 - 1.0860

Destekler; 1.0720 - 1.0700 - 1.0680 - 1.0650

ALTIN ONS

ALTIN ONS

GÜMÜŞ ONS

GÜMÜŞ ONS

DEĞERLİ METALLER

ONS ALTIN; Güçlenen dolar etkisi ile bir kez daha satıcılı eğilimde 2300 kademesine doğru geri çekilen altının bu seviyede ki dengelenme eğiliminin yeni gün başlangıcında da devam ettiğini görüyoruz. Mayıs ayı zirvesinden sonra yüzü bir türlü gülmeyen altının 2300 ons desteğinde ki direnme azmi gerçekten de takdire şayan diyebiliriz. Baskılanmaya rağmen tutunan bu kademeden gelecek tepki alımları cılız kalsa da piyasanın özellikle 2330 - 2350 kademelerine doğru toparlanmasına neden olacaktır. Piyasa kısa tepkilerle günü tamamlarken, desteklerini de güçlendirmeye devam edecektir. Aşağı yönlü olası kırılmalarda ise piyasa yönünde kalınmaya özen gösterilmelidir.  

Dirençler; 2330 - 2350 - 2380 - 2400 

Pivot; 2300

Destekler;  2280 - 2250 - 2230 - 2200 


GÜMÜŞ; Güçlenen dolar karşısında baskılanan gümüş dün özellikle 28.60 seviyesinde bulunan kritik 56' günlük ortalama desteğimizi çalıştırırken, bu seviye üzerinde kalarak dengelenmeye çalıştı. Teknik açıdan 30 ons seviyesinden başlayan düşüşün etkisi ile yorulma dikkat çekerken piyasa şimdilik 28.60 üzerinde kalarak baskıyı bir nebze olsun kırmış görünüyor. Desteğin tutunması ile gümüşün bugün bir miktar daha tepki alımları ile toparlanmaya çalışacağını düşünüyoruz. Piyasa bu etki ile günü kısmen alıcılı ve pozitif tarafta tamamlayacaktır.  

Dirençler; 29.00 - 29..60 - 30.00 - 30.50 - 32.50 

Destekler; 28.67 - 28.00 - 27.50  - 27.00 - 26.60

Ücretsiz Deneme Hesabı