GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER
Piyasalarda dün;
ABD borsaları haftanın ilk işlem gününe pozitif seyirle başladı. Borç limitine ilişkin yarın Kongre liderleriyle görüşmesi beklenen ABD Başkanı Biden, görüşmelere ilişkin pozitif mesajları piyasalara da güven verdi. Haziran ayında faiz kararına ilişkin ise dün konuşan Fed üyesi Bostic'in mesajları önemliydi. Bostic, yıl sonuna kadar enflasyonun %3'lerde olacağını tahmin ettiğini kaydetti. Bostic, haziranda faiz artışlarını duraklatma eğiliminde olduğunu belirterek, Fed'in şu anda enflasyonu düşürmenin en zor aşamasında olduğunu ifade etti. Bostic, enflasyonun yavaş ama istikrarlı düşüşünü sürdürmesini beklediğini aktardı. Veri gündeminde dün Euro bölgesinde sanayi üretimi açıklandı. Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi martta aylık bazda %4,1 düşüş ile beklentilerin iki katı kadar küçülerek resesyon endişelerini artırdı.
Bu sabah;
Küresel piyasalar bu sabah çoğunlukla satıcılı yönde hareket ediyor. Çin'de açıklanan sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %5,6 arttı. Mart ayında üretim %3,9 artış göstermişti. Sanayi üretimi eylül 2022 döneminden bu yana en güçlü büyümesini göstermesine rağmen %10,9'luk büyüme beklentilerinin oldukça gerisinde kaldı. Çin'deki büyümeye ilişkin endişelerin yeniden artması küresel resesyon beklentilerini artırarak riskli varlıklarda negatif fiyatlamalar olmasını sağladı. Çin'de işsizlik oranı nisanda 0,1 puan düşüş ile 5,2%'ye gerilerken, sabit varlık yatırımları da aynı dönemde beklentilerin altında artış gösterdi. Bu sabah piyasalarda ham petrol 71,2 dolarda sınırlı pozitif, altın 2015 dolarda satıcılı ve ABD 10Y tahvil getirileri ise 3,87'ye doğru %0,90 oranında düşüş gösteriyor. Veri gündeminde bugün ABD'de sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri, büyüme ilişkin önemli göstergeler olarak piyasanın odağında olacak. Sanayi üretimi ve tüketimde yavaşlama sinyalleri resesyon beklentilerini artırarak piyasalar için negatif fiyatlamalar getirebilir. Veri gündemi dışında Fed üyeleri Bostic ve Williams'ın konuşmaları da önemli olacak. Euro bölgesinde ise GSYH büyüme oranları ve ticaret dengesi yayımlanacak. ECB üyesi Lagarde'nin konuşmasında faiz oranlarının nerede zirve yapacağına ilişkin yorumları piyasalar açısından önemli olacak.
Yurt içinde ise seçim sonuçlarının yansımaları ve seçimlere ilişkin haber akışları ön planda olacak.
BIST100 endeksinde güne negatif başlangıç bekliyoruz. 4450-4400 kısa vadeli destek bulabilecek noktalar olabilirken, yukarı yönde 4750 üzerinde iyimser fiyatlamaların artması beklenebilir.
Gündemden öne çıkan haberler;
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye için ekonomik büyüme tahminini Şubat ayındaki depremin ekonomiye olan etkileri ve kredi koşullarında öngördüğü daralma nedeniyle yüzde 3'ten yüzde 2,5'e indirdi. (bloomberg)
Benzin fiyatlarını düşürmeye yardımcı olmak için geçen yıl stratejik petrol rezervinden ham petrol satışı gerçekleştiren ABD, rezervlerini doldurmak için ham petrol alımlarına devam ediyor. ABD Enerji Bakanlığından yapılan açıklamada, ağustos ayında teslim edilmek üzere 3 milyon varile kadar ham petrol alınacağı bildirildi. (bloomberg)
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, borç limiti açmazının çözülmemesi halinde ABD'nin 1 Haziran'a kadar nakit sıkıntısı çekebileceğine dair uyarısını yineledi. (bloomberg)
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'de uygulanan büyümeyi destekleyici alışılmadık politikalar nedeniyle ödemeler dengesi alanındaki baskıların arttığına, ikinci tura kalan seçimler nedeniyle Türkiye'de oluşan siyasi ve ekonomik belirsizliğin en azından ay sonuna kadar süreceğine dikkat çekti. (bloomberg)
ŞİRKET HABERLERİ
ASUZU: Şirketin Fransa distribütörü Fast Concept Car'dan 9,2 milyon euro tutarında ve İsrail distribütörü Universal Truck'tan 10,6 milyon euro tutarında midibüs ve otobüs siparişi aldığı açıklandı.
GLYHO: Şirket bağlı ortaklığı GPH’nin Nisan 2023'te limanlarına gelen gemi sayısının 2022 yılı Nisan ayının %14 üzerinde gerçekleştiği, yolcu hareketleri de 2023 yılı Nisan ayında 2022 Nisan seviyesinin %86 üzerinde gerçekleştiği açıklandı.
PGSUS: Nisan ayında 2022 yılının aynı dönemine göre iç hat yolcu sayısı %14 artışla 0,83 milyona, yolcu doluluk oranı 4,3 puan artışla %82,9’a yükseldi. Dış hat yolcu sayısı %50 artışla 1,56 milyona, yolcu doluluk oranı 4,0 puan artışla %79,3’e yükseldi. Toplam yolcu sayısı ise %35 artışla 2,39 milyona, yolcu doluluk oranı 3,9 puan artışla %80,5’e yükseldi.
RAYSG: Ocak – Nisan döneminde prim üretimi %171,25 oranında artışla 3,4 milyar TL’ye yükseldi.
YATAS: Pay geri alım programının sonlandırıldığı açıklandı.