Günlük Analiz 16-05-2024

Ekonomi Takvimi

Günlük Veri Takvimi

Günlük Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

6 ay sonra enflasyonda avaşlama eğilimi görüldü, piyasalarda coşku havası; 

- Dün gelen enflasyon verisi 6 ay aradan sonra yavaşlama eğilimi gösterirken piyasalar FED'in en az iki faiz indirimi için bu yıl aksiyon alacağına dair beklentisinin güçlenmesi ile yeni rekorlar tazeledi. Veri sonrası hisse senedi piyasalarında 1-1.5% lik hızlı artışlar gözlenirken, ABD 10 yıllıklarında ise 4.35% seviyelerine doğru hızlı geri çekilmeler dikkat çekti. Dolar endeksi ise uzun süre sonra 104 seviyelerine doğru baskılandı. Değerli metallerde ise hızlı tırmanışlar ile beraber altın ONS 2400 seviyesine doğru takalrını genişletirken, gümüşte 30 ons kritik seviyesi bir kez daha zorlanmaya başladı.
- Enflasyon verisinin piyasa beklentileri paralelinde yavaşlama eğilimi gösterdiği günde aynı saatlerde gelen perakende satışlar verisinde de yavaşlama olması veri etkisini daha da perçinlemiş oldu. Yıllık bazda manşet TÜFE enflasyonu %3,5'e; çekirdek TÜFE ise %3,6 seviyesine gevşerken, ABD perakende satışlar verisi ise (ekonomik canlılığı gösteriyor) %0,4 olan beklentiyi karşılayamayarak %0 artış kaydetmek suretiyle oldukça zayıf bir görünüm sergileyerek piyasalarda var olan iyimser havayı daha da güçlendirmiş oldu.  
- Piyasa bu gelişmeler ile beraber ciddi anlamda faiz indirim sürecinin yılın son çeyreği için güçlü ihtimal olduğunu bir kez daha fiyatlamaya başlamış oldu. Eylül ayı için 66% ihtimali fiyatlayan piyasa yıl sonu beklentisini de 5% - 4.75% bandında korumuş oldu. 
- Genel havanın olumluya döndüğü süreçte özellikle hisse senedi tarafında artan risk iştahının devamı ile yeni zirveler görülmeye devam edilecektir. Yine de bu gelişmeler erken aşırı iyimserlik oluşturmamalı ve gelişmelere odaklı temkinli yaklaşım devam ettirilmelidir.
        
İçeride ekonomi politikalarına dair güven artarken, piyasalarda hafif bekle gör modu ön planda;
     
- İçeride artan rezerv etkisi ve yabancı ilgisinde ki artış genel ekonomik koşullardaki iyileşmenin devamı anlamında ciddi güven oluşturmaya devam ediyor. Ancak hisse senedi tarafında ki yavaşlama yabancı girişine rağmen dikkat çekici noktada diyebiliriz.  
- Özellikle alınan tasarruf tedbirleri ve ileriye yönelik atılabilecek adımların bugün için hisse senedi tarafında ki genel performansı negatif etkilediğini söyleyebiliriz. Bu birazda büyümeye dair yavaşlama etkisine dair beklentinin bir yansıması olarak ta okunabilir.
 
 GÜNDEM;
- ABD İnşaat İzinleri 
- ABD haftalık işsizlik verisi
-  Philadelphia Fed İmalat Endeksi
- ABD Sanayi Üretimi (Aylık) 
- Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Üyesi Mester'ın Konuşması 
- FOMC Üyesi Bostic’in Konuşması  

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU

BIST100; Dün güne sıkışık bir seyirde yatay başlangıç yapan endeks gün boyu çift yönlü fiyatlamalar ile yön arayışını sürdürürken genel olarak dar bantta fiyatlamalar ile gün geçirdi. Özellikle ABD enflasyon verisi sonrası kısmi alımlar ön plana çıksa da genel sıkışık hava etkisi devam etti ve seans sonuna doğru gelen satışların da etkisi ile endeks günü 0.15% lik değer kaybı ile 10.158 puan seviyesinde tamamladı. Dün gıda perakende tarafındaki alıcılı seyir endeksi yukarı yönde bir kez daha desteklerken, demir-çelik ve havacılık hisselerinde ki satışlar ise endeksi baskılamaya devam etti. Ayrıca endeksin dün de işaret ettiğimiz 10.200 seviyesinin üzerinde tutunamaması kısa vadeli teknik açıdan dönüş çabalarının henüz yeterli olmadığını bize gösteriyor. Endeksin bu etki ile bugün kısmi baskılanma ile güne başlamasını ve öncelikle yakın desteklerini bir kez daha test etmesini bekliyoruz. Piyasa sonrasında gelecek tepki alımları ile bir kez daha toparlanırken özellikle 10.200 seviyesini aşma yönünde gayret gösterecektir. Genel olarak dar bant hareketleri ile yön arayışını sürdürmesi muhtemel görünen endeksin günlük kapanışını yine 10.200 seviyesine yakın gerçekleştireceğini düşünüyoruz. Endeksteki günlük bar boylarında bugün daha da daralma olabilir. Tespitimizin aksine daha agresif satıcılı ya da alıcılı eğilim gördüğümüz bir piyasa koşulunda ise aşağıda 10.000 - 9900 bandı ve yukarıda 10.400 kademeleri dikkatle izlenmeli, olası kırılmalarda piyasa yönünde kalınmalıdır.         

Dirençler;  10.200 - 10.375 - 10.450 - 10.500

Destekler; 10.000 - 9.967 - 9.800 - 9.500  

YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ

*(TCELL)–Turkcell: S&P tarafından şirketin kredi notunun BB-‘ye yükseltildiği, not görünümünün teyit edildiği açıklandı. 

*(ASELS)-Aselsan: Şirkete 30 milyon dolar tutarında ek Güvenlik Sistemleri siparişi verildiği açıklandı.

*(BTCIM)–Batı Çim: İzmir Aliağa’da asgari 2.000.000 ton kapasiteli tesisi kurulumu çalışmalarına başlanmasına karar verildiği açıklandı.

*(KONTR) – Şirketin pay sahibi olduğu Kontrolmatik Technologies, Pomega Energy ve Siemens Industry’in uzmanlık alanlarında birbirlerine öncelikli statü sağlamak amacıyla Mühendislik ve Çözüm İttifakı kurmak üzere mutabakat anlaşması imzaladığı açıklandı.

*(SAHOL)-Sabancı Holding: Ömer Sabancı tarafından 2.500.000 adet payın Borsa’da işlem görebilmesi için MKK’ya kaydileştirme başvurusu yapıldı.

*(GARFA)-Garanti Factoring: Bedelsiz iç kaynaklardan 157.830.281,216 tutarında %400 oranında sermaye arttırımı spk tarafından onaylanmıştır.

Bu Hafta Temettü Dağıtacak Şirketler:

16.05.2024:EGGUB(1,08)


BIST30 YAKIN VADE

BIST30 YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM

BIST30 YAKIN VADE; Haziran vade kontrat dün güne kapanış seviyesine yakın kısmen satıcılı bir eğilimde başlangıç yaparken, günün devamında da dar bant hareketleri ile satıcılı seyrini devam ettirdi. Endeksin ABD verisi sonrası gelen alımlara rağmen kapanışa doğru tekrar baskılanarak günü -81 puanlık değer kaybı ile 11.576 puan seviyesinde tamamladığını gördük. Piyasa bugünde kısmen baskılanarak yeni gün başlangıcına start verecektir. Yakın desteklerin test edileceği günün devamında ise gelecek kısa tepki alımları ile piyasanın mevcut kademelerine yakın dengelenmesini ve dar bant hareketleri ile yine günü tamamlamasını bekliyoruz. Özellikle aşağı yönlü baskılanmalarda olası kırılmalara karşı tedbirli davranılmalı ve piyasa yönünde kalınmalıdır.  Dün de işaret etmiş olduğumuz kısa vade kapanışlarda 10.600 kademesi pivot olarak görülmeli ve bu seviyenin altında ki kapanışlarda baskının artma ihtimali yüksek görülmelidir.     

DİRENÇLER; 11.800 - 12.000 - 12.200 - 12.500

Pivot; 11.600 

DESTEKLER; 11.500 - 11.300 - 11.106 -  11.000 


DOLAR/TL YAKIN VADE; Mayıs vade kontrat dün bir kez daha 32.50 kademesi üzerinde yatay bir başlangıç yaparken, günün devamında gelen alımların etkisi ile son dönem düşüşüne bir nebzede olsa tepki vermiş oldu. Böylece tespitlerimiz doğrultusunda 32.50 desteğinin piyasayı tutmayı başardığını söyleyebiliriz. Günlük kapanışını açılış seviyesine yakın gerçekleştiren yakın vade kur kontratlarınde yeni gün başlangıcı kısmen baskılanarak olacaktır. Kısıtlı hareketlerin çift yönlü fiyatlamalar ile süreceği günde yine 32.50 üzerinden dengeli ve dar bant hareketlerinin gün sonuna kadar devam etmesini bekliyoruz. Piyasa gün sonu kapanışını da mevcut seviyelerine yakın gerçekleştirecektir. Tepkiler sınırlı kalırken, aşağıda 32.50 desteğinin olası kırılma ihtimallerine karşı tedbirli davranılmalıdır.    

DİRENÇLER; 32.80 - 33.00 - 33.20 - 33.50     

DESTEKLER; 32.50 - 32.30 - 32.00 - 31.50


YURT DIŞI PİYASALAR

S&P 500

S&P 500

NASDAQ

NASDAQ

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU

S&P 500;  Dün güne kısmen alıcılı ve bir o kadarda temkinli başlayan endekste kritik ABD enflasyon verisi öncesi pozitif havanın genel olarak devam ettiğini gördük. Verinin enflasyonda 6 ay sonra yavaşlama intibası uyandırması ile endeks hızlı alıcılı seyre girerken yeni rekorlarla günlük fiyatlamalarını sürdürdü. Endeks dünkü sıçraması ile Nisan başı gördüğü zirvesini bir kez daha test ederken genel temkinli pozitif havanın daha iştahlı bir seviyeye doğru evrildiğini gördük. Veri ile beraber ön plana çıkan bu iştah etkisinin yeni gün başlangıcında yeni zirve kademelerini beraberinde getirdiğini söyleyebiliriz. Endeksin bugünde genel olumlu havayı korumaya devam etmesi muhtemel görünüyor. Ara ara gelebilecek kar satışlarına piyasa yakın destek seviyelerinden reaksiyon verirken, günlük kapanışta ise yeni rekorlar ile günü piyasa yüksek tamamlayacaktır. Ancak burada genel olumlu havanın oluşması ve devamına dair güçlü beklentilere rağmen olası bir yeni tepe oluşumunda görülecek çift tepe formasyonuna dair teknik bir detay olduğu gerçeği de göz ardı edilmemeli ve olası dönüş senaryolarında daha temkinli davranılmalıdır.      

DİRENÇ; 5350 - 5375 - 5400 - 5500

DESTEK;  5300 - 5270 - 5250 - 5200 


NASDAQ;  Dün kritik enflasyon verisi öncesi genel olumlu havasını gün boyu sürdüren teknoloji tarafında yine verinin enflasyonda yavaşlamaya işaret etmesi ile beraber hızlı iştah etkisi ile alıcılı seyrin etkisini artırdığını gördük. Piyasa veri ile beraber 18.500 seviyesini hızlı aşarken yukarı yönlü trendini de ivmelendirmiş oldu. Endeks mart ayı içerisinde gördüğü bir önceki zirvesini de bu vesile ile test ederek günü tamamladı. Yeni gün başlangıcında yeni zirveyi test eden endekste genel olumlu havanın bugün de etkisini sürdüreceğini düşünüyoruz. Günlük periyotta kısmen ara ara gelebilecek kar satışları ile yakın desteklerini test etmesi muhtemel görünen piyasada teknoloji hisselerinde ki genel alıcılı seyir gün boyu etkisini sürdürecektir. Yeni rekor zirve denemeleri ile günü yüksek tamamlaması muhtemel görünen endekste güçlü alım etkisi ile trendin ivmelenmesi ve yeni bir kısa ralli hattının oluşması beklenebilir. Ancak gelişmelerin desteklemediği ve piyasanın tekrar dönüş eğilimi gösterdiği bir senaryoda, oluşabilecek ikili tepe formasyonu görünümüne karşıda tedbirli davranılmalı ve aşağı yönlü kırılmalarda risk azaltılacak şekilde bir B planı stratejisi ile hareket edilmelidir. Bu bağlamda özellikle haftalık kapanışın seviyesi dikkatle izlenmelidir.    

DİRENÇ;   18.750 - 19.000 - 19.200 - 19.500

DESTEK;  18.500 - 18.300 - 18.122 - 18.000

ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ

• Johnson & Johnson (JNJ), Kenvue'da (KVUE) kalan %9,5 hissesini satarak tüketici sağlığı işinden çıkıyor.
• Amazon (AMZN), Fransa'daki operasyonlarına 1,3 milyar doların üzerinde yatırım yapmayı, artan talebi desteklemek için lojistik ve AWS bulut altyapısını geliştirmeyi planlıyor.
• Intel (INTC), İrlanda'da yeni bir çip fabrikasını için Apollo Global Management (APO) ile 11 milyar doların üzerinde bir fon için ileri görüşmelerde bulunuyor.
• GameStop (GME) hisseleri, “Kükreyen Kedicik” olarak da bilinen Keith Gill'in üç yıl sonra ilk kez çevrimiçi paylaşım yapmasıyla %30 arttı ve hisseye olan ilgiyi yeniden canlandırdı.
• UBS (UBS), yaklaşık 5 milyar dolar değerindeki Additional Tier 1 (AT1) tahvillerini artık özsermayeye dönüştürülebileceğini duyurdu.


NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU

EURUS; Dün zayıf dolar etkisi ile 1.080 üzerinde alıcılı eğilimini gün boyu sürdüren parite, özellikle ABD enflasyon verisi sonrası alımlarını hızlandırdı ve tespitlerimiz doğrultusunda bar boylarını yukarı yönde genişleterek 1.090 kademesine doğru yükselişini sürdürerek günü tamamladı. Paritede genel yukarı yönlü eğilimin bugün Uzak doğu açılışında da devam ettiğini görüyoruz. Dolar endeksinin 104 seviyelerine doğru baskılandığı süreçte paritede ki genel havanın Euro lehine olan etkisini sürdürmesi beklenmelidir. Bu bağlamda ara düzeltmeler söz konusu olsa da piyasa 1.090 direncini yukarı yönde zorlayacak ve gün sonu kapanışını da yine bu seviye üzerinde gerçekleştirecektir. Ancak yükselişin daha üst seviyelere doğru devamı açısından doların daha da zayıflayacağı gelişmelerin süreci desteklemesi önemli.      

Dirençler; 1.090 - 1.094 - 1.097 - 1.100

Destekler;  1.085 - 1.083 - 1.080 - 1.077 

ALTIN ONS

ALTIN ONS

GÜMÜŞ ONS

GÜMÜŞ ONS

DEĞERLİ METALLER

ONS ALTIN; Dün gelen ABD enflasyon verisi ile yukarı yönlü tırmanışını ivmelendiren ONS altın bir kez daha 2400 seviyelerine doğru hareketini genişletmiş oldu. Zayıf dolar etkisine hızlı reaksiyon veren altında bir kez daha 2400 üzeri rekor zirvelerin test edilmesi beklenebilir. Piyasa bugün 2400 seviyesi üzerinde potansiyelini koruyarak günlük kapanış gerçekleştirecektir. Olası dönüşlerde ise 2350 ve üzerinde ki yakın destek kademelerinin haftalık periyotta tutunmaya devam edeceğini düşünüyoruz. 

Dirençler; 2400 - 2430 - 2460 - 2500

Destekler;  2370 - 2350 - 2330 2300   


GÜMÜŞ; Enfslasyon verisi ile coşkuyu artıran gümüş bir kez daha 30 ons kritik seviyeye doğru dalga boylarını genişleterek dün günü tamamladı. Gümüşte bu seviyelerde ki zorlanma zayıf dolar etkisine rağmen dikkat çekiyor. Piyasanın bugün genel yukarı yönlü eğilimini gün boyu sürdürmesi beklenmelidir. Özellikle yakın desteklerden gelecek tepkiler ile 30 ons ve üzeri yakın direnç kademeleri test edilebilir. Gün sonu kapanışının da yine bu seviyeye yakın dengeli gerçekleştirmesi beklenmelidir. 30 ons üzeri yeni ralli için daha çok gelişmenin piyasayı destekliyor olması lazım, olası dönüşlerde de kritik olarak 28 - 27.50 kademeleri aşağıda piyasayı tutmayı sürdürecektir.    

Dirençler;  30.00 - 30.30 - 30.60 - 31.00 

Destekler; 29.50 - 28.00 - 27.50 - 27.00

Ücretsiz Deneme Hesabı