Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) eylül toplantısında 50 baz puan faiz artırabileceğine yönelik artan beklentilerle sınırlı da olsa pozitif seyrederken, yatırımcıların gözü bugünden itibaren yoğunlaşacak makroekonomik veri gündemine çevrildi.
Dün Asya ve ABD'de açıklanan makroekonomik verilerin ekonomilerin yavaşladığına işaret etmesi risk algısını artırdı. Buna karşın Çin Merkez Bankası'ndan (PBoC) gelen faiz indirimi adımı piyasaları pozitif etkilerken, ABD'de konut sektöründe yavaşlamaya ve fiyatlarda gerilemeye işaret eden verilerin Fed'i yavaşlatabileceği beklentilerini artırmasıyla da pay piyasaları yükseliş eğiliminde hareket etti.
Avrupa pay piyasalarında da dün alış ağırlıklı bir seyir izlendi. Bölgede, resesyon riskleri güçlenmeye devam ederken, Almanya'nın doğal gaz tedariki problemine bir de kuraklığın nehirlerdeki su seviyelerini düşürmesi eklendi.
Önceki işlem gününü 0.62% düşüşle 1.0260 seviyesinden günü tamamladı. Euro/Dolar paritesi ABD'de enflasyonun gerilemesiyle birlikte parasal sıkılaşmanın dozunun hafifleyebileceği beklentilerini artırdı ve dolar karşısında Euro değer kazanarak tekrardan 1.03'ün üzerinde fiyatlama yaşamasına rağmen bu bölgelerde kalıcılık sağlamakta zorlanıyor. Bu hafta takip edilecek Euro Bölgesi TÜFE verisi dalgalanmaları beraberinde getirebilir.
ABD'de 40 yılın en sert sıkılaşma döngüsü ve gerileyen enerji fiyatları Temmuz ayında ülkede enflasyonun gevşemesine neden oldu. Haziran'da yüzde 9'u aşarak 40 yıllık zirveyi yenileyen ABD enflasyonu Temmuz'da yüzde 8,5'e geriledi. Aylık bazda ise fiyatlarda değişim yaşanmadı.
ABD 10 Yıllık getirileri 2.83 seviyelerinde seyrederken. Dolar Endeksi ise 105.67 seviyelerinde dalgalanıyor.
Destekler: 1.0200--1.0150-1.0000
Dirençler :1.0350-1.0470-1.0500