Günlük Analiz 20-05-2024

Ekonomi Takvimi

Günlük Veri Takvimi

Günlük Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

Piyasalarda risk iştahı yüksek, jeopolitik gelişmeler kafa karıştırıcı; 

- Geçen hafta gelen ABD enflasyon verisinde ki yavaşlama ve perakende tarafında ki durgunluk sinyali piyasalarda tekrar risk iştahının ön plana çıkmasına neden oldu. Veriler sonrası geçen haftayı büyük ölçüde pozitif tamamlayan ABD endekslerinde yeni rekorlarda gelmiş oldu. Gelişmeler özellikle faiz indirim sürecine dair beklentileri güçlendirirken bu durum değerli metallerde ki alıcılı eğilimin güçlenmesine de neden olmuş oldu. 
- Dün gece ise İran'dan gelen kaza haberi uluslararası gündemin ilk maddesine oturdu. İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin ve İran dış işleri bakanının dün gerçekleşen helikopter kazasında ölmüş olmaları ile beraber uluslararası siyasetin bir kez daha hareketlendiğine şahit oluyoruz. Kesin olmamakla beraber kazanın hava koşullarına bağlı gerçekleştiği ilk gelen bilgiler arasında. Yine de gelişmelerin özellikle ortadoğu denkleminde ne tür etkilere sebebiyet vereceğini önümüzde ki günlerde göreceğiz.
- Kaza sonrası yeni hafta başlangıcında özellikle altın ve gümüşteki alımların etkisini artırdığını gördük. bu etki ile değerli metallerde yeni zirveler gelmiş oldu. Diğer taraftan ABD 10 yıllıkları 4.42 seviyelerinde dengelenirken, hafta başlangıcında dolar endeksinin de bir kez daha 104 seviyesine yakın baskılandığını görüyoruz.    
      
İçeride bir bayram havası;
     
- Türk mali piyasaları geçtiğimiz hafta genel olarak ekonomi yönetiminden gelen açıklamalrı ve özellikle artan yabancı ilgisine karşı artan olumlu hava ile yeni rekorlara odaklandı. Yabancı girişinde ki rekor ivmelenme, Türkiye'nin gri listeden çıkacağına dair beklentinin artması ve swap piyasasına dair yeni genişletici hamlelerin geleceği yönünde beklentilerin güçlenmesi içeride ki olumlu havayı pekiştiriyor. Bu etki ile endeksin cuma kapanışında rekor kırdığını ve yeni bir trend başlangıcı görünümünde haftayı tamamladığını gördük. Kur tarafı ise sakin ve stabil seyrini 32 seviyesi üzerinde devam ettirdi.
- Bu hafta içerideki genel olumlu hava devam ederken piyasalar daha çok perşembe günü gerçekleşecek TCMB Mayıs ayı faiz kararına odaklanacaktır. Buradan bir faiz değişikliği beklentisi bulunmuyor. Dışarıda ise piyasalar FED üyelerinden gelecek mesajlar ile çarşamba günü gelecek FED tutanaklarına odaklanacaktır.  

 GÜNDEM;
- FOMC Üyesi Bostic’in Konuşması  
-  Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Üyesi Mester'ın Konuşması  

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU

BIST100; Cuma günü tespitlerimiz doğrultusunda alıcılı bir eğilimde güne başlayan endekste alımların etkisinin gün boyu devam ettiğini gördük. Piyasa özellikle ralli havasında sürdürdüğü günlük periyottaki alıcılı seyrini kritik 10.500 üzerine kadar sürdürürken, haftalık kapanışını da 3.14% lük yükselişle 10.643 puandan gerçekleştirdi. Endeksin ralliye dönüşen tırmanışında bankacılık, havacılık, ulaştırma, gıda perakende, holding gibi sektörler başa çekerken, günlük periyotta hiç düşüş göstererek sektör olmadı. Özellikle yabancı girişlerinin hızlandığı bir süreçte bu ivmenin daha da artacağına dair beklentilerin ön plana çıkması ve gri listeden çıkılacağına dair en üstten açıklamalar gelmesi borsadaki genel pozitif havayı daha da güçlendirmiş görünüyor. Geçtiğimiz haftayı yaklaşık iyi bir performansla tamamlayan endekste yeni hafta başlangıcının da yine alımlarla start vermesini bekliyoruz. Endeks yeni zirve kademelerini test etmesinin ardından kısa kar satışları ile hız kesecek ve 10.500 seviyesine yakın dengelenerek yukarı yönlü potansiyelini artırmaya çalışacaktır. Endeksin günün devamında ise yine alıcılı eğilimini devam ettirmesini ve yeni zirve kademelerine yakın günü tamamlamasını bekliyoruz. 10.500 üzerinde tutunacağımız sürece endekste önce 11 bin seviyeleri ve akabinde 12.500 seviyeleri hedeflenmelidir.        

Dirençler;  10.700 - 11.000 - 11.250 - 11.500

Destekler; 10.500 - 10.350 - 10.200 - 10.000

YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ

(VKING)Viking Kağıt: Alıcılarının yeniden satış fiyatlarını belirlediği için rekabet soruşturması açıldı.

(TCZIR)-Ziraat Bankası: Dubai Uluslararası Finans Merkezi’nde (DIFC) Temsilcilik statüsünde ofis açmak için lisans aldı.

(ENTRA)-IC Enterra: Yenilenebilir enerjideki tecrübesini İtalya’ya taşıyor

(METRO)-Metro Grup: Bünyesinde 27 yıldır çeşitli görevler üstlenen David Antunes, Metro Türkiye’nin yeni CEO’su olarak atandı.

DOBUR & KLGYO & RUBNS YYAPIEUKYO– VBTS kapsamında şirketlerin paylarına 14 Haziran’a kadar kredili işlem yasağı getirildi.

(HRKET)-Hareket Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği: Halka arz kapsamında son talep toplama günü.

BIST30 YAKIN VADE

BIST30 YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM

BIST30 YAKIN VADE; Haziran vade kontrat cuma seansında beklentilerimize paralel alıcılı bir seyirde günlük fiyatlamalarını sürdürürken, haftayı da beklentimizden daha güçlü reaksiyonlarla 12150 seviyesinden zirvede tamamladı. Piyasalarda ki genel olumlu hava etkisi ile kısa ralli görünümünde olan kontratın yeni hava başlangıcında yine pozitif görünümünü sürdürmesini bekliyoruz. Bu etki ile alıcılı eğilimini gün boyu devam ettirmesi muhtemel görünen endeks ara düzeltmeler ile kar satışları gelse de günlük kapanışını yine günün en yükseğine yakın tamamlayacaktır. 12 bin üzerinde kaldığı müddetçe piyasa yukarı yönlü trendini sürdürecektir.         

DİRENÇLER; 12.200 - 12.350 - 12.500 - 12.700

DESTEKLER; 12.000 - 11.750 - 11.661 - 11.500


DOLAR/TL YAKIN VADE; Mayıs vade kontrat cuma günü bir kez daha tespitlerimize paralel 32.50 desteğine yakın dengelenirken piyasa yukarı yönlü tepkilerde kısıtlı kalmaya devam etti. Kurdaki mevcut durumun bu hafta genelinde de devam etmesi ve hatta ara ara 32.50 seviyesi altında doğru sarkmaların derinleşmesi beklenebilir. Bugün satıcılı eğilimde güne başlaması muhtemel görünen kontratta 32.50 desteği tutunurken piyasa yine bu kademeye yakın dengelenerek günü tamamlayacaktır.    

DİRENÇLER; 32.80 - 33.00 - 33.20 - 33.50     

DESTEKLER; 32.50 - 32.30 - 32.00 - 31.50


YURT DIŞI PİYASALAR

S&P 500

S&P 500

NASDAQ

NASDAQ

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU

S&P 500;  Geçtiğimiz haftayı genel olarak toparlanarak geçiren endekste, haftanın son günü biraz daha satışların etkili olduğunu gördük. Ancak kapanışa doğru toparlanan endeks açılış seviyesine yakın hafif alıcılı bir kapanış gerçekleştirdi. Yeni haftaya vadeli tarafta hafif alıcılı eğilimde başlayan endeksin yukarı yönlü potansiyelini koruyarak fiyatlamalarını çift yönlü sürdürmesini bekliyoruz. Yakın direnç kademeleri öncelikle test edilirken, piyasa sonrasında desteklerini de çalıştıracaktır.  Piyasanın kısmen alıcılı ve pozitif bir kapanış gerçekleştirmesini bekliyoruz.      

DİRENÇ; 5350 - 5375 - 5400 - 5500

DESTEK;  5300 - 5270 - 5250 - 5200 


NASDAQ;  Geçtiğimiz haftayı genel olarak pozitif geçiren teknoloji tarafında yine cuma günü kar satışlarının geldiği satıcılı bir hava hakimdi. Piyasa kapanışa doğru tekrar toparlanarak hafif alıcılı bir eğilimde haftayı tamamlamış oldu. Yeni hafta başlangıcında piyasanın vadeli tarafta pozitif bir açılış yaptığını görüyoruz. Bu etki ile bugünde endeks için yön yukarı olacak ve yakın zirve seviyeler bir kez daha test edilecektir. Ancak yakın destek direnç kademeleri arasında yatay seyrini korumasını beklediğimiz endekste gün sonu kapanışı da yine hafif alıcılı gerçekleşecektir.  

DİRENÇ;   18.750 - 19.000 - 19.200 - 19.500

DESTEK;  18.500 - 18.300 - 18.122 - 18.000

ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ

• Warren Buffett'ın Berkshire Hathaway'i (BRK.B), bir sigorta şirketi olan Chubb'a (CB) 6,7 milyar dolarlık bir yatırım yaptığını açıkladı.
• Walmart (WMT), ABD mağaza satışlarının bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla %3,8 artması ilk çeyrekte geçen yılın üç katı olan 5,1 milyar dolar kâr açıkladı.
• Meta (META), Facebook ve Instagram'ın küçükleri istismar ettiği ve bağımlılık yaratığına dair hakkında soruşturma başlatıldı.
• Netflix (NFLX), NFL Noel Günü maçlarını yayınlamak için 3 yıllık bir anlaşma imzalayarak canlı spor yayıncılığında önemli bir genişleme sağladı.
• Chevron (CVX), kalan Birleşik Krallık Kuzey Denizi petrol ve gaz varlıklarını satarak bölgeden çıkacak.


NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU

EURUS; Geçen hafta genel olarak pozitif havada fiyatlamalarını sürdüren paritede özellikle doların konumuna göre piyasa yön belirlemeye çalıştı. Cuma günü kısmen gerileme olsa da kapanışa doğru bir kez daha euro lehine toparlanma oldu ve parite yukarı yönlü potansiyelini koruyarak haftayı tamamlamış oldu. Yeni hafta başlangıcında paritede alıcılı eğilimin etkili olduğunu görüyoruz. Dolarda ki hafif geri dönüş şimdilik fiyatları yukarı yönde destekliyor. Bu etki ile paritede 1.09 direnci öncelikle teste dilecek ve piyasa bu kademeye yakın bir kez daha tırmanışını genişletmeye çalışacaktır. Olası taşmalara rağmen paritenin bu kademeye yakın dengelenerek günü artıda tamamlamasını bekliyoruz. Olası dönüşlerde ise 1.080 - .1.077 kademeleri tutunmaya devam edecektir.     

Dirençler; 1.090 - 1.092 - 1.094 - 1.097 

Destekler;  1.086 - 1.084 - 1.080 - 1.077 

ALTIN ONS

ALTIN ONS

GÜMÜŞ ONS

GÜMÜŞ ONS

DEĞERLİ METALLER

ONS ALTIN; Geçen hafta boyunca alıcılı eğilimini zayıf dolar etkisi ile de devam ettiren ONS Altın özellikle cuma günü gelen alımların etkisi ile üst zirveleri bir kez daha zorladı ve haftalık kapanışını da yüksek gerçekleştirmiş oldu. Jeopolitik risklerin altının bu yönlü fiyatlanmalarında etkisinin olduğu aşikar. Hafta sonu İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin bindiği helikopterin düştüğü haberi ve ölümünün kesinleşmesi ile güvenilir liman etkisi ile altının yeni bir trend başlattığını görüyoruz. Yeni haftaya 2450 zirvesini test ederek başlayan altında alıcılı eğilim bugün gün boyu devam edecek ve yeni zirve denemeleri de söz konusu olacaktır. Piyasanın günü ise yine 2450 ons seviyesi üzerinde yüksek tamamlamasını bekliyoruz. Özellikle İran Cumhurbaşkanının vefatı ile sonuçlanan kazaya dair kesinleşmeyen komplo haberlerinin etkileri fiyatlamalar üzerinde baskıya neden olacaktır.   

Dirençler; 2450 - 2475 - 2500 - 2530

Destekler;  2430 - 2400 - 2380 - 2350    


GÜMÜŞ; Alıcılı eğilimini geçtiğimiz hafta boyunca devam ettiren gümüşte özellikle 30 ons üzerinde yeni bir trend hareketi oluşumu hafta başı itibariyle dikkat çekiyor. İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin kaza ve ölüm haberi ile hareketlenen değerli metallerde ki alımlar ile gümüş 30 ons üzerinde yeni bir trend başlatmış görünüyor. Bu etki ile alımlar bugünde devam edecek ve piyasa günü yükseğine yakın bir seviyede tamamlayacaktır.     

Dirençler;  32.00 - 32.30 - 32.50 - 33.00 

Destekler; 31.30 - 31.00 - 30.50 - 30..00

Ücretsiz Deneme Hesabı