Günlük Analiz 21-05-2024

Ekonomi Takvimi

Günlük Veri Takvimi

Günlük Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

FED üyeleri temkinli ama piyasalar daha iyimser; 

- Yeni hafta başlangıcında özellikle teknoloji tarafında daha yüksek iştah da fiyatlamaların ön plana çıktığını görüyoruz. Tabi bunda yarın gelecek olan Nvdia bilançosuna dair pozitif beklentilerin ciddi anlamda etkisi olduğunu düşünüyoruz. Genel piyasa eğilimine baktığımızda ise temkinli iyimser havanın, FED üyelerinden gelen daha temkinli açıklamalarına rağmen devam ettiğini görüyoruz. Son gelişmeler ile FED'in yılın son çeyreğinde en az 2 faiz indirimine kesin gözüyle bakan piyasalar bu süreçte sert bir iniş ihtimalini de zayıf gördüğünden iyimser eğilimini bir taraftan korumaya devam ediyor.
- Bugün yine FED üyelerinden gelecek açıklamaların piyasalar nezdinde ki genel risk iştahı üzerinde etkili olaması ve kısmen oynaklığı da artırması beklenmelidir. Ancak piyasalar açısından yarın gelecek FED tutanakları ve Nvidia finansal performansı daha belirleyici olacaktır.         
- Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Reisinin kaza haberi ile bir miktar ön plana çıkan jeopolitik risklerinde kazada suikast ihtimaline dair henüz bir bulgunun olmaması ile bir miktar hafiflediğini görüyoruz. Tabi ki bu kaybın önümüzde ki süreçte Ortadoğu denkleminde ne tür etkilere neden olacağı piyasalar cephesinde yakınen izlenecektir.
- Tüm bu gelişmeler paralelinde hisse senetlerinde sakin iyimser seyir devam ederken, altın da ise satışların tekrar ağırlık kazandığı görünüyor. yeni zirve sonrası altın bir kez daha 2400 seviyesini bugün aşağı yönde zorlayacaktır. Gümüş ise 30 ons üzeri yukarı yönlü potansiyelini korumaya çalışıyor. ABD 10 yıllıkları 4.40 seviyelerinde gelişmelere odaklanırken, dolar endeksi de 104.50 üzerinde denge bulmuş görünüyor. Petrolde ise azalan jeopolitik risk etkisi ile 82 dolarlara doğru bir miktar geri çekilme dikkat çekiyor.  

İçeride bir bayram havasından fazlası var; 'Borsa rekor tazeliyor - CDS 263'
     
- Türk mali piyasaları artan yabancı ilgisi ve rezervlerdeki artışın ivmelenmesi ile tam anlamıyla erken bayram havasında yeni rekorlar kırıyor. Yerel seçimlerden bugüne TL lehine güçlenmeye paralel içeriden kaynaklı döviz ihtiyacının kesilmesi ve yabancı girişinde ki hızlanma piyasalarda ki pozitif havayı adeta perçinliyor.  Merkez bu süreçte net döviz pozisyonunu 51 milyar USD artırırken, uzun zamandır yüksek seyreden eksi de 23 milyar doların altına gerilemiş görünüyor. Bu sürecin yaz döneminde ki hızlı döviz girişini de düşündüğümüzde önümüzdeki üç aylık periyotta artıya geçişin sinyallerini veriyor diyebiliriz. 
- Ekonomi politikalarında ki alınan sonuçlarla oluşan bu olumlu hava piyasalarda ki genel pozitif havayı daha da çekici hale getiriyor. Dün borsada bankacılık hisselerinin önderliğinde 10.775 seviyelerinde yeni rekor tazelenirken, kur tarafında da baskılanma etkisi kamu alımlarına rağmen devam etti. Bu süreçte CDS risk primimiz de 263 baz puan seviyelerinde ki düşük eğilimini devam ettiriyor. 
- İçeride ki bu genel olumlu havanın zaman zaman hız kesse de devamını bekliyoruz. Özellikle perşembe günü gerçekleşecek PPK ile piyasalar önümüzdeki döneme dair daha cesaretlendirici bir sürece doğru emin adımlarla ilerleme kaydedecektir. Ayrıca yurt dışında ki genel olumlu havanında içeride ki bu gidişata desteklemesi muhtemel görünüyor.   

 GÜNDEM;
- FOMC Üyesi Bostic’in Konuşması  
- Almanya Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Aylık) 
- Hazine Bakanı Yellen’ın Konuşması  
- AMB Başkanı Lagarde’ın Konuşması 
- Fed Başkanı Kroszner'in Konuşması  
- Euro Bölgesi Ticaret Dengesi 
- FED Üyesi Waller’ın Konuşması   
- FOMC Üyesi Williams'ın ve Bostic’in Konuşması  
(Bugün eline mikrofon alan konuşuyor, :))) verilecek mesajlar önemli, dikkatle izlenmelidir)

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU

BIST100; Dün güne tespitlerimiz doğrultusunda alıcılı bir eğilimde başlangıç yapan endeks gün boyu alıcılı seyrini sürdürürken özellikle 10700 puan seviyesine yakın daha çok dengeli fiyatlamaların ön plana çıktığını gördük. Özellikle bankacılık tarafında ki alımlar endeksi yukarı taşırken, petro-kimya, holding gibi sektörlerde yükselişte pozitif katkı sağladı. Bankacılık endeksinin 2.29% luk performansla katkı sağladığı günde endeks 0.9% luk yükselişle 10.739 seviyesinden günü  tamamladı. Kapanış itibariyle endeksin teknik görünümünde ki belirgin güçlenme emareleri bir kez daha ivmelenmiş görünüyor. Endeksin yeni güne dengeli de olsa kısmen alıcılı eğilimde start vermesini bekliyoruz. Piyasa ara ara kısa düzeltmeler yapsa da yakın desteklerinde tutunacak ve yukarı yönlü tepkilerini genişleterek tırmanışını bugünde devam ettirecektir. Gelişmelerin ve genel hacminde desteklediği bir ortamda endeksin bugün ya da haftanın devamında 11 bin seviyesini test edeceğini düşünüyoruz. Piyasa günlük kapanışını da günün en yükseğine yakın, yukarı yönlü potansiyelini güçlendirerek gerçekleştirecektir.           

Dirençler;  10.800 - 11.000 - 11.250 - 11.500

Destekler; 10.650 - 10.500 - 10.200 - 10.000

YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ

(KLSER)-Kaleseramik: Bağdat merkezli Al-Sadaf Porselen ile ortaklık anlaşması imzalayan şirket, 19 Mayıs’ta Irak’ta üretime başladı.

(TTRAK)-Türk Traktör: 1Ç24 Finansal Sonuçlarını açıklayacak.

DOBUR & KLGYO & RUBNS YYAPIEUKYO– VBTS kapsamında şirketlerin paylarına 14 Haziran’a kadar kredili işlem yasağı getirildi.


BIST30 YAKIN VADE

BIST30 YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM

BIST30 YAKIN VADE; Haziran vade kontrat dün güne bir kez daha tespitlerimize paralel alıcılı bir eğilimde başlarken, genel olumlu hava gün boyu devam etti ve endeks günü 42 puanlık yükselişle 12.192.25 puan seviyesinde tamamladı. Teknik görünümde yukarı yönlü eğilimin ivmelendiği vadeli endekste bugün de benzer bir görünümde hafif alıcılı bir açılış bekliyoruz. Piyasa yukarı yönlü potansiyelini güçlendirmeye çalışırken günlük periyotta ara ara vereceği kar satışları ile de yakın desteklerini test etmeyi sürdürecektir. Endeks günlük periyotta yukarı yönlü ataklarını genişletirken, gün sonu kapanışını da en yüksek seviyeye yakın yukarıda gerçekleştirecektir.   

DİRENÇLER; 12.200 - 12.350 - 12.500 - 12.700

DESTEKLER; 12.000 - 11.750 - 11.661 - 11.500


DOLAR/TL YAKIN VADE; Mayıs vade kontrat satıcılı eğilimini dün de sürdürürken beklentilerimiz doğrultusunda 32.50 desteğine doğru baskılanarak günü tamamladı. Piyasa TL lehine oluşan güçlü eğilimin ve genel konjenktürde dolarda ki güç kaybının da fiyatlara yansıması ile satış yönlü konumunu koruyor. Bugünde benzer görünümde satıcılı eğilimin devam etmesini ve hatta 32.50 kademesinin aşağı yönlü kırılabileceğini düşünüyoruz. Özellikle spot taraftaki baskılanmanın kamu alımları ile desteklendiği bir süreçte vadeli tarafta ki satış baskısı ile piyasa daha alt kademelere doğru düşüşünü derinleştirebilecektir. Haliyle 32.50 altında yön aşağı görülmeli ve piyasa yönünde kalınmalıdır. Olası sarkmalara rağmen günlük kapanışın yine 32.50 seviyesine yakın gerçekleşmesini muhtemel görüyoruz.       

DİRENÇLER; 32.60 - 32.80 - 33.00 - 33.20    

Pivot; 32.50

DESTEKLER; 32.30 - 32.00 - 31.80 - 31.50


YURT DIŞI PİYASALAR

S&P 500

S&P 500

NASDAQ

NASDAQ

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU

S&P 500;  Dün kısa bant hareketleri ile yukarı yönlü potansiyelini koruyarak güne başlayan endekste yakın üst zirve kademeleri test edilirken endeks günlük kapanışını  tespitlerimize paralel hafif alıcılı tamamladı. Yarın gelecek FED tutanakları öncesi genel sakin görünümünü koruyan piyasada özellikle FED üyelerinden gelen temkinli açıklamalar ile piyasalar şimdilik bekle gör modunda sakin bir seyir izliyor diyebiliriz. Vadeli tarafta yine sakin bir başlangıç yaptığı günde endeksin mevcut kademelerde çift yönlü fiyatlamalar ile yatay bant hareketlerini bugünde devam ettirmesini bekliyoruz. FED üyelerinden gelecek yoğun mesaj trafiğinde piyasalar kısmen oynaklık artırırken genel yüksek seyrini koruyarak, birazda gelecek mesajların etkisi ile kısa yön tayin ederek günü tamamlayacaktır.. Günlük periyotta dar aralıktaki yatay bant hareketlerinin 5350 - 5300 aralığında gerçekleşmesini bekliyoruz.      

DİRENÇ; 5350 - 5375 - 5400 - 5500

DESTEK;  5300 - 5270 - 5250 - 5200 


NASDAQ;  Yeni haftaya güçlü alım potansiyeli ile başlayan teknoloji hisselerinde özellikle yarın gelecek Nvdia bilançosuna dair olumlu beklentilerin genel iştahı da olumlu etkilediğini görüyoruz. Bu yönlü eğilimle dün 18.709 zirvesini gören endeks yeni bir rekora da imza atmış oldu. Yeni gün başlangıcında vadeli tarafta daha ılımlı ve temkinli fiyatlamaların kapanış seviyesine yakın gerçekleştiğini görüyoruz. Piyasa özellikle yarın ki FED tutanakları ve Nvidia bilanço beklentilerine paralel yüksek seyrini bugünde devam ettirecektir. Kısa kar satışları ara ara etkili olsa da piyasanın yakın desteklerinde tutunarak yukarı yönlü potansiyelini koruyacağını düşünüyoruz. Günün devamında ise FED üyelerinden gelecek mesajlarla piyasa oynaklığı artarken, mesajların tonu günlük kapanış seviyesinin belirlenmesinde etkili olacaktır. Piyasanın günlük periyotta 18.800 - 18.600 bandında ki dengesini koruyacağını düşünüyoruz. Genel anlamda bugün ya da sonrası için gelişmelerin pozitif havayı desteklediği senaryoda endekste 19 bin üzeri yeni zirveler hedeflenebilir.      

DİRENÇ;   18.800 - 19.000 - 19.200 - 19.500

DESTEK;  18.600 - 18.300 - 18.153 - 18.000

ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ

• (GOOGL)-Google: Finlandiya’daki merkezine 1,1ml dolarlık yatırım yapıyor. Bu yatırım 2030 yılına kadar sıfır emisyon hedefiyle uyumlu.
• (MSFT)- Microsoft: Qualcomm (QCOM), Intel (INTC) ve AMD (AMD) çiplerinden yararlanarak Windows ve yeni nesil AI PC'lerde AI entegrasyonunu sergileyecek.
• (TGT)-Target: Enflasyondan çekinen müşterileri cezbetmek amacıyla 1500’den fazla ürünün fiyatını düşürüyor.
• (NVDA)- Nvidia: Yapay zeka çip talebinin etkisiyle %242 artışla 24,60 milyar dolar gelir beklenen güçlü çeyrek sonuçları bekliyor.
• (KDLY)-Kindly MD: Halka arz oluyor. (yıllık %51,22 gelir artışı ile ağrı yönetimine odaklanan bir sağlık veri şirketi.)
• (BOW)- Bowhead Specialty Holdings: Halka arz oluyor. (yıllık %51,06 gelir artışı ile özel bir sigorta şirketi.)

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU

EURUS; Dolar değer kaybının hafta başı itibariyle frenlemesi özellikle paritede kritik 1.090 direncine yakın zorlanmaları ön plana çıkartmış oldu. Bu seviyeyi aşamayan paritenin günün devamında daha satıcılı eğilimde günü tamamladığını görüyoruz. Güne yakın destek kademelerinde dengelenerek başlayan paritede hafif alıcılı eğilimde kısa tepki atakları gelmesi muhtemel görünüyor. Özellikle FED üyelerinin açıklamaları ile genel oynaklığın artacağı günde paritede çift yönlü dalgalanmaların 1.090 - 1.085 bandında süreceğini düşünüyoruz. Piyasa gelişmelere paralel yatay bant hattında kalarak günlük kapanışını gerçekleştirecektir. Yarın gelecek FED tutanakları ise paritenin kısa süreli yön tayini açısından belirleyici olacaktır.     

Dirençler; 1.090 - 1.092 - 1.094 - 1.097 

Destekler;  1.086 - 1.084 - 1.080 - 1.077 

ALTIN ONS

ALTIN ONS

GÜMÜŞ ONS

GÜMÜŞ ONS

DEĞERLİ METALLER

ONS ALTIN; İran cumhurbaşkanı Reisi'nin geçirdiği helikopter kazasına dair suikast tarzı bir gelişmenin söz konusu olmaması ya da bu tür bir ihtimalin düşük kalması şimdilik jeopolitik açıdan altında ki genel yükseliş eğilimini bir miktar yavaşlatmış görünüyor. Bu etki ile dün alıcılı başlanan günde yeni rekorlar sonrası piyasa bir miktar satışa döndü ve günü başlangıç seviyesine yakın hafif artıda tamamladı. Yeni gün başlangıcında altının daha satıcılı bir eğilimde başlangıç yaptığını görüyoruz.  Bugün satışların etkisini artırması ile 2400 kademesi aşağı yönde zorlanacaktır. Olası sarkmalara rağmen piyasanın bu kademeye yakın dengelenmesi ve günü 2400 ons seviyesine yakın tamamlaması muhtemel görünüyor. Ancak 2400 desteğinin kırıldığı durumda sırasıyla  2340 - 2300 kademeleri hedeflenerek piyasa yönünde kalınmalıdır. Bugün için özellikle FED üyelerinden gelecek mesajlarında genel fiyatlama eğilimleri üzerinde etkili olması beklenmelidir.   

Dirençler; 2450 - 2475 - 2500 - 2530

Destekler;  2400 - 2380 - 2340 - 2300   


GÜMÜŞ; 30 ons üzerinde güçlü görünümünü dün de koruyan gümüş bir kez daha 32.50 direncini test ederken bu zirve altında kalarak günü tamamladı. Yeni gün başlangıcında 32.50 zorlanması ile hafif kar satışlarının etkili olduğu gümüşte 30 ons seviyesine doğru geri çekilmenin devamı beklenebilir.  Gümüş alt yakın destek kademeleri üzerinde tutunarak yukarı yönlü potansiyelini koruyacak ve günlük kapanışını yine 30 ons üzerinde gerçekleştirecektir. Olası sarkma ya da kırılmalarda 30 ons altında kısa vade pozisyonlar için stoplu çalışılmalıdır.      

Dirençler;  32.00 - 32.30 - 32.50 - 33.00 

Destekler; 31.30 - 31.00 - 30.50 - 30..00

Ücretsiz Deneme Hesabı