Günlük Analiz 21-06-2024

Ekonomi Takvimi

Günlük Veri Takvimi

Günlük Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

ABD'de ekonomik aktivite yavaşlıyor, dün NVDİA'da düzeltme 3% ü aştı;

- Başlığımıza taşımasakta Kuzey Kore lideri ile Rusya liderinin bir araya gelmesi ve karşılıklı savunma alanlarında anlaşma imzalamaları ister istemez küresel jeopolitik risk algısında ivmelenme olmasına neden oldu. Bu durumun doların toparlanmasında ve özellikle değerli metallerde ki toparlanmalarda destekleyici etkisinin olduğunu düşünüyoruz. Şimdilik geniş yer vermesekte bu yönlü gelişmeleri yakından izlemeyi sürdüreceğiz. 
- Kendi alanımıza dönecek olursak dün gelen ABD işgücü piyasası ve konut verileri ekonomik aktivitenin bir kez daha yavaşladığını gösterdi diyebiliriz. ABD'de işsizlik yardımına ilk kez yapılan başvurular geçen hafta ılımlı bir düşüş yaşarken, yeni konut inşaatları Mayıs ayında neredeyse dört yılın en düşük seviyesine geriledi; bu da ekonomik aktivitenin ikinci çeyrekte ılımlı seyrettiğini gösteriyor.
- Eski St. Louis Fed Başkanı James Bullard, ABD'nin para politikasındaki gevşeme hızının yavaş olmasını beklediğini ancak son enflasyon verilerinin Eylül ayında faiz indirimi için umut uyandırdığını söyledi.Bullard, Cuma günü yaptığı konuşmada, reel ekonomide herhangi bir aciliyet hissi bulunmadığı için kesintilerin hızının yavaş olacağını söyledi. Yine de son enflasyon raporunun Eylül ayını tekrar devreye soktuğunu ekledi. (Kynk; BloombergHT)
- Haftanın son işlem günü ABD’de hisse ve endeks opsiyonları ile endeks vadelilerinin aynı günde vadelerinin dolduğu ve mart, haziran, eylül ve aralık aylarının üçüncü cuma günlerine denk gelen 'triple witching' günlerinden biri. Opsiyon platformu SpotGamma vadesi dolacak sözleşmelerin büyüklüğünü 5,5 trilyon dolar olarak hesaplarken, yatırımcıların vadesi dolan kontratların yerine yeni pozisyonlar almasıyla piyasada yüksek hacim ve oynaklık görülmesi öngörülüyor. (Kynk; BloombergHT)
- Haftanın son günü özellikle hisse senedi tarafında yüksek oynaklığa paralel çift yönlü fiyatlamalar eşliğinde bir miktarda düzeltme söz konusu olabilir. ABD 10 yıllıkları kısmen tepki vermeye çalışırken 4.20 seviyelerinde ki düşük eğilimini sürdürecektir. Dolar endeksi ise 105 seviye üzerinde ki yükseks eyrini haftalık kapanışa taşıyabilir. Değerli metaller ve petrol tarafında ise alıcılı eğilimin haftalık kapanışlarda devam etmesini bekliyoruz.  Bugün gelecek PMI verileri yine piyasa fiyatlamaları üzerinde etkili olacaktır.
   
Hayaller dezenflasyon, gerçekler ise artan vergiler;

- uzun bayram tatili sonrası dün piyasalar iyimser bir başlangıç yaparken özellikle borsa cephesinde ki alıcılı ve iştahlı eğilim dikkat çekici boyuttaydı. Yurt dışında hafta başından bu yana devam eden iyimserliğinde etkisinin olduğunu düşündüğümüz iç piyasa fiyatlamalarında ki olumlu havanın haftanın son gününde de etkisini devam ettirmesini bekliyoruz. 
- İçeride bir diğer gündem yeni vergi paketi olmaya devam ediyor. Her alanda yeni düzenlemeler getirmesi beklenen pakete dair sert eleştiriler gündemde tartışılırken özellikle hisse senedi işlemlerine dair nasıl bir düzenleme olacağını merakla bekliyoruz.
- Bakan Şimşek yabancı yatırımcılar ile bir araya geldiği toplantıların önceki ziyaretlere göre çok daha iyi ilgi alaka ortamında geçtiğini vurguladı. Dezenflasyon sürecinin eşiğinde olunduğunu hatırlatan Sayın Bakan ekonomide izlenen politikaların meyvelerini vermeye devam ettiğini söyledi. 
- Hisse senedi tarafındaki olumlu seyrin haftanın son işlem gününde de devam etmesini beklerken, kur tarafında ki hareketlenmeyi de dikkatlerden kaçırmamak lazım. Kurda küresel taraftaki dolar güçlenmesinin içeride ki fiyatlamalarda da etkili olduğunu düşünüyoruz. 
 
GÜNDEM;
- Euro Bölgesi  İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) 
- ABD Üretim Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) 
- ABD  S&P Global Bileşik Satın Alma Müdürleri Endeksi 
- ABD Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) 
- ABD Mevcut Ev Satışları 
- ABD ABD Öncü Endeks (Aylık) 

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU

BIST100; Uzun kurban bayramı tatili sonrası dün tespitlerimiz doğrultusunda alıcılı bir eğilimde başlangıç yapan endeks 10.500 puan üzerinde gün poyu pozitif performansını sürdürürken, günlük kapanışını da 2.57% lik yükselişle günün en yüksek seviyesi olan 10.739,94 puan seviyesinden gerçekleştirdi. Endeksin yükselişinde piyasa genelinde sınai, bankacılık, bilişim gibi sektörler başı çekerken alımların genele yayıldığını söyleyebiliriz. Endeksteki olumlu görünümün haftanın son gününde de etkisini sürdürmesini bekliyoruz. Güne yükselişle başlaması muhtemel başlayan endeksin gün içerisinde kısmi kar satışları ile kısa düzeltmeler yapması beklenebilir. Ancak gün genelinde olumlu havanın devamı ile beraber endeks günü ve haftayı yine yüksek kapanışla gerçekleştirecektir. Endeksin başlattığı bu hareketin yeni zirve denemesi getirmesini bekliyoruz. Olası dönüşlerde ise 10.500 seviyesi kısa vade için pivot seviye olarak görülebilir.             

Dirençler; 10.800 - 11.000 - 11.088 - 11.250

Destekler; 10.500 - 10.300 - 10.000 - 9.850

YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ

• Doğan Holding (DOHOL), 1Ç24 Finansal sonuçlarına göre %47 reel artışla 17,6 milyar TL konsolide gelir elde etti.

• Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2024 yılının ilk 5 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre toplam üretimin yüzde 2 gerileyerek 606 bin 905 adet olarak gerçekleştiğini bildirdi.

• Ford Otosan (FROTO), Ford'un en çok satan SUV'si olan Kuga'nın yeni versiyonunu tanıttı.

• LDR Turizm (LİDER), Pazartesi günü net=0,11 kar payı ödemesi yapacak.

• Pınar Et (PETUN), pazartesi günü net=2,01 kar payı ödemesi yapacak.

• İmaş Makine (IMASM), %300 Oranında bedelsiz iç kaynaklardan sermeye arttırımı kapsamında ihraç edecek.




BIST30 YAKIN VADE

BIST30 YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM

BIST30 YAKIN VADE; Haziran vade kontrat bayram tatili sonrası güne pozitif başladı ve gün boyunca alıcılı seyrini devam ettirerek günün en yüksek seviyesinde gün sonu kapanışını gerçekleştirdi. Kontrat daki bu olumlu havanın bugünde devam ederek güne alıcılı başlamasını bekliyoruz. Yeni tepe noktalarının görülmesi muhtemel görünen kontratın 12.000 seviyesinin üzerinde fiyatlamaları ile haftalık kapanışını pozitif gerçekleşmesini bekliyoruz.

Dirençler : 11.940 - 12.000 - 12.130 - 12.250

Destekler : 11.500 - 11.400 - 11.250 - 11.180 

DOLAR/TL YAKIN VADE; Haziran vade kontrat dün kısmen satış yönlü güne başlasada gün içerisinde güçlenerek sert bir sıçrama gerçekleştirdi ve günü en yüksek seviyesine yakın 33,13 seviyesinde günü. Kontrat'ın bugün de alıcılı seyrini devam ettirerek yukarı yönlü potansiyelini arttırmasını bekliyoruz. Piyasa özellikle 33,25-33,50 seviyelerine doğru ivmelenecektir ve arada piyasa düzeltme yapsa da gün Sonu kapanışının yüksek gerceklestirmesini bekliyoruz.    

DİRENÇLER; 33.20 - 33.37 - 33.50 - 33.75 

DESTEKLER; 33.00 32.70 - 32.65 - 32.50 

YURT DIŞI PİYASALAR

S&P 500

S&P 500

NASDAQ

NASDAQ

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU

S&P 500;  Dün tespitlerimiz doğrultusunda alıcılı bir eğilimde güne başlayan S&P500 endeksi kritik 5500 seviyesini sert aşarken günün devamında ise gelen alımların etkisinin azalması ve kar satışlarının devreye girmesi ile bir miktar satıcılı eğilimde devam etti Günlük kapanışı bir önceki seviyenin hafif üzerinde gerçekleştiren endekste ortalamaların yönü yukarı olup mevcut trendi destekler görünümde olsa da kısa vade teknik görünümde kısmi bir yorulma da dikkat çekiyor. Bugün bir vadeli tarafta dengeli bir başlangıç yapan endekste alımların hacimsiz olması ile beraber bir miktar düzeltme gelmesi beklenebilir. Bu bağlamda yakın desteklerin günlük periyotta test edilmesini ve haftalık kapanışın bir miktar negatif gerçekleşmesini bekliyoruz. Kapanışta 5.500 kademesi dikkatle izlenmeli ve bu kademenin bırakması durumunda 5.380 desteği beklenmelidir. Trendde ki genel pozitif eğilim ise potansiyelini sürdürüyor.      .         

DİRENÇ; 5.600 - 5.800 - 6.000 - 6.200 

Pivot; 5.500

DESTEK;  5.500 - 5.380 - 5.250 - 5.200   


NASDAQ; Dün tespitlerimize paralel pozitif ağırlıklı bir gün geçiren teknoloji tarafında piyasa özellikle 20.300 seviyelerine doğru sert sıçrama gerçekleştirse de günün devamında gelen kar satışlarının etkisi ile bir kez daha hız kesti ve günü açılış seviyesine yakın hafif pozitif tamamladı. Yeni gün başlangıcında vadeli tarafta dengeli bir görünüm hakimken teknik açıdan kısa vade görünümde bir miktar yorulma belirtisi endekste dikkat çekiyor. Bu etki ile endeksin son hafta gelen alımların etkisinin az olması ile daha çok yakın desteklerini çalıştıracağını ve kısmi bir düzeltme ile haftayı tamamlayacağını düşünüyoruz. Genel görünümde piyasa mevcut potansiyelini korurken özellikle 20 bin seviyesi üzerinde tutunmaya çalışacaktır. 20 bin kademesinin olası bırakması durumunda ise 19.500 - 19.250 gibi kademeler hedeflenmelidir.            

DİRENÇ; 20.200 - 20.370 - 20.500 - 20.750 - 21.000

Pivot; 20.000 

DESTEK;  20.000 - 19.900 - 19.700 - 19.500 - 19.250

ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ

• Nvidia (NVDA), Microsoft'u (MSFT) geçerek 3,34T $ piyasa değeri ile dünyanın en değerli şirketi oldu. Şirketin hisseleri bu yıl %174 artış gösterdi.
• Boeing (BA), Millet vekilleri senato’da yapılan bir oturumda CEO'su Dave Calhoun'u şirketin güvenlik sicili konusunda sorguya çekti. Ayrıca, 2018 ve 2019'da Boeing 737 Max kazalarında ölenlerin aileleri Adalet Bakanlığı'ndan uçak üreticisine 24 milyar dolar ceza verilmesini talep etti.
• Dell (DELL), Nvidia (NVDA) ile birlikte bir yapay zeka fabrikası kurduğunu açıkladı. Ayrıca Super Micro Computer (SMCI) ile birlikte Elon Musk'ın yapay zeka girişimi xAI için bir süper bilgisayara güç sağlamak amacıyla sunucu rafları tedarik edecek.
• Honeywell International (HON), havacılık ve savunma teknolojileri şirketi CAES Systems'ı özel sermaye şirketi Advent International'dan yaklaşık 2 milyar dolar karşılığında satın almayı planlıyor.
• Netflix (NFLX) 2025 yılında 'Netflix Evleri' adında iki eğlence mekânı açmayı planlıyor.
• Amazon (AMZN), güvenlik standartlarına uyumu zorunlu kılan bir eyalet yasasının ihlali nedeniyle yaklaşık 6 milyon dolar para cezasına çaptırıldı.
• Carlyle Group (CG), petrol ve gaz şirketi Energean'ın İtalya, Mısır ve Hırvatistan'daki operasyonlarını 820 milyon dolara satın aldı.
• Hepsiburada (HEPS), Nasdaq’ın üst düzey yöneticisine ev sahipliği yaparak aralarındaki iş birliği fırsatlatlarını değerlendirdiler.

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU

EURUS; Güçlü dolar etkisiyle dün satıcılı eğilimde fiyatlanan paritede 1.070 destek kademesi bir kez daha test edilirken parite günü de en düşük seviyesinde tamamladı. Uzak doğu açılışında dolara karşı kısmen tepki veren paritede özellikle dengeli ve yatay görünüm etkisinin devam ettiğini söyleyebiliriz. Bu etki ile parite haftanın son günüde yakın destek direnç kademeleri arasında yatay ve stabil görünümünü sürdürecek olan paritede haftalık kapanışta mevcut kademelerinde dengeli gerçekleşecektir.     

Dirençler; 1.0740 - 1.0760 - 1.0800 - 1.0820 

Destekler; 1.0700 - 1.0680 - 1.0650 - 1.0600

ALTIN ONS

ALTIN ONS

GÜMÜŞ ONS

GÜMÜŞ ONS

DEĞERLİ METALLER

ONS ALTIN; 2300 seviyesi üzerinde tutunan ve bir kez daha alt destek kademelerinden güç alan altın 2350 direncini aşarken dün bu kademe üzerinde kapanış gerçekleştirmeyi de başardı. Bu etki ile bugünde pozitif görünümünü sürdüren altında özellikle son toparlanma ile kısa vade teknik görünümde güçlenme olması dikkat çekici. Bu durumun bir miktar jeopolitik risklerin ön plana çıkmasından kaynaklı olduğunu not etmekte fayda var. Haliyle altında bugünde alıcılı eğilim etkisi devam ederken piyasa 2400 seviyesine doğru kademeli yükselişini sürdürecek ve haftayı pozitif tamamlayacaktır. Dönüşlerde 2350 kısa vade pivot kademe olarak görülebilir ve 2300 desteğinin tutunması beklenmelidir.    

Dirençler; 2380 - 2400 - 2430 - 2450

Kısa Vade Pivot; 2350 

Destekler;  2350 - 2330 - 2300 - 2280 


GÜMÜŞ; 30 ons kademesini tespitlerimiz doğrultusunda aşan ve alıcılı eğilimini bu seviye üzerinde devam ettiren gümüş dün bir kez daha bu seviye üzerinde kapanış gerçekleştirerek iştahlı görünümünü desteklemiş oldu. Özellikle artan jeopolitik risklerin desteklemesi ile alıcılı eğilimini sürdüren gümüşte bugün uzak doğu açılışında kısmi bir dengelenme olduğu dikkat çekiyor. Bu etki ile 30 ons desteğine yakın tutunmasını beklediğimiz gümüşün yukarı yönlü alıcılı eğilimini sürdürmesini ve haftayı daha üst kademelerde pozitif tamamlamasını bekliyoruz. Yükselişin devamında hedef bir kez daha 32.50 seviyeleri olurken olası geri çekilmelerde ise kısa vade için 30 ons kademesi pivot seviye olarak görülebilir.     

Dirençler; 31.00 - 31.30 - 32.50 - 33.00 

Kısa Vade Pivot; 30.00

Destekler; 30.00 - 29.00 - 28.50 - 27.50 

Ücretsiz Deneme Hesabı