Günlük Analiz 22-05-2024

Ekonomi Takvimi

Günlük Veri Takvimi

Günlük Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

Beklenen gün geldi piyasalar FED tutanaklarına ve NVIDA finansal sonuçlarına odaklı iyimser havasını koruyor; 

- Hafta başından bu yana düşük veri etkisi ile sakin ve bir o kadarda iyimser fiyatlamalar ile bugüne odaklanan piyasalar için sonunda beklenen gün geldi. Bugün gelecek olan FED tutanaklarından piyasalar üyelerin genel bakış açılarını yakalamaya ve iyimser senaryoya dair beklentilerin ne kadar gerçekçi olup olmadığını görmeye çalışacaktır. Üyelerin daha ılımlı ve güvercin yanlı tutumları piyasalarda ki genel coşku havasını güçlendirirken özellikle endekslerde yeni rekorlar gelmesine de sağlayacaktır. Böyle bir durumda dolarda ki değer kaybının daha da derinleşmesi beklenmelidir. 
- Tutanaklarda halen faiz indirimine dair belirsizlikler söz konu olacak olur ise bu yönlü gelişmelerde de özellikle risk iştahında hızlıca bir bozulma ile beraber endekslerde sert geri çekilmeler beraberinde gelebilir. Haliyle tutanaklardan çıkacak sonuçlar bir nevi yaz dönemine dair piyasaların yön tayin etmesi açısından önemli olarak görülmeli ve gelişmeler dikkatle izlenmelidir. 
- Bu arada hafta başından bu yana FED başkanlarından gelen temkinli iyimserlik havasında ki açıklamara dikkat ettiğimizde genel görüşün halen enflasyonda inandırıcı bir düşüşün görülmedi yönünde olduğunun da altını çizmekte fayda var.  
- Günün bir diğer önemli beklenen gelişmesi ise NVDIA finansal sonuçlarının gelecek olması. Son dönem yapay zeka alanında neredeyse monopol etki ile sert ralli yaşayan ve bir ara dünyanın en değerlisi konumuna yükselen şirketin finansal performansları özellikle teknoloji piyasalarının yön akışında belirleyici olacaktır.  Rekor kar gelmesi ve satış oranlarında sert sıçramalar beklenen şirketin bu yönlü sonuçlar açıklaması ile piyasalarda ki genel olumlu havanın daha da güçleneceğini düşünüyoruz.

Artan yabancı ilgisi ve artan rezervler piyasalarda pozitif eğilimi güçlendiriyor;
     
- Türk mali piyasaları artan yabancı ilgisi ve rezervlerdeki artışın ivmelenmesi ile pozitif eğilimini dün de devam ettirirken özellikle Koç Holding’in Yapı Kredi Bankası’ndaki hisselerini satmak üzere First Abu Dhabi Bank ile görüştüğüne ilişkin haberlerin piyasaya yansıması ile genel olumlu hava daha da ivmelenmiş oldu.
- Bu gelişmeler sonrası endekste 11 bin üzerinde yeni rekor gelirken, kur tarafında TL lehine baskılanmanın etkisini artırdığını görüyoruz.  Özellikle rezervlerdeki iyileşmenin yaz dönemi ile ivmelenmesi ve son çeyrekte tamamen artıya geçme potansiyeli ileriye yönelik piyasa beklentilerinde ki pozitif havayı daha da güçlendiriyor.  Gelişmelere paralel 2 yıl vadeli gösterge tahvil bileşik faizi A,84 seviyesine gerileyerek 2024 yılının en düşük seviyesini test etmiş oldu. CDS risk primimiz de bu sürece paralel 260 baz puana gerileyerek son 4 yılın en düşük seviyesini görmüş oldu.   
- İçeride ki genel olumlu havanın bugünde gün genelinde devam edeceğini düşünüyoruz. 

 GÜNDEM;
- İngiltere Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) Girişi (Aylık) 
- İngiltere Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) Girişi (Aylık) 
- ABD Mevcut Ev Satışları 
-  Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Toplantı Tutanakları   
- NVDIA finansal sonuçları

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU

BIST100; Dün tespitlerimize paralel yukarı yönlü bir açılış gerçekleştiren endekste gün içerisinde genel pozitif havanın haber akışı ile de desteklenmesi sonrası tırmanış 11 bin seviyesi üzerine kadar devam etti ve piyasa kritik yeni zirve kademelerini test etmiş oldu. 11 bin üzerinde kalıcı olamayan endeksin sonrasında ise gelen kar satışları ile tekrar gerilediğini ve 10.800 seviyelerinde dengelenerek yukarı yönlü potansiyelini koruduğunu gördük. Endeks günü 1.45% lik yükselişle 10.895 puan seviyesinde tamamladı. Endeksin hızlı tırmanışında bankacılık ve holding hisseleri başı çekerken, özellikle Koç Holding’in Yapı Kredi Bankası’ndaki payını satmak üzere First Abu Dhabi Bank ile görüştüğüne ilişkin gelen haber akışının alımlarda etkili olduğunu söyleyebiliriz. Piyasa bugün kısmen dengeli ve alıcılı eğilimini koruyarak günlük açılışını yapacaktır. Günün devamında 11 bin direncini test etmesini beklediğimiz endekste özellikle bu kademenin aşılması ve günlük kapanışın bu kademe üzerinde gerçekleşmesi tırmanışın devamı açısından önemli.  Teknik açıdan güçlü bir momentuma sahip olan endeksin yine de 11 bin direncinde bir miktar zorlanması ve bu kademeden tekrar kar satışları ile bir miktar düzeltme yapması muhtemel olabilir. Haliyle piyasanın bugünkü genel akışında daha yatay hareketler ile yukarı yönlü potansiyelini korumasını ve özellikle 11 bin kademesine yakın kapanış gerçekleştirmesini bekliyoruz. Ancak gün sonu kapanışında 11 bin seviyesinin aşılıp aşılamamasına dair gelişmeleri de dikkatle izleyeceğiz.              

Dirençler;  11.000 - 11.088 - 11.250 - 11.500

Destekler; 10.800 - 10.650 - 10.500 - 10.200 

YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ

(ONRYT)-Onur Yüksek Teknoloji A.Ş: 22-23 Mayıs 2024 tarihinde 49,50₺ fiyat ile halka arz oluyor.

(KLSER)-Kaleseramik: Bağdat merkezli Al-Sadaf Porselen ile ortaklık anlaşması imzalayan şirket, 19 Mayıs’ta Irak’ta üretime başladı.

(TTRAK)-Türk Traktör: 1Ç24 Finansal Sonuçlarını açıklayacak.

DOBUR & KLGYO & RUBNS YYAPIEUKYO– VBTS kapsamında şirketlerin paylarına 14 Haziran’a kadar kredili işlem yasağı getirildi.


BIST30 YAKIN VADE

BIST30 YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM

BIST30 YAKIN VADE; Haziran vade kontrat dün güne alıcılı eğilimde başlarken gün içerisinde gelişmelere de paralel alımların etkisini artırması ile 12.700 direnç seviyemizin de üzerine aşarak yeni bir zirve gerçekleştirdi. Sonrasında gelen kar satışları ile bir miktar gerileyen endeks gün sonu kapanışını 302 puanlık artışla  12.494.50 puan seviyesinde gerçekleştirdi. Piyasa bugünde alıcılı eğilimde bir açılış yapacak ve üst yakın direnç kademelerini bir kez daha test edecektir. Günün devamında kısmen gelecek kar satışları ile piyasa bir miktar düzeltme yapabilir. Günlük kapanışın ise yine mevcut açılış seviyelerine yakın dengeli gerçekleşmesini bekliyoruz.    

DİRENÇLER; 12.500 - 12.750 - 13.000 - 13.250

DESTEKLER; 12.200 - 12.000 - 11.750 - 11.661 


DOLAR/TL YAKIN VADE; Mayıs vade kontrat satıcılı eğilimini dün de sürdürürken beklentilerimiz doğrultusunda 32.50 desteğini aşağı yönde kırdı ve düşüşünü derinleştirerek günü tamamladı. 32.30 desteğimize yakın tepki veren vadeli piyasasında gün sonu kapanışı da -0.0780 puanlık değer kaybı ile 32.3990 seviyesinden gerçekleşti. Kur tarafında ki TL lehine güçlenmenin bugünde devam etmesi beklenebilir. Bu etki ile kısmen satış baskılı başlayacak olan piyasa ara ara vereceği cılız tepkiler ile 32.50 altında kalmaya devam ederken, gün sonu kapanışını da yine 32.30 seviyesine yakın düşük gerçekleştirecektir.          

DİRENÇLER; 32.50 - 32.80 - 33.00 - 33.20    

Pivot; 32.50

DESTEKLER; 32.30 - 32.00 - 31.80 - 31.50


YURT DIŞI PİYASALAR

S&P 500

S&P 500

NASDAQ

NASDAQ

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU

S&P 500;  Dün tespitlerimiz doğrultusunda dar bant aralığında yatay ve sakin bir günü geride bırakan s&p 500 endeksi gün sonu kapanışını da hafif artıda gerçekleştirdi. Hafta başından bu yana veri akışı açısından sakin 2 gün geçiren endekste bugün gelecek FED tutanakları ile biraz daha oynaklığın artması beklenmelidir. Piyasa yeni rekorlar açısından tutanaklardan gelecek mesajlara odaklı fiyatlamalar ile yön tayin etmeye çalışacaktır. tutanakların FED üyelerinin genel sürece dair daha güvercin bir tutum içerisinde olduklarını gösteren sonuçların piyasaya yansımaları daha pozitif olacak ve endeksi 5.500 üzerinde yeni rekor seviyelere doğru destekleyecektir. Aksi yönlü gelişmelerde ise piyasa sert kar satışları ile bir kez daha 5000 seviyelerine doğru geri çekilebilir.      

DİRENÇ; 5350 - 5375 - 5400 - 5500

DESTEK;  5300 - 5270 - 5250 - 5200 


NASDAQ;  Hafta başından bu yana hem FED tutanaklarını ve hem de bugün gelecek olan Nvidia finansal sonuçlarına odaklanan teknoloji piyasasında genel görünümde ki iştahın güçlü olduğunu görüyoruz. Piyasa yukarı yönlü güçlü potansiyelini hafta başından bu yana sakin ve alıcılı seyirle korurken, yeni zirve seviyelerinde gelişmelere odaklanmış görünüyor. Bugün özellikle FED tutanaklarından daha güvercin mesajlar gelmesi ve Nvidia finansal sonuçlarının beklendiği gibi iyi ya da daha iyi sonuçlarla açıklanması Nasdaq da yeni rekorları da beraberinde getirecektir. Bu tür bir gelişmede 19 bin ve üzeri kademeler hedeflenerek piyasa yönünde olunmalıdır. Aksi gelişmelerde ise piyasa da sert kar satışlarının olması kaçınılmaz olacaktır.   

DİRENÇ;   18.850 - 19.000 - 19.200 - 19.500

DESTEK;  18.600 - 18.300 - 18.153 - 18.000

ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ

• (GOOGL)-Google: Finlandiya’daki merkezine 1,1ml dolarlık yatırım yapıyor. Bu yatırım 2030 yılına kadar sıfır emisyon hedefiyle uyumlu.
• (MSFT)- Microsoft: Qualcomm (QCOM), Intel (INTC) ve AMD (AMD) çiplerinden yararlanarak Windows ve yeni nesil AI PC'lerde AI entegrasyonunu sergileyecek.
• (TGT)-Target: Enflasyondan çekinen müşterileri cezbetmek amacıyla 1500’den fazla ürünün fiyatını düşürüyor.
• (NVDA)- Nvidia: Yapay zeka çip talebinin etkisiyle %242 artışla 24,60 milyar dolar gelir beklenen güçlü çeyrek sonuçları bekliyor.
• (KDLY)-Kindly MD: Halka arz oluyor. (yıllık %51,22 gelir artışı ile ağrı yönetimine odaklanan bir sağlık veri şirketi.)
• (BOW)- Bowhead Specialty Holdings: Halka arz oluyor. (yıllık %51,06 gelir artışı ile özel bir sigorta şirketi.)

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU

EURUS; Dolar değer kaybının hafta başı itibariyle frenlemesi özellikle paritede kritik 1.090 direncine yakın zorlanmaları ön plana çıkartmış oldu. Bu seviyeyi aşamayan paritenin dün bir kez daha satıcılı eğilimde günlük fiyatlamalar ile seans geçirdiğini gördük. Piyasa 1.086 desteğimize yakın günü tamamlarken, gelişmelere odaklı dengeli görünümünü de korumaya çalışıyor. Piyasanın bugün özellikle FED tutanakları öncesi çift yönlü sığ hareketlenmeler ile günü geçirmesini bekliyoruz. Ancak tutanaklar sonrası oynaklık artarken piyasa gelecek mesajlar doğrultusunda yön tayin edecektir. Mesajların güvercin tonda olduğu ortamda parite 1.090 direncini aşarak daha üst kademeleri çalıştıracak ve günlük kapanışını da yüksek tamamlayacaktır. Aksi yönlü gelişmelerde ise paritenin 1.080 - 1.077 kademelerine doğru geri çekilmesi beklenmelidir.  

Dirençler; 1.090 - 1.092 - 1.094 - 1.097 

Destekler;  1.086 - 1.084 - 1.080 - 1.077 

ALTIN ONS

ALTIN ONS

GÜMÜŞ ONS

GÜMÜŞ ONS

DEĞERLİ METALLER

ONS ALTIN; Jeopolitik risklerin azalım eğilimi göstermesi ve dolardaki değer kaybının sınırlı kalması altında tekrar satışların etkili olmasına ve 2400 seviyesinin aşağı yönlü baskılanmasına neden oldu. piyasa bugün bir kez daha 2400 seviyesini kritik FED tutanakları öncesi baskılarken gelecek veriye kadar bu seviyelerde ki dengesini koruyacaktır. Olası tepkilerin bu süreçte cılız kalmasını bekliyoruz. Piyasa tutanaklar sonrası ise çıkacak mesajlar doğrultusunda yön tayin edecek ve o doğrultuda kapanış gerçekleştirecektir. Özellikle daha güvercin mesajların altında ki düşüş eğilimini kıracağını ve piyasanın tekrar yönünü yukarı çevirerek yüksek kapanış gerçekleştirmesine neden olacaktır. Aksi yönlü gelişmelerde ise altında düşüşün 2350 ve 2300 kademelerine doğru genişlemesi beklenmelidir.     

Dirençler; 2450 - 2475 - 2500 - 2530

Destekler;  2400 - 2380 - 2340 - 2300   


GÜMÜŞ; Gümüş tespitlerimiz doğrultusunda 32.50 - 30 ons bandında yatay seyrini sürdürürken yukarı yönlü potansiyelini de korumaya devam ediyor. Bugün gelecek FED tutanakları ile yön tayin etmesi muhtemel görünen gümüşün, sonuçlara odaklı bir kapanış gerçekleştirmesi de beklenmelidir.Tutanaklardan güvercin mesajların çıkması 32.50 direncinin aşılarak daha yüksek bir kapanış gerçekleşmesi nenden olacaktır. Böyle bir gelişmede 35-36 ons kademeleri hedeflenmelidir. Aksi yönlü gelişmelerde ise piyasa bir kez daha 30 ons altına sarkacak ve 28 ons kademelerine kadar geri çekilebilecektir.      

Dirençler;  32.00 - 32.30 - 32.50 - 33.00 

Destekler; 31.30 - 31.00 - 30.50 - 30..00

Ücretsiz Deneme Hesabı