Günlük Analiz 23-05-2024

Ekonomi Takvimi

Günlük Veri Takvimi

Günlük Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

FED'in tonu şahin, temkinli bla bla bla...Piyasaların gerçeği NVIDA;

- Dün piyasalar oldukça kritik bir günü geride bırakırken iki farklı gerçekle hem yüzleşti hem de bir nevi ileriye yönelik yeni okumalar yaptı diyebiliriz. FED tutanakları halen enflasyonda ki yapışkan etkisinin geçmediğini ve sıkı duruşun beklenenden daha uzun sürebileceğini bir nevi bir kez daha göstermiş oldu. Genel oalrak üyelerden gelen açıklamalarında bu mihvalde olduğunu düşününce aslında piyasanın çokta bilmediği bir durum yani sürpriz bir durum söz konusu diyemeyiz.
- Tutanaklar sonrası ABD tahvil faizleri tekrar yükselişe geçerken özellikle ABD 10 yıllıklarının 4.43 seviyelerine doğru hafif tırmandığını gördük. Doalr endeksi (DXY) hızlıca dönüş yaparken 105 seviyesine yakın fiyatlamalar şimdilik güçlenme eğilimini destekliyor görünüyor. Dolarda ki bu dönüş eğilimi para birimlerinde ve özellikle değerli metaller ile diğer emtia guruplarında sert satışların ön plana çıkmasına neden oldu. Endeksler ise gelişmelerden negatif etkilenirken yine de aşırı bir satış eğilimin söz konusu olduğunu söyleyemeyiz.
- Tabi endekslerdeki bu temkinli duruşun bir sebebi yapay zekanın öncü be monopol firması NVDIA'nın gelecek olan finansal sonuçlarına dair performans beklentisi idi. NVDIA'nın beklenenden iyi bilanço performansları yansıtması ve önümüzdeki döneme dair gelir beklentilerinde artış yönlü revizelerde bulunması hisse senedi tarafında tekrar toparlanmanın ön plana çıkmasına neden oldu. NVDIA hisseleri gelişmeler sonrası 6% üzeri performans kaydederken özellikle 1000 USD psikolojik direnç seviyesini aşması teknoloji tarafında moralleri daha da artırdı. Böylece piyasalar FED tutanakları sonrası genel enflasyon endişelerinden arınmış vaziyette tekrar pozitif beklentilere odaklı fiyatlamalar ile iştah artırmış oldu.
- Esasen piyasalar üzerinde FED kaynaklı halen baskılanma olduğu göz ardı edilmemelidir. Ancak ekonomide sert iniş olmayacağı ve FED'in bir noktada faiz indirim sürecine gireceği beklentisi özellikle şirket bilançolarının performansı ve yapay zeka hikayesi ile birleşince endeksler nezdinde genel iştahlı havanın korunmaya devam ettiğini görüyoruz. Temkinli iyimserlik önerimiz devam etse de önümüzdeki yıl sonuna kadar olan süreçte ve hatta 2025 projeksiyonumuz da borsalar cephesinde ki bu olumlu havanın devamını kuvvetle muhtemel görüyoruz.
- Diğer taraftan dün gelen ABD perakende devlerinden Target'ın bilançosunda ise daralma dikkat çekti. Esasen bu şirket performansı açısından olumsuz olsa da iç talepteki yavaşlamayı göstermesi açısından FED politikalarına yönelik önemli mesajlar verdiğini düşünüyoruz.   
 
İçeride gündem PPK; 
    
- Türk mali piyasaları son dönemde artan yabancı ilgisi ve rezervlerdeki hızlı toparlanmaya paralel pozitif fiyatlamalarını sürdürürken dün bir nebze olsun hem hisse senedi tarafında ve hem de kur cephesinde hafif düzeltmelerin olduğunu gördük.
- Bugün piyasaların odağında PPK faiz kararı ve merkezin genel gidişata dair politikalarında ki detaylar olacaktır. Faizlerin sabit bırakılması beklenirken, piyasada ki likidite fazlasına paralel piyasa faizlerinde ki aşağı yönlü eğilim izlenen politikaların etkisinin görülmesi açısından kafa karıştırıyor. Bu bağlamda merkezin atacağı adımlar ile piyasa faizlerini yukarı çekmesi ya da bunu piyasaları rahatsız etmeden nasıl yapacağı konusu özellikle dikkatlerde olacaktır.  
- Kur tarafında 32 seviyelerinde ki stabil fiyatlamanın kamu etkisi ile de devam edeceğini düşünüyoruz. Yani ne aşırı değerlenme ne de değer kaybı söz konusu olmayacaktır. Hisse senedi tarafında ise genel pozitif havanın devamı ile beraber bir miktar düzeltme söz konusu olabilir. 

 GÜNDEM;
- İBugün yurt dışı piaysalarında NVDIA yansımaları ile FED tutanakları sonrası doların genel konumu dikkatle izlenecektir.
- Ayrıca PMI verilerinin yine genel piyasa akışında yön tayin etmesi beklenmelidir.
- İçeride ise gündem PPK

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU

BIST100; Dün tespitlerimize paralel yukarı yönlü bir açılış gerçekleştiren endekste gün içerisinde genel pozitif etkinin devamı ile 11 bin zirvesi bir kez daha test edilirken piyasa bu seviye üzerinde tutunmayı başaramadı. Günlük periyotta kar satışlarının da etkisi ile zaman zaman satıcılı eğilimde yakın desteklerini test eden endeks gün sonu kapanışını ise açılış seviyesinin sadece 4 puan üzerinde 10.899, 28 seviyesinde gerçekleştirdi. Günün en çok düşen endeksi 1.26% lık değer kaybıyla bankacılık sektörü olurken, holding ve ulaştırma sektöründe de satışların etkili olduğu görüldü. Genel olarak ana büyük hisselerde satıcılı eğilim hakimken daha yan diye nitelediğimiz küçük hisselerde alıcılı bir piyasa fiyatlamaları söz konusu oldu. Ancak yine uzun zamandır satış eğiliminde olan bilişim tarafında ise birazda yurt dışında ki teknoloji hisselerine olan ilginin de etkisi ile alıcılı bir eğilimin ön planda olduğunu söyleyebiliriz. Bugün endeksin dar bir bant aralığında kısmen yatay fiyatlamalar ile günlük açılışını gerçekleştirmesini bekliyoruz. Piyasa düne paralel bugünde çift yönlü fiyatlamalar ile yakın destek direnç kademeleri arasında öncelikle yön arayışını sürdürürken, yukarı yönlü potansiyelini de korumaya çalışacaktır. Dün gelen NVDIA finansallarının güçlü performansına paralel içeride bilişim tarafında ayrışma ile beraber daha hareketli bir gün geçirilebilir. Ancak piyasa genelinin TCMB faiz kararına ve oradan gelecek mesajlara odaklı gelişmeler ile günün ikinci yarısında hareketlenmesi beklenmelidir. Gelişmelerin etkisi ile her iki yönlü denemeler söz konusu olabilir. Ancak mevcut koşullarda 11 bin direncinin hacimli aşılıp aşılmaması ve bu kademenin üzerinde piyasanın kapanış gerçekleştirmesi önümüzdeki süreçte olası trendi devamı açısından belirleyici olacaktır. Aksi taktirde daha derin bir düzeltme hareketinin ön plana çıkması beklenmelidir.  Bu yönlü gelişmelerde 10.500 - 10bin puan kademeleri öncelikle piyasayı tutacak seviyeler olarak karşımıza çıkıyor.           

Dirençler;  11.000 - 11.088 - 11.250 - 11.500

Destekler; 10.800 - 10.650 - 10.550 - 10.200 

YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ

(ONRYT)-Onur Yüksek Teknoloji A.Ş: 22-23 Mayıs 2024 tarihinde 49,50₺ fiyat ile halka arz oluyor.

(EUPWR)-Europower Enerji: 3,7 milyon dolarlık ihaleyi kazandı. İhalenin bedeli ise 3,7 milyon dolar olarak açıklandı.

(ALARK)-Alarko Holding: Türkiye’de enerji depolama ve lityum-iyon batarya üretim hattı için Gotion Group ile ortak girişim kuracak.

(OZYSR)-Özyer Group: 23-24 Mayıs 2024 tarihinde 28,00₺ fiyat ile halka arz oluyor.

(ISCTR)-İş Bankası: Geliştirdiği ilk Türkçe Büyük Dil Modeli İşGPT ile bankacılık sektöründe yapay zeka alanında yerelleştirme örneği sergiliyor.

BIST30 YAKIN VADE

BIST30 YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM

BIST30 YAKIN VADE; Haziran vade kontrat dün güne kısmen dengeli ve hafif tepkilerle başlamış olsa da piyasaya gelen tepki alımlarının kısıtlı kalması ile endeks daha alt kademelerini günlük periyotta test etti. 163 puanlık düşüşle  12.361  puan seviyesinde günü negatif tamamlayan vadeli endekste bu etki ile kısa vade teknik görünümde de yorgunluk belirtileri bir miktar daha ön plana çıkmış oldu. Bu etki ile endekste yeni gün başlangıcının yine baskılanarak start vermesini bekliyoruz.  Piyasa öncelikle yakın desteklerini test ederken TCMB kararları öncesi daha yatay ve dar bant hareketleri ile mevcut potansiyelini korumaya çalışacaktır. Toplantı sonrası oynaklığın artması muhtemel olan piyasada özellikle aşağı yönlü baskılanmanın devamında 12.000 - 11.800 kademeleri öncelikle beklenmelidir. Bu yönlü gelişmelerde piyasanın bu kademelerde tutunması ve bu seviyeler üzerinde kapanış gerçekleştirerek mevcut düzeltme hareketini tamamlamasını bekleriz. Yukarı yönlü toparlanmalarda ise 13 bin seviyeleri öncelikle hedef kademesi olarak baz alınmalıdır.       

DİRENÇLER; 12.500 - 12.750 - 13.000 - 13.250

DESTEKLER; 12.200 - 12.000 - 11.800 - 11.661 


DOLAR/TL YAKIN VADE; Mayıs vade kontrat satıcılı eğilimini dünkü açılışı itibariyle devam ettirse de  piyasa yakın kademelerinde dengelenmesinin ardından gelen tepkiler ile günü hafif ekside 32.37 seviyesinde tamamladı. Vade sonuna doğru iyice daralan makas etkisinde vadeli tarafta 32.50 - 32.30 bant aralığında ki yatay fiyatlamaların bugünde etkisini sürdüreceğini düşünüyoruz. TCMB faiz kararı sonrası oynaklığın artacağı piyasada günlük kapanışın yine bu bant aralığında baskılanarak gerçekleşmesi muhtemel görünüyor. TL'nin değer kaybettiği senaryoda özellikle 32.50 kademesi aşılsa da piyasanın yukarı yönlü reaksiyonları kısıtlı kalmaya devam edecektir.             

DİRENÇLER; 32.50 - 32.80 - 33.00 - 33.20    

Pivot; 32.50

DESTEKLER; 32.30 - 32.00 - 31.80 - 31.50


YURT DIŞI PİYASALAR

S&P 500

S&P 500

NASDAQ

NASDAQ

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU

S&P 500;  Dün tespitlerimiz doğrultusunda dar bant aralığında yatay ve sakin bir seyirde gelişmelere odaklanan S&P500 hisselerinde özellikle FED tutanakları sonrası satıcılı eğilimin bir miktar daha etkili olduğunu gördük. Bu etki ile 5.300 seviyelerine kadar baskılanan endeks günlük kapanışını da bu seviyeye yakın gerçekleştirmiş oldu. Ancak yine de satıcılı etkinin görüldüğü anlarda dahi piyasanın satış yönünde çokta iştahlı olmadığını bir kez daha gözlemlediğimizi söyleyebiliriz. Piyasa kapanışı sonrası teknoloji devi NVDIA'nın finansallarında ki coşku verici performansın vadeli açılışında S&P500 endeksinde de etkili olduğunu görüyoruz. Uzak doğu seansında pozitif açılış yapan endekste toparlanma eğilimin etkisi ile yeni zirve kademelerinin bugün de test edilmesi muhtemel görünüyor. Günlük kapanışın günün yükseğine yakın olacağını düşünüyoruz. Her ne kadar FED enflasyonun beklenenden daha yapışkan olduğunu ve yüksek faiz ortamının daha uzun seyredeceğini her seferinde vurgulasa da piyasalar bu yıl faiz indirimine ve şirket bilanço performanslarına dair inancını güçlü tutmaya devam ediyor. Haliyle olası düzeltme ya da düşüşlerde yeni fırsatların kollanması ve portföylerde hisse pozisyon ağırlıklarının artırılması göz ardı edilmemelidir. 

DİRENÇ; 5375 - 5400 - 5450 - 5500

DESTEK;  5300 - 5270 - 5250 - 5200 


NASDAQ;  Dün güne durgun ve daha çok çift yönlü fiyatlamalar ile başlayan teknoloji hisse piyasası Nasdaq'ta gün boyu NVDIA hikayesine paralel olumlu ve temkinli bekleyişin devam ettiğini gördük. FED tutanakları ile piyasa bir miktar moral kaybetse de bunun genel görünümde hafif satışlara neden olduğunu ve kapanışın hafif ekside gerçekleşmesine sebebiyet verdiğini söyleyebiliriz. Ancak piyasa kapanışı sonrası NVDIA bilanço performansının beklenenden iyi gelmesi ile hisse değerinin 1000USD bariyerini aşması vadeli tarafta endeksin dün göstermiş olduğumuz 19 bin hedefine doğru yükselmesine sebep oldu. Teknoloji tarafında ki bilanço performansına dayalı bu etkileyici fiyatlamaların genelde yansıdığını görüyoruz. Bu etki ile alıcılı eğilimin bugün fiyatlamaları daha da yukarı taşıyıp yeni zirvelerin gerçekleşmesini bekliyoruz. Özellikle 19 bin direnci aşılırken piyasa günlük kapanışını da yine bu seviye üzerinde gerçekleştirerek yukarı yönlü potansiyelini güçlendirmiş olacaktır.    

DİRENÇ;   19.000 - 19.200 - 19.500 - 19.750

DESTEK;  18.750 - 18.500 - 18.300 - 18.153 

ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ

• (TGT)-Target: Azalan tüketici harcamalarını gerekçe göstererek 1. çeyrek satışlarında yıllık bazda %3'lük bir düşüş bildirdi.
• (GOOGL)-Google: Reklamlar için yapay zeka kullanarak sürükleyici 3D görseller oluşturması için yeni araçlar duyurdu.
• (NSRGY)-Nestlé: Ozempic ve Wegovy (NVO) gibi zayıflama ilaçları kullanan kişiler için kilo yönetimini destekleyen yemek serisini tanıttı.
• (AMZN)-Amazon: Alexa sesli asistanını üretken yapay zeka ile yükseltmeyi planlıyor ve hizmet için aylık bir abonelik ücreti getirecek. Ayrıca şirket  İspanya'da bulut altyapısına 17 milyar dolar yatırım yapacak.
• (BOW)- Bowhead Specialty Holdings: Halka arz oluyor. Yıllık %51,06 gelir artışı ile özel bir sigorta şirketi.
• (KDLY)- Kindly MD: Halka arz oluyor. Yıllık %51,22 gelir artışı ile ağrı yönetimine odaklanan bir sağlık veri şirketi.


NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU

EURUS; Dün FED tutanaklarına odaklı dengeli bir gün geçiren paritede özellikle tutanakların gelmesi ve FED tonunun şahin bulunması ile hızlı bir değer kaybı yaşandı. Bu etki ile yönünü tekrar aşağı çeviren paritede genel satıcılı eğilimin bugünde devam etmesini ve özellikle 1.080 kademesinin test edilmesini bekliyoruz. Piyasa da artan dolar lehine baskı ile parite bu seviyeden de kısmi sarkmalar gerçekleştirip 1.077 kademesine doğru düşüşünü derinleştirebilir. Ancak genel beklentimiz olası sarkmalara rağmen piyasanın 1.080 seviyesi etrafında dengelenmesi ve günü de bu kademeye yakın tamamlaması yönünde olacaktır. Dip Not; Olası tepkilerin ise cılız kalması beklenmelidir. Dolar endeksinin 105 kademesini aşacağı her senaryoda paritede baskılanma artacaktır.  

Dirençler; 1.084 - 1.087 - 1.090 - 1.092 

Destekler;  1.080 - 1.078 - 1.074 - 1.070 

ALTIN ONS

ALTIN ONS

GÜMÜŞ ONS

GÜMÜŞ ONS

DEĞERLİ METALLER

ONS ALTIN; Altın hızlı ralli süreci sonrası hız kesmiş ve FED'e odaklı 2400 seviyelerinde dengeli fiyatlamalarını sürdürmüştü. Ancak dün FED'in tonunun şahin olması ve enflasyonun daha yapışkan vurgusunun yapılması doları güçlendirirken altında ki düşüşün de daha da derinleşmesine neden oldu. Piyasa bu etki ile 2350 ons seviyelerine kadar geri çekilirken teknik görünümde de baskılanmanın arttığını görüyoruz. Bu etki ile ONS bugünde aşağı yönlü baskılanmanın etkisi ile öncelikle 2350 seviyesini zorlayacak ve olası sarkmalara rağmen bu kademeye yakın dengelenerek günü tamamlamaya çalışacaktır. Olası kırılma ve düşüşün derinleşmesi durumunda ise 2300ons seviyesi öncelikle hedeflenmeli ve piyasa yönünde kalınmalıdır. 

Dirençler; 2380 - 2400 - 2430 - 2450 

Destekler;  2350 - 2330 - 2300 - 2270   


GÜMÜŞ; 32.50 direnci altında kalan ve potansiyelini korumaya çalışan gümüş FED tutanaklarının şahin bulunması ile tekrar yönünü aşağı çevirdi ve satış baskısı ile bir kez daha 30 ons seviyesine doğru geri gelmiş oldu. Teknik açıdan güç kaybı dikkat çekerken henüz 30 ons desteğinin bırakmamış olması önemli bir ayrıntı.  Gümüş genel görünümde ki potansiyelini korurken kısa vade güç kaybı etkisi ile 30 ons seviyesinde ki aşağı yönlü baskısını artıracaktır. Bu etki ile sarkmalar olsa da gün sonu kapanışının bu kademeye yakın olacağını düşünüyoruz. Ancak olası satışların sertleşmesi ve düşüşün derinleşmesi durumunda 28 - 27 ons kademeleri öncelikle hedeflenmelidir.    

Dirençler;  31.00 - 32.00 - 32.50 - 33.00 

Destekler; 30..00 - 29.00 - 28.50 - 28.00

Ücretsiz Deneme Hesabı