Günlük Analiz 24-05-2024

Ekonomi Takvimi

Günlük Veri Takvimi

Günlük Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

Piyasalar güçlü ABD Bileşik PMI verisi ile tekrar FED'i ve baş belası enflasyonu hatırladı;

- Çarşamba günü gelen FED tutanakları piyasalar nezdinde şahin bulunurken bunun genel fiyatlama eğiliminde doları güçlendirdiğine şahit olmuştuk. Bu gelişmeye borsalar cephesi kısmen negatif fiyatlasa da sonrasında NVDIA finansallarının performansına ve ileriye yönelik revize edilen güçlü beklentilere odaklı iştah tekrar ön plana çıkınca endekslerde de yeni rekor zirveler gelmiş oldu.
- Dün ise ABD Bileşik PMI verisinin sert sıçrama göstererek (54.4) beklenti üzeri performans ortaya koyması ve özellikle imalat tarafındaki bir çok girdide halen fiyat artışlarının devamı bir kez daha kafaları karıştırmış oldu. Enflasyonda ki inatçı eğilimin devamı ve halen 2% hedefinden uzak olunması ile piyasalarda ki negatif fiyatlama havası birden etkisini göstermiş oldu. Bu etki ile ABD borsaları 1% e avara sert satışlar ile geri çekilirken, Dolar endeksi (DXY) 105 seviyesini aştı. ABD 10 yıllıkları gelişmeler sonrası bir kez daha 4.47 seviyesine doğru tırmanışını genişletti, özellikle vadeli tarafta FED faiz indiriminin başlangıcına dair beklentilerin Aralık ayına doğru kaydığını gördük. Enflasyonda kalıcı bir düşüş eğilimi görmeden piyasalarda ki genel olumlu havanın süreklilik göstermesi zor görünüyor. Halen potansiyelini koruyan hisse senedi piyasalarında özellikle bu tür veri akışına dair hassasiyetin bu dönemde daha etkin olacağını düşünüyoruz. 
- Diğer taraftan Japonya'da çekirdek enflasyon Nisan ayında art arda ikinci kez yavaşlayarak %2,2 ile piyasa beklentilerini karşıladı. Veri sonrası Nikkei 225 1.83% değer kaybetti.
- Gelişmeler değerli metalleride olumsuz etkilemeye devam ediyor. Güçlenen dolar etkisi ile tekrar 2330 seviyelerine kadar gerileyen ONS altın şimdilik yakın kademelerinde dengelenirken, Gümüşte ki düşüşün ise 30 ons kritik destek kademesinde hız kestiğini görüyoruz. 
 
Merkez düşen piyasa faizlerinden rahatsız; 
    
- Dün gerçekleşen PPK toplantısında politika faizi beklentilere paralel sabit bırakılırken, piyasada artış gösteren ve mevduat faizlerinin düşmesine sebep olan fazla likiditeye karşıda bir dizi tedbir getirildi. TCMB TL ve Kur Korumalı mevduat (KKM) hesaplarına uyguladığı zorunlu karşılık oranlarında artışa gitti. Artan oranlar bankalar açısından bir maliyet oluştururken, bu durum özellikle piyasada ki bol TL nin tekrar azalmasına yol açacaktır. Haliyle piyasa faizlerinde ki gerilemenin de bu sayede önüne geçilmeye çalışacaktır. Bir diğer öneli gelişmede son dönem artan döviz kredi talebinde ki riskleri azaltma amaçlı aylık büyüme oranı 2% ile sınırlandırılmış oldu. 
- TCMB kararları sonrası piyasalar bir miktar negatif fiyatlama ile geri çekilirken alınan tedbirlerin özellikle mevduat faizlerini tekrar yukarı itebileceği beklentisi ve yine alınan kararların bankacılık tarafında ek maliyetlere sebebiyet verebileceği görüşü ile endekste sert geri çekilme yaşandı. Kur tarafında hafif artış dikkat çekerken özellikle  tahvil faizleri tarafında ise sakin bir seyir hakimdi. CDS risk primimiz ise 260 seviyesinde düşük seyrini sürdürdü.

 GÜNDEM;
- ABD Dayanıklı Mal Siparişleri (Aylık) (Nis)
- ABD Michigan 5 Yıllık Enflasyon Beklentisi (May)

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU

BIST100; Dün güne alıcılı eğilimde start veren endekste 11 bin seviyesine yakın piyasa hız keserken özellikle bankacılık tarafında gelen satışların etkisi ile piyasa tekrar hızlıca baskılanmaya başlayarak düşük seyirde günün devamında fiyatlamalarını sürdürdü. Seans sonuna doğru yurt dışının da etkisi ile satıcılı eğilim etkisini artırırken endeks günü 0.98% lik değer kaybı ile 10.792 seviyesinden günün en düşüğüne yakın tamamladı. Endeksin gerilemesinde bankacılık, holdingler, petro-kimya, elektrik ve havacılık sektörleri etkili oldu. Piyasa bugün de düne paralel satış yönlü bir başlangıç yapacaktır. 11 bin seviyesini aşamayan endekste kar satışlarının daha derin bir düzeltmeyi başlatması muhtemel görünüyor. Bu etki ile ara ara tepki alımları gelse de endeksteki baskılanmanın önce yakın destek kademelerini zorlamasını ve bu kademelerin bırakması ile 10 bin seviyesine kadar devam etmesi muhtemel görünüyor. Bu bağlamda aşağı yönlü kademeler dikkatle izlenmeli ve piyasanın yeni denge oluşturacağı seviyede yeni maliyetlenme için fırsat kollanmalıdır. Haftalık kapanışın bu eğilimle negatif gerçekleşmesini bekliyoruz. Olası dönüşlerde ise 11 bin kademesi tutunmaya devam edecektir.

Dirençler; 10.850 - 11.000 - 11.088 - 11.250

Destekler;10.635 - 10.500 - 10.285 - 10.000


YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ

(ONRYT)-Onur Yüksek Teknoloji A.Ş: 22-23 Mayıs 2024 tarihinde 49,50₺ fiyat ile halka arz oluyor.

(EUPWR)-Europower Enerji: 3,7 milyon dolarlık ihaleyi kazandı. İhalenin bedeli ise 3,7 milyon dolar olarak açıklandı.

(ALARK)-Alarko Holding: Türkiye’de enerji depolama ve lityum-iyon batarya üretim hattı için Gotion Group ile ortak girişim kuracak.

(OZYSR)-Özyer Group: 23-24 Mayıs 2024 tarihinde 28,00₺ fiyat ile halka arz oluyor.

(ISCTR)-İş Bankası: Geliştirdiği ilk Türkçe Büyük Dil Modeli İşGPT ile bankacılık sektöründe yapay zeka alanında yerelleştirme örneği sergiliyor.

BIST30 YAKIN VADE

BIST30 YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM

BIST30 YAKIN VADE; Haziran vade kontrat dün genel olarak satıcılı eğilimini dün gün boyu sürdürürken günlük kapanışını da -187.75 puanlık düşüşle 12.173 seviyesinden, günün en düşüğüne yakın gerçekleştirdi. Piyasanın bugün yine baskılanarak güne start verecektir. Bu etki ile günlük fiyatlamalarda piyasa baskılanmaya devam ederken piyasa özellikle 12 bin kademesini aşağı yönde zorlayacaktır.  Baskılanmanın 12.000 - 11.850 kademelerinde hız kesmesini ve piyasanın bu seviyelerde dengelenerek tekrar tepki vermesini bekliyoruz. Haftalık kapanışta 12 bin seviyesine yakın negatif gerçekleşecektir.           

DİRENÇLER; 12.500 - 12.750 - 13.000 - 13.250

DESTEKLER; 12.000 - 11.850 - 11.600 - 11.300 


DOLAR/TL YAKIN VADE; Mayıs vade kontrat satıcılı eğilimini dün de devam ettirirken kritik gördüğümüz 32.30 desteğinde bir kez daha tutundu ve spot tarafa uyumlu hafif tepki vererek günü tamamladı. Vade sonu makasın daraldığı süreçte kur tarafında bugün de hafif alıcılı eğilimle piyasanın 32.50 seviyesine yakın yükseliş kaydetmesini ve haftalık kapanışını da bu kademeye yakın gerçekleştirmesini bekliyoruz.  

DİRENÇLER; 32.50 - 32.80 - 33.00 - 33.20    

Pivot; 32.50

DESTEKLER; 32.30 - 32.00 - 31.80 - 31.50


YURT DIŞI PİYASALAR

S&P 500

S&P 500

NASDAQ

NASDAQ

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU

S&P 500;  NVDIA finansal performansı ile yeni rekor tazeleyen hisse senedi piyasalarında özellikle bu iyimserliğin gelen veri akışı ile yerini tekrar endişeye terk etmesi borsa cephesinde hızlı sert satışların etkisini artırmasına neden oldu. Tutanakları son derece şahin bulan piyasalar dün gelen ABD Bileşik PMI verisinin son iki yılın zirvesinde olması ve girdi fiyatlarındaki artış eğiliminin devamı ile bir kez daha negatif bölgeye geçmiş oldu. Endeks ortalamaların yukarı yönde kestiği bir günde 1% e varan sert düşüşle günü de en düşük seviyeye yakın tamamlamış oldu. Uzak doğu seansnsında kısmen dengeli bir başlangıç yapan vadeli tarafta hafifte olsa tepki alımları ile yeni günün başladığını görüyoruz. Gelecek tepkiler sınırlı kalsa da aşağı yönlü baskılanmaların yakın kademelerde hız kesmesi ile piyasa bir kez daha  5200 seviyesi üzerinde denge bulacaktır. Günlük gelişmelere odaklı çift yönlü fiyatlamaların etkili olacağı günde endeksin haftalık kapanışını 5300 seviyesine yakın hafif artıda gerçekleştirmesini bekliyoruz.     

DİRENÇ; 5320 - 5375 - 5400 - 5450

DESTEK;  5270 - 5250 - 5200 - 5000 


NASDAQ;  NVDIA performansı sonrası kritik gördüğümüz 19 bin seviyesi üzerinde yeni zirve yapan teknoloji piyasası günlük gelişmelerinde etkisi ile dün bir miktar kar satışları eşliğinde düzeltme gerçekleştirdi. FED tutanaklarını şahin bulan piyasa ABD bileşik PMI verisi ile tekrar negatif gerçeklere odaklandı ve hızlıca geri çekilerek 18.600 seviyelerine yakın düşük bir kapanış gerçekleştirdi. Uzak doğu seansında hafif tepki alımları ile güne başlayan vadeli piyasa da şimdilik mevcut kademelerde bir denge oluşumunun olduğunu söyleyebiliriz. Dünkü sert geri çekilme sonrası bozulan kısa vade göstergeler bugün de gelecek kısıtlı tepkilere rağmen piyasanın aşağı yönlü baskılanmaya devam edebileceğini bize gösteriyor. Piyasanın bu bağlamda 18.500 - 18.800 gibi bir bant aralığında dengelenmesi ve kısmen yatay dar bant hareketleri ile mevcut potansiyelini korumaya çalışması muhtemel görünüyor. Endeksin gün sonu haftalık kapanışını da yine 18.700 seviyesine yakın gerçekleştirmesini bekliyoruz.     

DİRENÇ;   18.800 - 19.000 - 19.200 - 19.500 

DESTEK;  18.600 - 18.500 - 18.300 - 18.153 

ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ

• (TGT)-Target: Azalan tüketici harcamalarını gerekçe göstererek 1. çeyrek satışlarında yıllık bazda %3'lük bir düşüş bildirdi.
• (GOOGL)-Google: Reklamlar için yapay zeka kullanarak sürükleyici 3D görseller oluşturması için yeni araçlar duyurdu.
• (NSRGY)-Nestlé: Ozempic ve Wegovy (NVO) gibi zayıflama ilaçları kullanan kişiler için kilo yönetimini destekleyen yemek serisini tanıttı.
• (AMZN)-Amazon: Alexa sesli asistanını üretken yapay zeka ile yükseltmeyi planlıyor ve hizmet için aylık bir abonelik ücreti getirecek. Ayrıca şirket  İspanya'da bulut altyapısına 17 milyar dolar yatırım yapacak.
• (BOW)- Bowhead Specialty Holdings: Halka arz oluyor. Yıllık %51,06 gelir artışı ile özel bir sigorta şirketi.
• (KDLY)- Kindly MD: Halka arz oluyor. Yıllık %51,22 gelir artışı ile ağrı yönetimine odaklanan bir sağlık veri şirketi.


NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU

EURUS; Dün Dün yorumumuzda değindiğimiz gibi dolarda ki güçlenme eğilimi günlük veri akışının da etkisi ile ivmelenirken dolar endeksi bir kez daha 105 seviyesine aştı. Bu yönlü gelişmeler ile baskılanan paritede şimdilik 1.080 kademesinin tutunduğunu görüyoruz. Dolarda ki konumlanmaya göre yön tayin etmesi muhtemel görünen paritenin günlük akışta özellikle 1.080 ve altında ki yakın kademeleri test etmesi muhtemel görünüyor. Ancak paritenin haftayı yine 1.080 üzerinde tepki vererek tamamlamasını bekliyoruz.  

Dirençler; 1.084 - 1.087 - 1.090 - 1.092 

Destekler;  1.080 - 1.078 - 1.074 - 1.070 

ALTIN ONS

ALTIN ONS

GÜMÜŞ ONS

GÜMÜŞ ONS

DEĞERLİ METALLER

ONS ALTIN; ABD verileri ile güçlenen dolar etkisi dün daha da belirginleşirken ONS altında ki baskılanmanın da artış gösterdiğine şahit olduk. Bu etki ile 2330 desteğimize kadar baskılanan altın bu seviyelerden gelen hafif tepki alımları ile kısmende olsa bir denge oluşturmuş görünüyor. Dolara bağlı bugünde çift yönlü fiyatlamaların dar bant aralığında devam etmesini bekliyoruz. Olası baskılanmanın arttığı senaryoda piaysa 2330 - 2300 gibi dip kademelerde tutunurken, yukarı yönlü tırmanışlarda ise 2350 direnci piyasayı tutacaktır. Haftalık kapanışın yine mevcut bant aralığında gerçekleşmesini bekliyoruz.  

Dirençler; 2350 - 2380 - 2400 - 2430 

Destekler;  2330 - 2300 - 2270 - 2250   


GÜMÜŞ; Dün ABD veri akışına paralel güçlü dolar karşısında hafif irtifa kaybeden gümüşün kritik 30 ons üzerinde tutunmaya devam ettiğini görüyoruz. Yeni güne bu kademelerde tepki ile başlayan gümüşte kısa vadeli teknik görünüm baskılanma etkisi ile bozulmuş olsa da 30 ons kademesinin tutunması ileri vade için gümüş yatırımcısına umut vermeye devam ediyor. Olası tepkilere rağmen baskılanma bugün de ara ara etkisini gösterirken özellikle 30 ons kademesinin kırılıp kırılmayacağını dikkatle izleyeceğiz. Piyasanın hafta sonuna 30 ons üzerinde dengelenerek gireceğini düşünüyoruz. Olası kırılma durumunda ise 28 ons kademeleri hedeflenmelidir.      

Dirençler;  31.00 - 32.00 - 32.50 - 33.00 

Destekler; 30..00 - 29.00 - 28.50 - 28.00

Ücretsiz Deneme Hesabı