Günlük Analiz 25-06-2024

Ekonomi Takvimi

Günlük Veri Takvimi

Günlük Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

Kritik hafta başlangıcında Nasdaq düşerken Dow yükseldi;

- Piyasalar kritik haftaya girerken bir taraftan FED başkanlarının mesajlarını kilitleniyor ve bir taraftan da cuma günü gelecek FED'in favori göstergesi olan ABD PCE enflasyon verisine kilitleniyor. 2.6% lık sonuç ile son 3 yılın en düşük seviyesini görmesi beklenen verinin özellikle risk iştahı açısından pozitif yansımaları olması beklenebilir. Acak bu gelişmelere odaklanan piyasalarda özellikle teknoloji tarafındaki satıcılı eğilimin NVDIA önderliğinde devam ettiğini görüyoruz. Yıl başından bu yana 157% civarı değerlenen hissede ki son bir haftalık periyotta ki düşüşün 11% civarına tırmandığını söyleyebiliriz. FED'in 2 faiz indirimine odaklanan hisse senedi yatırımcıları bu noktada teknoloji tarafında kar realize ederken, diğer sektör hisselerine de giriş yaptıklarını görüyoruz. Bu bağlamda Dow dün +260 puanlık performans ile uzun zaman sonra pozitif olarak teknoloji tarafından ayrışmış oldu. 
- Dün FED başkanlarından gelen açıklamalar ise bir nevi temkinli duruşa devam sinyali olarak nitelendirildi diyebiliriz. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, faiz indirimi için enflasyonun daha da soğumasını bekleyeceklerini belirtirken, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ise enflasyonu kontrol altına almayı hedefleyen bankanın dikkatli davranması gerektiğini, enflasyonun karşı karşıya oldukları tek risk olmadığını söyledi. 
- Son gelişmelerden umutlu olan piyasalar ise FED'in bu yıl için 2 faiz indirimine kesin gözüyle bakarken, ilk hamlenin ise eylül ayında gelmesini bekliyor.  
- Yurt dışında bugün yine piyasalar FED üyelerinden gelen açıklamalara öncelikle odaklanırken, yine günlük veri akışının da fiyatlamalara etkisi olabilecektir. Özellikle NVDIA önderliğinde devam eden teknoloji hisselerinde ki düşüşün olası derinleşmesi ihtimaline karşı ise kısa vade için tedbirli davranılmalıdır. 
  
İçeride gündem yeni vergi paketi ve Gri liste;

- Dün de belirttiğimiz gibi içeride gündem öncelikle yeni vergi paketi olarak şekilleniyor. Bu hafta meclise sunulacak olan pakete dair tartışmalar ve bir çok konuda paketin revize edilmesi hem kafa karışıklığına ve hem de yapılacak hamlenin etkisinin ne kadar doğru sonuçlar doğuracağına dair belirsizliğe neden oldu.
 - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haziran ayına ilişkin reel kesim güven endeksi sonuçlarına göre, mevsimsellikten arındırılmamış reel kesim güven endeksi (RKGE) bir önceki aya göre 2,6 puan düşerek 102,8 değerini aldı. Önceki veri 105,4 olarak kaydedilmişti.
-  İç piyasaların bir diğer önemli gündem maddeside bu hafta Singapur'da görüşülmesi beklenen Gri Listeden çıkma hikayesi. Bu yönlü gelişmelere odaklı piyasalarda fiyatlamaların etkisini artırması beklenmelidir. 

GÜNDEM;
- FOMC Üyesi Bowman’in Konuşması
- ABD S&P/CS Konut Fiyat Endeksi Bileşik - 20 Mevsimsellikten Arındırılmış (Aylık/Yıllık)
- ABD  Conference Board (CB) Tüketici Güveni 
- FOMC Üyesi Bowman’in Konuşması 
-  

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU

BIST100; Dün alıcılı eğilimini sürdürmede zorlanan endekste özellikle günlük periyotta gelen satışların etkisini artırması ile piyasa yakın desteklerini test ederken, sonrasında ki toparlanma ile günü neredeyse başladığı seviyede tamamladı. Günü -0.03% lük değer kaybı ile 10.767,85 puan seviyesinde tamamlayan endeks yukarı yönlü ivmelenmede teknik açıdan güç kaybederken mevcut kademelerinde ki dengesini ise korumuş oldu. Endeksin bugün dengeli bir görünümde açılış yapıp sonrasında çift yönlü fiyatlamalar ile yön arayışını sürdürmesini bekliyoruz. Bu hafta gerçekleşecek PPK toplantı sonuçları ile Türkiye'nin gri listeden çıkma hikayesine yönelik gelişmelerin özellikle piyasa fiyatlamaları üzerinde etkili olmasını bekliyoruz. Gelişmeler öncesi endeks bugün de yakın destek direnç kademeleri arasında ki fiyatlamaları eşliğinde mevcut dengesini koruyacak ve günü yine yatay bant aralığında tamamlayacaktır.            

Dirençler; 10.800 - 11.000 - 11.088 - 11.250

Destekler; 10.700 - 10.500 - 10.300 - 10.000 

YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ

• SEGMN- Seğmen Kardeşler Gıda 26-28 Haziran tarihleri arasında 30₺’den halka arz oluyor şirket kahvaltılık yiyecekler üretmektedir.

• EFORC- Efor Çay 26-28 Haziran tarihleri arasında 14,50₺’den halka arz oluyor. Şirketin faaliyet alanları çay üretimi, kömür ve gübre ticareti.

• TTKOM- Türk Telekom'dan kas hastalarına yapay zeka destekli çözüm için AR-GE çalışmalarını tammaladı.

• ENTRA- IC Enterra Yenilenebilir Enerji 1Ç24 finansal sonuçlarını açıkladı, şirket aynı dönemde gelirlerini yüzde 12,3 artırarak 683 milyon liraya yükseltti.

• TTE- Petrol şirketi TotalEnergies ve Alman kamu şirketi EnBW'nin ülkede 3,02 milyar avro ile 2,5 gigawattlık (GW) deniz üstü rüzgar santrali (RES) ihalelerini kazandığını bildirdi.

• Bu hafta temettü dağıtacak şirketler:

24.06.2024-LIDER, PETUN

25.06.2024-DEVA, EGPRO, KLSER

26.06.2024-KBORU





BIST30 YAKIN VADE

BIST30 YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM

BIST30 YAKIN VADE; Haziran vadeli kontrat genel yukarı yönlü eğilimine paralel güne hafif alıcılı başlangıç yaptı. Gün sonu kapanışını beklentimizin aksine hafif ekside tamamladı. Yakın vade kontrat'ın bugün de benzer bir görünüm ile 12.000 direncine doğru alıcılı seyrini sürdürerek piyasa hareketlerine devam edeceğini düşünüyoruz. Bu etki ile endeks yakın destek ve direnç noktaları test ederek gün sonu kapanışını yine açılış seviyesine yakın gerçekleştirecektir.

Dirençler : 11.900 - 11.950 - 11.980 - 12.000

Destekler : 11.785 - 11.750 - 11.700 - 11.680

DOLAR/TL YAKIN VADE; Temmuz vade kontrat dün güne pozitif başlarken gün boyunca yakın destek ve direnç noktaları test etti. Gün sonu kapanışını beklentilerimize paralel hafif alıcılı gerçekleştirdi. Yakın vade kontratın bugün de benzer bir görünümde alıcılı başlamasını bekliyoruz. Bu etki ile kontrat yakın destek ve direnç noktaları test ederek genel yatay görünümünü koruyacaktır. Piyasanın günlük kapanışını 34,4 seviyesine doğru pozitif gerçekleştirmesini bekliyoruz.

DİRENÇLER; 34,30 - 34,35 - 34,40 - 34,44

DESTEKLER; 34,12 - 34,10 - 34,05 - 34,00


YURT DIŞI PİYASALAR

S&P 500

S&P 500

NASDAQ

NASDAQ

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU

S&P 500;  5.500 üzerinde yukarı yönlü ataklarının zayıf kalması ile baskılanan endekste özellikle alta yakın destek kademeleri tutunsa da teknik görünümde ki zorlanma ve güç kaybı dikkat çekiyor. Kritik veri haftasında FED üyelerinden gelen açıklamalarında piyasa fiyatlamalarında etkili olduğu göz ardı edilmemelidir. Endekste teknik görünümden kaynaklı baskılanmanın bugünde devamı beklenmelidir. Bu bağlamda özellikle 5.500 desteği aşağı yönde zorlanırken bu kademede gerçekleşebilecek olası kırılmalara karşı ise tedbirli davranılmalıdır.  Kırılma durumunda 5.400 desteği beklenirken piyasanın bu kademe üzerinde tutunması muhtemel görünüyor.  Ancak bugün için olası sarkmalara rağmen piyasanın  yine 5.500 seviyesine yakın günü tamamlamasını güçlü olasılık olarak görüyoruz.          

DİRENÇ; 5.560 - 5.650 - 5.800 - 6.000  

Pivot; 5.500

DESTEK;  5.500 - 5.390 - 5.250 - 5.200   


NASDAQ; Teknoloji hisselerinde dün 20 bin desteği tespitimiz doğrultusunda kırılırken piyasa özellikle NVDIA'da ki düşüş eğiliminin devamı ile beraber düşüşünü derinleştirdi. Son bir haftalık periyotta 11% üzeri değer kaybına ulaşan NVDIA'nın piyasa baskılanmasında ciddi bir erozyona neden olduğunu düşünüyoruz. Kısa vade teknik görünümdeki yorulma belirtisinin derinleştiği piyasada satıcılı eğilimin bugünde devamı beklenmelidir. Bu bağlamda kritik haftada düşüş derinleşirken endeksin 19.500 - 19.300 kademelerine doğru geri çekilmeyi sürdüreceğini düşünüyoruz. Bu kademelerde dengelenmesi muhtemel görünen piyasa sonrasında ise gelişmelere odaklı yön arayışını sürdürecektir.         

DİRENÇ; 19.900 - 20.000 - 20.200 - 20.370 - 20.500 

DESTEK; 19.700 - 19.500 - 19.300 - 19.000 - 18.550

ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ

• Nvidia (NVDA), Microsoft'u (MSFT) geçerek 3,34T $ piyasa değeri ile dünyanın en değerli şirketi oldu. Şirketin hisseleri bu yıl %174 artış gösterdi.
• Boeing (BA), Millet vekilleri senato’da yapılan bir oturumda CEO'su Dave Calhoun'u şirketin güvenlik sicili konusunda sorguya çekti. Ayrıca, 2018 ve 2019'da Boeing 737 Max kazalarında ölenlerin aileleri Adalet Bakanlığı'ndan uçak üreticisine 24 milyar dolar ceza verilmesini talep etti.
• Dell (DELL), Nvidia (NVDA) ile birlikte bir yapay zeka fabrikası kurduğunu açıkladı. Ayrıca Super Micro Computer (SMCI) ile birlikte Elon Musk'ın yapay zeka girişimi xAI için bir süper bilgisayara güç sağlamak amacıyla sunucu rafları tedarik edecek.
• Honeywell International (HON), havacılık ve savunma teknolojileri şirketi CAES Systems'ı özel sermaye şirketi Advent International'dan yaklaşık 2 milyar dolar karşılığında satın almayı planlıyor.
• Netflix (NFLX) 2025 yılında 'Netflix Evleri' adında iki eğlence mekânı açmayı planlıyor.
• Amazon (AMZN), güvenlik standartlarına uyumu zorunlu kılan bir eyalet yasasının ihlali nedeniyle yaklaşık 6 milyon dolar para cezasına çaptırıldı.
• Carlyle Group (CG), petrol ve gaz şirketi Energean'ın İtalya, Mısır ve Hırvatistan'daki operasyonlarını 820 milyon dolara satın aldı.
• Hepsiburada (HEPS), Nasdaq’ın üst düzey yöneticisine ev sahipliği yaparak aralarındaki iş birliği fırsatlatlarını değerlendirdiler.

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU

EURUS; Dün dolarda ki zayıflama etkisi ile bir kez daha tepki veren paritede 1.070 üzerinde yeni bir ivmelenme ile günün tamamlandığını gördük. Dolar endeksinde ki geri çekilmenin derinleşmesi pariteyi adeta yukarı yönde desteklemiş oldu. Bu etki ile paritenin bugünde yukarı yönlü eğilimini sürdürmesini ve yakın ilk iki direnç akdemesini test etmesini bekliyoruz. Günün devamında bu kademeler altında kalmasını beklediğimiz parite gün sonu kapanışını yine üst kademelerine yakın pozitif gerçekleştirecektir.     

Dirençler; 1.0768 - 1.0780 - 1.0800 - 1.0850

Destekler; 1.0720 - 1.0700 - 1.0680 - 1.0650

ALTIN ONS

ALTIN ONS

GÜMÜŞ ONS

GÜMÜŞ ONS

DEĞERLİ METALLER

ONS ALTIN; Dün gün boyu yakın destek direnç kademeleri arasında yatay seyrini sürdüren altında gün sonu kapanışı hafif alıcılı seyirde gerçekleşti. Özellikle dolardaki dönüşün altın fiyatlarını yukarı yönde desteklediğini söyleyebiliriz. Bu etki ile altının bugünde hacimsiz tepkisel yükseliş hamlelerinin devam etmesini bekliyoruz. Bu bağlamda piyasa 2350 direncini test ederken, aşağıda ise 230 üzerinde tutunmaya devam edecektir. Altın gün sonu kapanışını 2350 seviyesine yakın pozitif gerçekleştirecektir.    

Dirençler; 2350 - 2380 - 2400 - 2430 - 2450

Destekler; 2330 - 2317 - 2300 - 2280 - 2250 


GÜMÜŞ; Dün 29 ons desteğine yakın dengelenen ve bu kademe üzerinde hafif alımlar ile potansiyelini koruyan gümüşte özellikle yukarı yönlü hamleler zayıf kalırken aşağıda 29 ons desteği de güçlenmiş oldu. Ancak 30 ons üzeri denemelerin zayıf kalması ister istemez gümüşü aşağı yönlü baskılanmalarda daha alt kademeler için ihtimal artırmış oluyor. Bu bağlamda gümüş bugün 30 ons direncini zorlamaya devam edecektir. Olası dönüşlerde ise 29 ons desteği tutunmaya devam edecektir. Ancak olası kırılma durumunda ise düşüşün derinleşmesi beklenmeli ve tedbirli davranılmalıdır.    

Dirençler; 30.00 - 31.00 - 31.30 - 32.50

Destekler; 29.00 - 28.50 - 27.50 - 27.00

Ücretsiz Deneme Hesabı