Günlük Analiz 28-06-2024

Ekonomi Takvimi

Günlük Veri Takvimi

Günlük Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

Veri akışı hisse senetlerini desteklerken, tahvil tarafını baskıladı; gözler ABD PCE verisinde;

- Küresel piyasalar dün günü hafif yükselişlerle kaydederken, ABD Hazine tahvil getirileri, ABD'den gelen bir dizi ekonomik raporun momentumun azaldığını göstermesinin ardından hafif geriledi. Dün gelen veriler çoğunlukla Fed'in yakında faiz oranlarını düşürmeye başlayabileceği görüşünü destekledi. ABD büyüme verisi zayıf gelirken, haftalık işsizlik verisi ise ABD'de işsizlik yardımlarına ilk kez yapılan başvuruların geçen hafta azaldığını, ancak işsiz listesindeki kişilerin sayısının Haziran ortasında 2,5 yılın en yüksek seviyesine çıktığını gösteren bir rapor yer alıyordu .
- Piyasalar bugün ise haftanın en kritik verisi olan ABD PCE enflasyon verisine odaklandı. Fed'in tercih ettiği enflasyon ölçüsü olan ve yatırımcıların ABD faiz oranı görünümünü belirlemesine yardımcı olabilecek ABD kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisi ile piyasalar bir kez daha yön tayin edecektir. Yıllık bazda hem manşet hem de çekirdek enflasyon artışının 3 yılın en düşük seviyesi olarak %2,6 olması bekleniyor. Verinin beklendiği gibi ya da beklenenden daha düşük gelmesi doları zayıflatırken, risk iştahında da belirgin bir artışa neden olacaktır. Bu yönlü gelişmede özellikle endekslerde yeni zirveler beklenmelidir.
- Dünün bir diğer önemli manşeti ise ABD seçimleri öncesi Başkan Biden ve muhalif lider Trump'ın karşılıklı gerçekleştirdikleri münazaraydı. Esasen liderlerin kişisel durumları üzerinden büyüyen tartışmada özellikle ekonomi ve göç konularına dair bahislerin geniş yer bulduğu görüldü. Tartışma sonrası anketlerde Trump lehine kazanımlar olduğu dikkat çekti. 
- Piyasalar her ne kadar ABD PCE verisine odaklanmış olsa da hafta sonu Fransa'da yapılacak erken seçim ilk turu için de gelişmeler yakından izlenecektir. Anketlerde aşırı sağcı paritinin önde gitmesi ister istemez piyasalar üzerinde bir baskı oluşturuyor diyebiliriz.
- Yeni gün başlangıcında Japonya enflasyonunda ivmelenme görülürken BOJ'un faiz hamlesi için biraz daha gerekçe oluşmuş görünüyor. Asya tarafında bu gece genel olarak olumlu havanın söz konusu olduğunu söyleyebiliriz.  

Gri listeden çıktık çıkıyoruz;

- Dün PPK toplantısında sürpriz gelmezken faizler tahminlere paralel 50% seviyesinde sabit kaldı Politika metninde ise şahin tonunu koruyan merkez gerekli durumlarda makro ihtiyati tedbirler ile piyasa müdahalesini sürdüreceğine vurgu yaptı. Öte yandan izlenen politika sonuçları ile piyasa beklentilerinin uyumlu fiyatlandığını işaret eden merkez her hangi bir faiz indirim sinyali ise vermedi. 
- PPK sonrası genel olarak olumlu fiyatlamalarını sürdüren piyasalarda daha çok bugün yapılacak olan FATF toplantılarına dair beklentilerin belirleyici olduğunu görüyoruz. Mehmet şimşek'in Singapurda gerçekleştirdiği yatırımcı görüşmeleri, yoğun trafiğin olumlu etkileri ve özellikle gri listeden çıkma heyecanı piyasalarda ki fiyatlamaları da olumlu etkiliyor diyebiliriz. Yabancı tarafında ki girişin bu yönlü bir gelişme ile ivmelenmesi artacak ve piyasalar üzerinde ciddi pozitifi bir havanın esmesi söz konusu olacaktır. Diğer taraftan bu gelişmelerin önümüzdeki günlerde yeni not artışlarını da beraberinde getirmesi muhtemel görülmelidir.
- Piyasa fiyatlamalarında ise 33 seviyesinden dönen kur cephesinde kısmen de olsa dengelenme dikkat çekiyor. Burada kamu müdahalesine yönelik görüşün hakim olduğu piyasa etkisinde özellikle hisse senedi tarafında ki toparlanma dün dikkat çekiciydi. Yabancı satışlarının aralıksız sürdüğü hisse senedi tarafında bir miktarda olsa soluklanma teknik açıdan dengelenmeye neden olacaktır.
- Bugün iç piyasaların gündemi Gri listeden çıkış hikayesi ile ABD PCE verisinin küresel ölçekte piyasalara etkisi olarak oluşacaktır. Oynaklığın yüksek olacağı günde özellikle gelişmelere odaklı kırılımlarda daha tedbirli davranılmalı ve piyasa yönünde kalınmaya çalışılmalıdır.  . 

GÜNDEM;
- Singapur FATF toplantıları ve sonuçlarına dair gelişmeler
- Japonya  Tokyo Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) 
- İngiltere Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) (çeyreklik/yıllık)
- Almanya Perakende Satışları (Aylık) 
- Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri Fiyat Endeksi (Aylık / Yıllık)*** 
- ABD Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi (Yıllık) 
- ABD Kişisel Giderler
- ABD Michigan Tüketici Hissiyatı 

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU

BIST100; Bir gün öncesinde yoğun yabancı satışı ile moral bozan endeks 10.500 desteğini aşağı yönde zorlayarak günü tamamlarken, dün ise gelen tepki alımlarının günün devamında güçlenmesi ile günü 1.85% lik değer kazanımı ile 10.680,91 puan seviyesinde tamamladı. Endeksteki toparlanma özellikle bugün Singapur'da gerçekleşecek FATF toplantısında Türkiye'nin gri listeden çıkmasına yönelik beklentilerin güçlenmesi ile oldu. Piyasa bu dönüşle güç kaybı gösteren teknik görünümünü frenlerken yukarı yönlü hamle için de kendine alan açmış oldu. Endeksin bugün alıcılı eğilimini sürdürerek güne başlangıç yapmasını bekliyoruz. Piyasa gün boyu alıcılı seyrini sürdürürken özellikle daha üst kademelerde gerçekleşecek zorlanmalar ile ara ara yakın desteklerini de çalıştırabilecekti.r. Hem gri listeye dair gelişmelerde ve hem de yurt dışına bağlı gelişmelerde pozitif haber akışının devamı endekste 11 bin üzeri yeni rekor gelmesini de sağlayabiliriz. Haliyle bu yönlü gelişmelerde haftalık kapanışın yüksek gerçekleşmesi beklenmelidir. Aksi yönlü gelişmelerde ise endeks bir kez daha önce 10.500 desteğini aşağı yönde zorlayacak ve bu kademenin kırıldığı durumda 10 bin - 9.700 kademelerine doğru düşüşünü derinleştirebilecektir.     

Dirençler; 10.800 - 11.000 - 11.088 - 11.300 - 11.500

Destekler; 10.500 - 10.300 - 10.150 - 10.000 - 9.700 

YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ

• SDTTR- SDT Uzay ve Savunma: Yurt içi bir müşterisinden, savunma sistemleri alanında, 893.024 ABD Doları tutarında sipariş almıştır.

• YIGIT- Yiğit Akü: Harp Bataryaları Tedariki konusunda sözleşme imzalanmıştır. Sözleşme bedeli KDV hariç 175.095.650,00 Euro ‘dur.

• KLSER- Kaleser seramik: Üretim kapasitesini %50 arttıracak yatırım için System Ceramics Spa ile yeni iş ilişkisi için mutabakat imzalamıştır.

• SEGMN- Seğmen Kardeşler Gıda 26-28 Haziran tarihleri arasında 30₺’den halka arz oluyor şirket kahvaltılık yiyecekler üretmektedir.

• EFORC- Efor Çay 26-28 Haziran tarihleri arasında 14,50₺’den halka arz oluyor. Şirketin faaliyet alanları çay üretimi, kömür ve gübre ticareti.

• TTKOM- Türk Telekom'dan kas hastalarına yapay zeka destekli çözüm için AR-GE çalışmalarını tammaladı.

• ENTRA- IC Enterra Yenilenebilir Enerji 1Ç24 finansal sonuçlarını açıkladı, şirket aynı dönemde gelirlerini yüzde 12,3 artırarak 683 milyon liraya yükseltti.

• TTE- Petrol şirketi TotalEnergies ve Alman kamu şirketi EnBW'nin ülkede 3,02 milyar avro ile 2,5 gigawattlık (GW) deniz üstü rüzgar santrali (RES) ihalelerini kazandığını bildirdi.






BIST30 YAKIN VADE

BIST30 YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM

BIST30 YAKIN VADE; Haziran vade kontrat dün güne bir kez daha yatay ve hafif alıcılı başlarken günün devamında beklentilerimiz doğrultusunda baskılanarak düşüşünü derinleştirdi. Ara ara gelen düzeltme hareketleriyle birlikte 11.500 desteğinin altında fiyatlamalar görülse de günlük kapanışını yine bu seviyeye yakın gerçekleştirdi. Yakın vade kontrat da benzer bir seyrin bugünde etkisini sürdürmesini bekliyoruz. Hafif alıcılı ve yatay başlamasını beklediğimiz endeks de baskılanmanın artmasıyla 11.250 seviyelerine kadar olası sarkmaların olması muhtemel görünüyor. Kontratın 11.330 - 11.300 seviyelerinde dengelenerek günlük kapanışını bir kez daha baskılanarak gerçekleştirmesini bekliyoruz.

Direnç: 11.700 - 11.750 - 11.846 - 11.925 - 12.000 

Destek: 11.475 - 11.380 - 11.330 - 11.300 - 11.250

DOLAR/TL YAKIN VADE; Haziran vade kontrat dün güne yatay bir başlangıç yapsa da gün içinde baskılanmanın artmasıyla düşüşünü derinleştirerek önemli desteği olan 32,9 un altında fiyatlamalar görülse de günlük kapanışını bu desteğin üzerinde yaptı. Bugün piyasanın yine baskılanarak açılış yapmasını ve aşağı yönlü eğilimini sürdürerek düşük seyrini devam ettirmesini bekliyoruz. Bu etki ile endeksin günü 32,80 seviyesinde dengelenerek tamamlaması muhtemel görünüyor. Olası aksi yönlü gelişmelerde 33,10 direncine doğru toparlanmalarında görülmesi kuvvetle muhtemeldir.

Direnç: 33,060 - 33,100 - 33,125 - 33,155

Destek: 32,850 - 32,831 - 32,800 - 32,777


YURT DIŞI PİYASALAR

S&P 500

S&P 500

NASDAQ

NASDAQ

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU

S&P 500;  Dün dar bant aralığında fiyatlanan endeks mevcut kademelerinde ki potansiyelini korurken günlük kapanışını da hafif artıda pozitif gerçekleştirdi. endeksin vadeli tarafında yeni gün başlangıcında da alıcılı eğilimini sürdürdüğünü görüyoruz. Piyasa bugün gelecek olan ABD PCE verisine odaklı fiyatlamalarını gün boyu sürdürecektir.  Enflasyonda ki düşüş eğiliminin devamına ya da ivmelenmesine yönelik gelecek veri akışı risk iştahına pozitif katkı sağlarken endeksinde yüksek kapanış gerçekleştirmesini sağlayacaktır. Aksi yönlü gelişmelerde ise piyasa 5.500 altı kademelerine doğru geri çekilebilir.  

DİRENÇ; 5.588 - 5.650 - 5.800 - 6.000  

Pivot; 5.500

DESTEK;  5.500 - 5.400 - 5.250 - 5.200   


NASDAQ; NVDIA'da ki dalgalanmaya paralel yön arayışını sürdüren Nasdaq endeksinde piyasa dün bir kez daha 20 bin seviyesi üzerinde kapanış gerçekleştirerek özellikle bugün gelecek kritik ABD PCE verisi öncesi bir kez daha iştahlı bir görünüm sergiledi Endeksin hafta başı etkisini artıran baskılı görünümünü sonlandırması ve akabinde gelen toparlanma eğilimi teknik görünüm açısından da pozitif etkiye neden oluyor. Dün pozitif kapanış gerçekleştiren piyasanın bugün veri öncesi benzer fiyatlamalarını sürdürmesini bekliyoruz. ABD PCE verisinin enflasyonda düşüşün devamını gösterdiği bir sonuçta piyasa yeni zirve hamleleri ile yükselişini ivmelendirecek ve haftayı en yüksek kademesine yakın tamamlayacaktır. Aksi yönlü gelişmelerde ise piyasanın 19.500 - 19.300 seviyelerine doğru sert satışlarla geri çekilmesini ve düşük bir kapanış gerçekleştirmesini bekleriz.   . 

DİRENÇ; 20.170 - 20.200 - 20.370 - 20.500 - 20.750 

Pivot; 20.000

DESTEK; 20.000 - 19.700 - 19.500 - 19.300 - 19.000 

ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ

• Nvidia (NVDA), Microsoft'u (MSFT) geçerek 3,34T $ piyasa değeri ile dünyanın en değerli şirketi oldu. Şirketin hisseleri bu yıl %174 artış gösterdi.
• Boeing (BA), Millet vekilleri senato’da yapılan bir oturumda CEO'su Dave Calhoun'u şirketin güvenlik sicili konusunda sorguya çekti. Ayrıca, 2018 ve 2019'da Boeing 737 Max kazalarında ölenlerin aileleri Adalet Bakanlığı'ndan uçak üreticisine 24 milyar dolar ceza verilmesini talep etti.
• Dell (DELL), Nvidia (NVDA) ile birlikte bir yapay zeka fabrikası kurduğunu açıkladı. Ayrıca Super Micro Computer (SMCI) ile birlikte Elon Musk'ın yapay zeka girişimi xAI için bir süper bilgisayara güç sağlamak amacıyla sunucu rafları tedarik edecek.
• Honeywell International (HON), havacılık ve savunma teknolojileri şirketi CAES Systems'ı özel sermaye şirketi Advent International'dan yaklaşık 2 milyar dolar karşılığında satın almayı planlıyor.
• Netflix (NFLX) 2025 yılında 'Netflix Evleri' adında iki eğlence mekânı açmayı planlıyor.
• Amazon (AMZN), güvenlik standartlarına uyumu zorunlu kılan bir eyalet yasasının ihlali nedeniyle yaklaşık 6 milyon dolar para cezasına çaptırıldı.
• Carlyle Group (CG), petrol ve gaz şirketi Energean'ın İtalya, Mısır ve Hırvatistan'daki operasyonlarını 820 milyon dolara satın aldı.
• Hepsiburada (HEPS), Nasdaq’ın üst düzey yöneticisine ev sahipliği yaparak aralarındaki iş birliği fırsatlatlarını değerlendirdiler.

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU

EURUS; Dün gün boyu 1.070 seviyesi üzerinde tutunan ve kısa tepki hamleleri ile bu kademe üzerinde günü tamamlayan paritede özellikle dolardaki güçlenme eğiliminin etkisi ile parite bir kez daha 1.070 altına sarkarak yeni gün başlangıcı yaptı. Piyasanın artan baskılanma etkisi ile bugün gelecek kritik ABD PCE verisi öncesi kısmen baskılanarak fiyatlanmaya devam edeceğini düşünüyoruz. 1.070 seviyesine yakın veriyi karşılaması muhtemel görünen paritenin özellikle enflasyonda düşüş eğiliminin devamı ya da ivmelenmenin artmasına yönelik sonuçların görülmesi durumunda 1.080 seviyesine doğru sert toparlanma beklenmelidir. Aksi yönlü gelişmelerde ise paritede ki düşüş derinleşecektir.   

Dirençler; 1.0709 - 1.0720 - 1.0760 - 1.0780 - 1.0800 

Destekler; 1.0680 - 1.0650 - 1.0620 - 1.0600 - 1.0580

ALTIN ONS

ALTIN ONS

GÜMÜŞ ONS

GÜMÜŞ ONS

DEĞERLİ METALLER

ONS ALTIN; Son bir haftalık süreçte özellikle dolarda ki güçlenmeye paralel 2300 seviyesi civarında baskılanan altında ortalamalarında aşağı yönlü kesişi bir miktar tereddütleri artırıyor. Altın kritik veri öncesi mevcut seviyelerinde düşük seyrini sürdürürken veri ile beraber ise yön tayin edecektir. Özellikle ABD PCE verisinin beklendiği gibi düşük gelmesi ya da düşüşün ivmelenmesi yönlü sonuçlarında altının bir kez daha 2350 seviyesi üzerinde toparlanarak yüksek kapanış gerçekleştirmesi beklenmelidir. Aksi yönlü gelişmelerde ise altın için çok umutlu olmadığımızı ve bu sever 2300 - 2280 gibi kademelerin kırılabileceğini söyleyebiliriz. Bu yönlü gelişmelerde piyasa yönünde kalınmalı ve düşüşün derinleşmesi ile beraber yeni dip kademeleri hedeflenmelidir.     

Dirençler; 2330 - 2350 - 2380 - 2400

Destekler; 2300 - 2280 - 2250 - 2200 


GÜMÜŞ; 29 ONS altında baskıya rağmen dengelenen ve bugün gelecek veriye odaklanan gümüşte özellikle piyasanın güçlü dolar etkisine rağmen iyi direndiğini söyleyebiliriz. Gümüş kritik veriyi 29 ons seviyesine yakın karşılarken, verinin enflasyonda düşüşü işaret ettiği her durumda bir kez daha 30 ons üzerine toparlanarak günü tamamlayacaktır. Aksi yönlü gelişmelerde ise gümüşün direnci kırılacak ve piyasa 27 ons seviyelerine doğru geri çekilecektir.    

Dirençler; 29.00 - 30.00 - 31.00 - 32.50

Destekler; 28.50 - 27.50 - 27.00 - 26.50

Ücretsiz Deneme Hesabı