Fed'in agresif faiz artışları yapacağına dair beklentiler küresel piyasaların 'temkinli' seyretmesine neden oluyor.
Merkez Bankası, Zorunlu Karşılıklar Tebliği’nde yaptığı değişiklikle bankalara yeni yükümlülükler getirdi. Bankalar için gerçek kişilerde dövizden TL’ye dönüşüm için uygulanan zorunlu karşılık sınırı, artık şirketler için de uygulanacak.
ABD vadeli endeks kontratları bugün yükselirken Asya Borsaları kayıplarının bir kısmını telafi etti.Çin'den gelen son veriler de piyasalardaki harekette etkili oldu. Ülkede imalat aktivitesi elektrik kesintileri ve artan vakalarla 2. ayda daraldı. Çin'de Şanghay borsası yüzde 1,2 düşerken Japonya'da Topix yüzde 0,4 düştü.
Petrol, merkez bankalarının politikalarını sıkılaştırması ve Çin'in sıfır-Kovid stratejisini sürdürmesi nedeniyle daha yavaş küresel büyüme beklentileriyle iki yılı aşkın sürenin en uzun düşüşüne ilerledi.
Çin'de imalat sektörü aktivitesi, uygulanan sıfır-Kovid politikasının etkisi ile Ağustos ayında da daraldı.
Güvenli liman alımları doların euro ile yeniden parite seviyesinin altına gelmesine yol açtı. Küresel ekonomik görünüme ilişkin endişeler yatırımcıların güvenli liman alımlarıyla dolara yönelmesine neden olurken, euro/dolar da 0,9964 seviyesiyle 15 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Kasım 2002'den bu yana en kötü haftalık kapanış gerçekleşmiş oldu.
Fed Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada Eylül’deki faiz artışının boyutunun tamamen verilere bağlı olacağını söyledi. Powell faiz artışlarının ekonomi için ‘acı verici’ olabileceği uyarısını yaptı.Fiyat istikrarını onarmanın zaman alacağını belirten Powell, 'Yüksek enflasyon güçlü talebin ve arzdaki sorunların bir sonucu. Taleple arzı dengede tutmak için araçlarımızı güçlü bir şekilde kullanmamızı gerektiriyor.' ifadelerini kullandı.
ABD 10 Yıllık getirileri 3.04 seviyelerinde seyrederken. Dolar Endeksi ise 108.83 seviyelerinde dalgalanıyor.
Destekler: 0.9900-0.9700-0.9300
Dirençler : 1.0000-1.0150-1.0200