93 yaşındaki Warren Buffett'ın Berkshire şirketi, ikinci çeyrek verilerini açıkladığında Apple'da 76 milyar dolarlık satış yaptığı görüldü. Elindeki nakit 277 milyar dolara ulaştı (ki bu rekor!) Üstelik toplam hisse portföyü 375 milyar dolar. Buffett, 1965'ten bu yana Berkshire'ı yönetiyor. 1965 ile 2023 yılları arasında Berkshire Hathaway portföyü %19,8 bileşik yıllık getiri ile temettüler dahil S&P 500 endeksinin %10,2'lik getirisinin neredeyse iki katı kazandığından bu portföy ciddi takip ediliyor. Nakit pozisyonun bu kadar artması, büyük satış dalgası mı gelecek sorusunu sorduruyor. Buffett, Berkshire'ın 4 Mayıs'taki yıllık toplantısında 'Harcamayı çok isteriz, ancak az riskli ve bize çok para kazandırabilecek bir şey yaptığımızı düşünmediğimiz sürece harcamayız' demişti.
ABD'de istihdam verisi Cuma günü geldi ve alarm zilleri çaldı. Zira bugüne kadar herşey FED'in istediği gibi, onun öngördüğü patikada gidiyordu. 'Ekonomi % 2 civarında büyür, işsizlik % 4.1'i geçmez, enflasyon indikçe faizi indiririm' diyordu. Ama Cuma günü görüldü ki işsizlik % 4.3'e fırladı. FED faiz artışlarını bitirdiği Temmuz 2023'de % 3.5 olan işsizlik oranı yılbaşında 3.7 idi. 7 ayda gelinen nokta FENA. Data sonrasında RESESYON söylemleri arttı. FED'in faiz indiriminde GEÇ KALDIĞI bu yüzden 18 Eylül, 7 Kasım ve 18 Aralık toplantılarında 0.25'den 3 indirim yapacağı beklentisi % 4'e indi (Yani toplamda 75 baz indirim yapar diyen kimse kalmadı) artık piyasa 3 toplantının toplamında 125 baz puan indirim bekliyor. Çok sert hareketler bunlar. ABD Endeksleri geçen hafta % 3-7 arası değer kaybetti. Dünya borsalarını da bu rüzgar etkiliyor, etkileyecek gibi. Bir sonraki önemli data 14 Ağustos'ta gelecek TÜFE verisi. O zamana kadar volatilite devam edebilir.
Bizim borsa üzerinde baskı unsuru olabilecek yurtiçi ve çevresel unsurlara kısaca değinecek olursak;
Türkiye'nin ana hikayesi, enflasyonu düşüreceği beklentisidir. Bunun yan dalları olarak; faizi düşüreceği, para girişinin olacağı, borç ödeme gücünü artıracağı gibi unsurlar var. 5 Ağustos Pazartesi ve 3 Eylül Salı gelecek TÜFE bu noktada önemli olacak. Beklentilerin üzerinde kalırsa FENA! Tersi durum ise pozitif etkisi olabilir.
Bugüne kadar Türkiye'de 2. çeyrek sonuçlarını açıklayan şirketlerden analist beklentisine sahip şirket sayısı 13. Dikkat çekici şekilde banka ve sigorta şirketleri beklentileri aşarken Arçelik, Tofaş Oto, Otokar ve Türk Traktör gibi Koç grubunun reel sektör şirketleri beklentilerin altında kaldılar. Bu durumun genele yayılıp yayılmadığını göreceğiz ama ilk çeyrekteki gibi enflasyon muhasebesi uygulayan reel sektör şirketlerinin mali tabloları pek tatmin edici olmayacak gibi.
Borsadaki halka arzlara katılan yatırımcı sayısı azalıyor. Ekim 2023'de Tab Gıda arzına 5.2 milyon kişi katılırken geçen hafta yapılan DCT Trading şirketinin arzına sadece 400 bin kişi katıldı. Bu da piyasanın morali için önemli bir gösterge olarak takip edilmektedir. Bu hafta Bahadır Kimya arzı talep toplama yoluyla olacaktır.
Nisan ayında artan İran-İsrail arasında gerilim, yeniden tırmanıyor. İran İsrail'i vurursa bir risk daha aktif edilmiş olacak. Belirsizlik arttıkça piyasalar açısından negatif etkiler.
Görünen o ki, negatif baskı unsurları daha fazla. Bu yüzden riskten kaçınma davranışları öne çıkabilir. Dikkatli olunması dileğiyle iyi haftalar diliyorum.
Herkese iyi bir hafta diliyorum.