Tekni̇k Anali̇z Raporu ( 12-16 Ağustos) 12-08-2024

TEKNİK ANALİZ RAPORU ( 12-16 Ağustos)

HAFTAYA BAKIŞ: Bir Krizimiz Eksik

Borsa İstanbul’da yabancının satışlarının arttığı bir haftada bist100’de % 5’i aşan bir kayıp yaşadık. Banka Endeksi ise % 11.7 ile en fazla gerileyen endeks oldu.

5 Ağustos Pazartesi, KARA PAZARTESİler listesine girecek bir gün oldu. Japonya haftaya % 12 düşüşle başlayınca diğer ülkelerde panik satışlar geldi. Hafta boyunca Japonya ve diğer borsalar toparlayıp kafa kafaya geldi ama Türkiye hiç toparlayamadı. Yabancı her gün satarak bunu sağladı. Bizdekinin bu kadar yoğun olması soru işaretleri yaratıyor.

Dünya piyasalarını sarsan olay, az kaldı krize evriliyordu ama sözlü müdahaleler ile kurtarıldı. Piyasalar buna hazırlıklı değilmiş yoksa aşağı doğru sürebilirlerdi. İşin özü, iki büyük merkez bankasının hatası piyasaları karıştırdı, ilerde daha da karıştırabilir.

Bugüne kadar herşey FED'in istediği gibi, onun öngördüğü patikada gidiyordu. 'Önümüzdeki iki yıl boyunca ekonomi % 2 civarında büyür, işsizlik % 4.1'i geçmez, enflasyon indikçe de faizi indiririm' diyordu. Ama önceki Cuma günü görüldü ki işsizlik % 4.3'e fırladı. FED faiz artışlarını bitirdiği Temmuz 2023'de % 3.5 olan işsizlik oranı yılbaşında 3.7 idi. 7 ayda gelinen nokta FENA. Data sonrasında RESESYON söylemleri arttı. FED'in faiz indiriminde GEÇ KALDIĞI bu yüzden 18 Eylül, 7 Kasım ve 18 Aralık toplantılarında 0.25'den 3 indirim yapacağı beklentisi gitti, yerine 100 yada 125 baz puanlık indirim yapacağı beklentisi geldi.

Geçen pazartesi yaşanan çalkantıda, “acilen toplanıp indirsin” deniliyordu da sonradan sakinledi biraz ortalık. FED'in bir sonraki toplantısına 37 gün daha var. Bu kadar sürede piyasalar yangın yerine dönerse, kendi tahminlerini aşan ekonomideki yavaşlamaya müdahalede geç kalıyor demek olacaktır. Hele Çarşamba günü gelecek TÜFE verisi beklentilerin çok altına inerse erken bir faiz indirimi toplantısı beklemek mantıklı olabilir.

İlginç bir noktayı belirteyim: FED'in son iki acil faiz indirimlerine baktığımızda Ekim 2008'de acil indirim ve Mart 2020'de pandeminin ilk etkilerine karşı 2 kez acil indirimler KRİZ dönemlerinde gelmişti. Yani erken toplanıp faizi indirirse Hoş geldin 2024 krizi demiş oluruz.

Japonya'da merkez bankasının ultra gevşek para politikasını uygulamaya başladığı 2014'den beri sakin seyreden enflasyon 2022 ortasında artmış ve yıllık TÜFE % 2.5'a çıkmış ve 2023 başlarında % 4'ün üzerini görüp 2 yıldır % 2.5 civarında seyrediyor. Son üç çeyrekte iki kez daralan ekonomisindeki zayıf performans ve 2021 başından beri % 35 değer kaybı yaşayan Yen nedeniyle Japonya, dünyanın üçüncü büyük ekonomisi ünvanını bu yıl Almanya'ya kaptırdı.

Bir yandan % 2 üzerinde kalan enflasyon bir yandan parasının sürekli değer kaybına karşı, ekonomisi resesyonda olsa da Japon MB faiz artırım silahını kullanmaya karar verdi. Mart ayındaki toplantısında 17 yıl sonra ilk kez faiz artırımına giden banka, politika faizini yüzde eksi 0,1'den yüzde 0,1'e yükselterek dünyadaki negatif faiz dönemini sonlandırmıştı. Faizde normalleşmenin sağlanması ve paranın değer kaybının sürmesi ile (USDJPY 38 yıl sonra 160'ı geçti) Japonya borsası 35 yıl sonra yeni rekor seviyelerini Temmuz'da kırdı. Yurt dışında elde edilen gelirlerin ülke içindeki karşılığı arttığı için global japon şirketlerinin karları iyi artıyordu. Ama satın alma gücündeki zayıflık, hanehalkını vurduğundan siyasilerden tepkiler gelmekteydi.

31 Temmuz toplantısında Japonya Merkez Bankası, faizi % 0,10'dan % 0,25'e çıkardı. Bunu piyasa pek beklemiyordu. Bloomberg anketine katılan 49 ekonomistin sadece 11’i faiz artışı öngörüsünde bulunmuştu. Açıklamada yenin ABD doları karşısındaki düşüşünü durdurmak amacıyla bu hamlenin yapıldığı söylendi. BOJ ayrıca aylık tahvil alımlarının hızını yarı yarıya azaltacağını duyurdu. Ultra gevşek para politikasından sert dönüş demek olan bu hamle bankanın niceliksel sıkılaştırma yoluna girdiğini gösterdi. Zira geçmiş dönemdeki gevşek mali politika, BoJ’un ekonomiye nakit enjekte etmek için Japon Devlet Tahvili alımları ve hisse senetlerine yönelik büyük çaplı satın almalar yapmasına olanak sağlıyordu. (Örneğin Japon hükümetinin toplam borcunun yüzde 53'ünü aldı)

Hem faizi artıran hem parasal sıkılaşmaya gidecek olan BOJ’un Başkanı Kazuo Ueda bu adımları atarak, bankanın normalleşmeye devam etme iradesini ortaya koyduğunu belirterek “Faiz oranlarını artırmış olsak da gerçek faiz oranları düşük kalmaya devam ediyor. Bu hamlemiz ekonomiyi çok fazla etkilemeyecek.' dedi. Bu onun son sözleri oldu diyebiliriz. 11 Temmuz'dan beri hızla Japon yenine dönen sermaye, bu karar sonrasında atağını daha da artırdı. Son 25 günlük Yen'in dolar karşısındaki değer artışı % 13'ü aştı. Bu kadar kısa sürede bu kadar büyük artış, bir çok büyük pozisyon sahibi yatırımcıyı ve fonu zor durumda bırakmakta. Cary Trade işi ile yen alıp başka paraya dönen ve yatırım yapanlar oradaki varlıklarını satıp ana paraya geçiş yapıyorlar ki bu kadar büyük atak oluşuyor. Yani finansal zorlama yüzünden açık pozisyonların kapanması finans piyasalarını salladı. Japon borsası 5 Ağustos gününü % 12 düşüşle 37 yılın en sert düşüşü ile kapattı. BOJ Başkanı, sonra çıkıp dedi ki finansal piyasalar çalkalanırken biz faizi artırmayız. Ondan sonra düştüğü yere geri geldi borsa.

Bir de Türkiye MB tarafı var. Temmuz enflasyonu beklentilere paralel % 3.2 geldi. TCMB yıl sonu enflasyonunu 38 orta 42 üst bant olarak devam ettirdi ve “Banda bakın” diyerek %42 yi geçmez sinyali verdi. Ancak asıl bomba, 2025 sonu için % 14 tahminini korudu. Tüm piyasa aktörleri şaşkın. Bu nasıl olacak? Sanayi üretim verisi yıllıkta % 4.7 ile zayıflamayı gösteriyor. Şirket bilançoları gelmeye devam ediyor ve 2. Çeyrek kötü geçmiş diyebiliyoruz. Bunun 1.5 yıl daha sürmesi demek piyasada çok fazla dengesizliğin patlaması riski demek olabilir.

Bu hafta gündemde ABD TÜFE’si önemli olacaktır. Borsa açısından yabancının katılımı yada satışların devamı izlenecektir. BİST100’de tepki isteği artıyor ama 10 bin seviyesinin altında kaldıkça baskı artabilir.

İyi haftalar diliyorum.






Haftalık Teknik Bülten

Haftalık Teknik Bülten

ÖNCEKİ HAFTA PERFORMANS TABLOSU

05 - 09 Ağustos Haftası Getirileri:

05 - 09 Ağustos Haftası Getirileri:

Ücretsiz Deneme Hesabı