Geçen hafta ABD, Almanya, Fransa, İsveç, Hollanda, Malezya borsalarının yanısıra Türkiye borsası da rekorlarını kıra kıra ilerledi. Sadece bir gün, 13 Şubat'ta ABD TÜFE'si yıllıkta % 2.9'a iner beklenirken 3.1 olarak gelince piyasalar ralliye ara verdi. Sonra devam ederken bu kez Cuma günü ÜFE'de çekirdek veri %0.5 artışla %0.1 yönündeki piyasa beklentisini aşınca yine ufaktan bir tedirginlik oldu. Önceki hafta % 4.17'den kapanan ABD 10 yıllık tahvil faizi haftayı % 4.28 üstünde kapattı. Ekimde bu rakam %5'i gördüğünde TÜFE % 3.7 idi. Dolayısı ile TÜFE o kadar yükselmez, o yüzden tahvil faiz artışı bu hafta durur dersek borsalar için pozitif olabilir. Aksi halde 3.5 ayda % 23 yükselen S&P 500 Endeksinde yaşanacak bir düzeltme beraberinde az önce saydığımız rekor kıran borsa endekslerinde düzeltmeyi getirebilir. Son 22 gün artışla güne başlayarak (kredili) mal taşıyanların çok iyi para kazandığı borsada 2 ayda 7250'den 9250'ye %28 artış yasayan BIST100 Endeksi bu düzeltme sürecine katılabilir. Haftalardır süren yabancı girişinin gecen hafta negatife dönme emareleri, bize bu hafta için de sinyal olacaktır. 9100 altında endekste dikkatli olunmasını öneririm.
Türkiye için bir önemli karar da KKM'den çıkış sürecinin hızlandırılmasıdır. TCMB, 21 Aralık'ta sadeleşme adımında 'TL mevduatı destekleyici adımlar atılmaya devam edilecektir.' derken yıl bitmek üzere 1 Ocak 2024'ten itibaren TL dönüşümlü KKM açılışı/yenilemesi yapılmayacağını bankalara bildirdi. 21 yıl aradan sonra % 50’nin üzerini gören TL mevduat faizleri, bu karar ile sert düştü. Bankalar yaklaşık 600 milyar TL hazır KKM'den dönüşlü mevduat müşterisini bulunca TL faizleri yüzde 35'lere kadar indirdiler. Buna tepki gösteren mudiler de döviz alımına yöneldi. TCMB, hiç hesapta yokken Ocak'ta ciddi rezerv kaybı yaşadı, döviz mevduatları ise arttı. Bu hatasından dönmek için 5 Şubat'ta TCMB kur korumalı hesaplara ilişkin yenileme ve TL’ye geçiş oranı çerçevesinde TL zorunlu karşılıklara nema ödeme kararı aldı. Böylece faizleri artırdı ama etkisi % 43 civarına kadar oldu. Hafta biterken bankalara mevduat faizini yükseltin yönünde uyarılar gitmiş haberleri gördük. Bu hafta faizlerin % 47'yi ne kadar geçtiğini izleyeceğiz. Borsa açısından bakarsak, banka karlılıkları için negatif etkileri olacak bir gelişme görülebilir. 12 Ocak'ta 10275'i gören banka endeksinin ancak geçen perşembe günü bu seviyenin az üstünü gördüğünü dikkate alırsak (aynı sürede sanayi endeksi % 23 yükseldi) bu gelişmelerin banka hisselerini etkiledigini görebiliriz.
Bu arada dövizli KKM için de hamle geldi. Yurt içi yerleşik gerçek kişiler için dövizli hesap tarihi 31 Ocak'a çekilirken şirketler için bu tarih yenilenmedi. Orada da çözülme iki-üç ay sonra hızlanacak demektir. Rakamlar da bunu teyit ediyor. Ağustos'ta 140 milyar dolar karşılığı büyüklüğe erilen KKM stoğu, 80 milyar doların altına inmiş durumda. TL olarak bakarsak 2024 ilk 1.5 ayında 260 milyar TL azalma var. Yeniden 'faiz, borsanın alternatifi oluyor' yorumları duyabiliriz. Perşembe günü TCMB'den faiz artışı beklenmiyor ama belki de farklı bir müdahale gelebilir.
Herkese bol kazançlı, iyi bir hafta diliyorum.