ABD piyasalarında geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir izlendi. Haftaya başlarken ABD'nin Kanada, Meksika ve Çin’e yönelik gümrük tarifeleri açıklamasıyla piyasalarda sert satışlar görüldü. Cboe Volatilite Endeksi (VIX) 20 seviyesine dokunarak oynaklığın arttığını gösterdi. Meksika ve Kanada tarifeleri bir ay ertelense de Çin’e yönelik yaptırımlar yürürlükte kaldı ve Pekin’den misilleme adımları geldi. Önümüzdeki hafta ABD Başkanı Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in görüşeceği duyuruldu. Ancak şu ana kadar gelen haber akışı, bu tarifelerin piyasa tarafından tam olarak 'fiyatlanmadığını' gösteriyor.
Tarifelerin enflasyonist etkileri de hissedilmeye başlandı. Michigan Üniversitesi’nin tüketici güveni anketine göre yıllık enflasyon beklentileri Kasım 2023’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Buna rağmen ABD ekonomisi güçlü duruşunu koruyor ve şirket bilançoları beklentilerin üzerinde seyrediyor (Q4 EPS büyümesi %12,6). Ancak piyasaların yönü hâlâ belirsiz. 10 yıllık tahvil faizleri çarşamba günü son altı haftanın en düşük seviyesi olan %4,40’a geriledi. Bu, düşük faiz ortamının hisse senetlerine destek sağlayabileceğini düşündürse de uzun vadeli büyüme beklentilerinin zayıfladığını gösteriyor ki bu durum boğalar için pek iç açıcı değil.
Piyasalar için önümüzdeki hafta kritik olacak. Gözler hem Trump’ın yeni tarife açıklamalarında hem de açıklanacak enflasyon verilerinde (TÜFE ve ÜFE). Teknik görünüm de şu an zayıf olduğu için temkinli bir duruş sergiliyruz ve piyasaların 'ılımlı negatif' bir seyir izleyebileceğini düşünüyoruz. Ancak eğer ticaret görüşmelerinden pozitif mesajlar gelirse ya da enflasyon beklentileri iyileşirse, piyasalar yukarı yönlü bir sürpriz yapabilir.
ALTIN
Altın, Cuma günü 2.860 doların üzerinde kalarak rekor seviyelere yakın seyrini sürdürdü. Büyük merkez bankalarının bu yıl faiz indirimlerine gideceği beklentisi güçlenirken, vadeli faiz kontratları Fed’in güçlü iş gücü verilerine rağmen yıl içinde iki faiz indirimi yapacağına işaret ediyor. İngiltere Merkez Bankası sürpriz şekilde güvercin bir faiz indirimi gerçekleştirirken, Hindistan Merkez Bankası da pandemi sonrası ilk faiz indirimini yaptı. Daha önce ECB ve Kanada Merkez Bankası da faiz indirmişti. Ayrıca, Çin’in ABD’ye yönelik ek tarifeleri ve Trump’ın Gazze ile ilgili açıklamaları güvenli liman talebini artırdı.
GÜMÜŞ
Gümüş, Cuma günü ons başına 32,5 dolara yükselerek üç ayın zirvesine ulaştı. Fed’in yıl içinde faiz indirimlerine gideceği beklentisi, küresel merkez bankalarının gevşek para politikaları ve arz açığı fiyatları destekledi. ABD’de ISM PMI verileri imalat sektöründe toparlanmaya işaret ederken, gümüşün elektrifikasyon teknolojilerindeki rolü talebi artırdı. Silver Institute, 2025’te üst üste beşinci yıl piyasa açığı öngörüyor. Güçlü sanayi talebi ve perakende yatırımları, mücevher ve gümüş eşya tüketimindeki zayıflığı dengeleyebilir.
EURUSD
Euro, ABD ile Avrupa arasındaki faiz farkının açılacağı beklentisiyle 1,04 doların altına geriledi. Güçlü ABD istihdam verileri Fed’in faizleri sabit tutma tutumunu desteklerken, ECB faiz indirimi yaptı ve Mart’ta yeni gevşeme sinyali verdi. ABD’nin olası tarifelerinin enflasyonu düşürebileceği endişesiyle ECB’nin yıl sonuna kadar faizi %1,87’ye çekmesi bekleniyor. Ayrıca, Trump’ın ticaret politikaları ve AB’ye yönelik olası yeni tarifeler euro üzerinde baskı yaratıyor.
WTI
WTI petrol, İran’a yönelik yeni yaptırımlarla Cuma günü %0,5 yükselerek 71 dolara çıktı, ancak Trump’ın Çin ile ticaret gerilimini artırması ve ek gümrük tarifeleri tehdidi kazançları sınırladı. Petrol, haftalık bazda üst üste üçüncü kez düşerek %2 kayıp verdi. Ticaret gerilimlerinin küresel büyümeyi ve petrol talebini olumsuz etkileyebileceği endişesi sürerken, ABD’de ham petrol stoklarındaki artış da zayıf iç talebe işaret ederek fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu.