Geçtiğimiz haftaya iyimser bir başlangıç yapan piyasalar, hükümetin finansman yasa tasarısını geçirmesiyle destek buldu. Ancak, teknoloji hisseleri için beklenen Nvidia GTC Konferansı hayal kırıklığı yaratınca, Nasdaq öncülüğünde büyüme hisselerinde zayıflama görüldü. Özellikle 'Mag7' olarak adlandırılan dev teknoloji hisselerinden çıkış hızlandı ve yatırımcılar daha defansif sektörlere yöneldi. Kamu hizmetleri, enerji ve temel tüketim sektörleri en güçlü performansı sergilerken, bilgi teknolojileri ve tüketici harcamaları sektörleri zayıf kaldı.
Çarşamba günü gerçekleşen Fed toplantısında faiz oranları sabit tutuldu ve büyüme tahminleri aşağı yönlü revize edildi. Fed Başkanı Powell’ın “geçici” ifadesini kullanması piyasalarda kısa vadeli bir rahatlamaya yol açsa da, haftanın sonuna doğru bu iyimserlik yerini temkinli bir havaya bıraktı. Ekonomik veriler ise karışık sinyaller vermeye devam ediyor. Perakende satışlar, konut başlangıçları ve işsizlik başvuruları tüketicinin durumuna dair net bir resim çizmezken, S&P 500 endeksi hafta boyunca 5.700 seviyesini aşmakta zorlandı. Volatilite göstergeleri (VIX, VVIX, SKEW) düşüş eğilimi göstererek risk iştahının yeniden canlanabileceğine işaret ediyor.
Önümüzdeki hafta PMI, tüketici güveni, dayanıklı mal siparişleri, GSYH ve PCE enflasyon verileri kritik olacak. Özellikle tüketici güveni göstergesindeki olası bir zayıflama, harcamalar üzerinde baskı yaratabilir. Teknik olarak, S&P 500 tepki yükselişlerine başlamak için uygun seviyelerde gibi gözükse de 5.505 seviyesini yeniden test etme ihtimalini de göz önünde bulundurmakta fayda var.
ALTIN
Altın fiyatları, güçlü dolar ve kâr realizasyonu nedeniyle Cuma günü %1’den fazla düşerek 3.015 dolara geriledi. Ancak haftalık bazda %1,3 artışla üst üste üçüncü haftalık kazancını korudu. Jeopolitik gerilimler ve Fed’in faiz indirim beklentileri, altının bu yıl 16 kez rekor kırmasını sağladı. Perşembe günü 3.057 dolar ile zirveye ulaşan fiyatlar, dolardaki yükselişin baskısıyla geriledi. Yine de yatırımcılar, yıl içinde en az iki faiz indirimi bekleyerek altının uzun vadeli yükseliş trendine güvenmeye devam ediyor.
GÜMÜŞ
Gümüş, Cuma günü %1’den fazla düşerek 33 dolara gerileyip bir haftanın en düşük seviyesini gördü. Fed Başkanı Powell, faiz indiriminde aceleci olmayacaklarını belirtirken, doların güçlenmesi gümüş üzerinde baskı oluşturdu. Çin’in ekonomik belirsizlikleri de sanayi talebini zayıflatırken, Trump’ın tarife politikalarının enflasyon üzerindeki etkisi belirsizliğini koruyor. Ancak, arz endişeleri nedeniyle gümüş fiyatları beş ayın zirvesine yakın seyretmeye devam ediyor.
EURUSD
Euro, Mart 18'de gördüğü beş ayın zirvesi olan 1.09547 seviyesinden gerileyerek 1.085'in altına düştü. ECB Başkanı Lagarde, ABD’nin Avrupa’ya uygulayacağı %25’lik tarifelerin büyümeyi ilk yıl %0.3, misilleme durumunda ise %0.5 oranında azaltabileceğini belirtti. Ancak enflasyonist etkilerin zamanla zayıflayacağını vurgulayarak faiz artırımına gerek olmayacağını ifade etti. ECB yetkilisi de Galhau, borçlanma maliyetlerini daha da düşürebileceklerini söylerken, yatırımcılar bu yıl yalnızca iki faiz indirimi bekliyor. ABD Merkez Bankası da faizleri sabit tutarak iki indirim planını korudu.
WTI
WTI petrol vadeli işlemleri bu hafta 72,13 dolara yükselerek ikinci haftalık kazancını %1,93 ile tamamladı. Fiyatlar, ABD’nin İran’a yönelik yeni yaptırımları ve OPEC+’ın yedi üyesiyle üretim kesintisi planı nedeniyle desteklendi. ABD, Çinli rafineriler ve İran petrolünü taşıyan gemilere yaptırım uygulayarak İran’ın ihracatını günde 1 milyon varil azaltmayı hedefliyor. Ayrıca, OPEC+ Haziran 2026'ya kadar 189.000-435.000 varil günlük ek kesinti yaparak piyasayı dengelemeyi planlıyor.