S&P 500 Endeksi, altı hafta üst üste kazanç sağladıktan sonra düşüşle kapandı. ABD Hazine tahvillerindeki hareketler, yatırımcı beklentilerini etkilerken, Fed'in faiz indirim döngüsünün daha yüzeysel olacağı yönündeki fiyatlamalar dikkat çekti. Büyük sermayeli hisseler küçük sermayeli hisselere kıyasla daha dirençli kalırken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi hafifçe yükseldi.
Haftanın yıldızı hiç şüphesiz Tesla’ydı. “Muhteşem Yedili”yi geride bırakan Tesla, S&P 500’de en iyi performansı sergileyerek endeksin daha büyük bir düşüş yaşamasını engelledi. Elektrikli araç üreticisi, çeyrek dönemlik güçlü bilanço raporuyla ve 2025 için %20-%30 satış büyüme hedefi açıklamasıyla %22’lik rekor bir yükseliş yaşadı.
Öte yandan, Apple’ın hisseleri, önde gelen Wall Street analistlerinin iPhone 16 satış projeksiyonlarını düşürmesiyle değer kaybederek piyasayı aşağı çekti.
Haftanın bir diğer öne çıkan gelişmesi Bej Kitap’tan gelen durgun büyüme sinyalleriydi. Ekonomik verilerin sınırlı olduğu haftada, Fed'in Bej Kitabı, ABD genelinde sınırlı ekonomik büyüme raporladı. İş gücü talebinde hafif bir düşüş ve enflasyonun yavaşlaması dikkat çekerken, uzun vadeli Hazine getirilerindeki yükseliş devam etti. Pazartesi günü %4,20 seviyesine çıkan 10 yıllık ABD Hazine getirisi haftayı bu seviyede kapattı.
S&P'nin son yedi haftada %7'lik rallisinden sonra yatırımcıların yaklaşan seçimler öncesi risklerini azaltmaya başlayabileceğini düşünüyoruz. Gelecek hafta beş büyük teknoloji şirketinin bilanço açıklamalarıyla volatilite artabilir. Ayrıca, tahvil getirilerindeki hızlı yükselişin devamı satış baskısını artırabilir. Cuma günü açıklanacak aylık istihdam raporu da piyasalarda güçlü bir hareket yaratabilir. Teknik olarak yukarı yönlü trendler korunurken, Tahvil getirilerinin düşmesi veya mega-kap teknoloji şirketlerinin çok güçlü sonuçlar açıklaması beklentimizi bozabilir, ancak genel olarak önümüzdeki haftayı “hafifçe düşüş ve volatil” olarak değerlendiriyoruz.
ALTIN
Altın, Orta Doğu'daki jeopolitik gerilimler ve yaklaşan ABD seçimlerine yönelik belirsizliklerin güvenli liman talebini güçlendirmesiyle birlikte Cuma günü ons başına 2.740 dolara yükseldi ve önceki kâr satışlarından toparlandı. Son raporlarda, İsrail’in Al-Shati'ye düzenlediği hava saldırısında en az dokuz Filistinlinin öldüğü ve birçok kişinin yaralandığı belirtildi. Kıymetli metal, Orta Doğu’daki gerginlikler ve ABD Merkez Bankası'nın faiz oranında yaptığı yarım puanlık indirimin etkisiyle bu yıl %32’nin üzerinde bir artış kaydetti. Buna ek olarak, ABD başkanlık seçimlerine yönelik belirsizlik de altına olan talebi artırdı; anketler başa baş bir yarış olduğunu gösteriyor. Güçlenen ABD doları ve Donald Trump'ın kazanma ihtimalinin artmasıyla üst üste dördüncü haftalık yükselişini kaydeden doların etkisine rağmen, altın fiyatları rallisine devam etmeyi başardı. Hafta sonu gerçekleşen İsrail’in İran’a yönelik misilleme saldırıları korkulan etkiyi yaratmamış gözüküyor. Bölgede azalan gerilimle beraber altın tarafında geri çekilmeler görülebilir. Teknik açıdan bakıldığında 2700 seviyesi ilk önemli destek olarak öne çıkıyor. 2750 direncinin aşılması ilk etapta 2.800 dolar seviyelerini hedef haline getirecektir.
GÜMÜŞ
Gümüş, 12 yılın zirvesinden sert bir düşüşle geri çekildikten ve hafta başında %3'ten fazla değer kaybettikten sonra Cuma günü ons başına 33,5 dolar seviyelerinde dengelendi. Bu kayıplar, dolar ve Hazine getirilerinin güçlenmesiyle ve Federal Rezerv’in politika gevşetme konusunda daha temkinli bir yaklaşım benimseyeceğine dair beklentilerin artmasıyla geldi. Fed yetkililerinin, önümüzdeki toplantılarda 50 baz puanlık büyük çaplı bir faiz indirimi umutlarını söndürmesi de bu beklentiyi pekiştirdi. ABD’nin artan borç yüküne yönelik endişeler ve seçim belirsizlikleri ise piyasalarda volatiliteyi artırmaya devam ediyor.
EURUSD
Euro, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Aralık ayında yalnızca 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapabileceği beklentisiyle dört ayın dip seviyesi olan 1,076’dan yükselerek 1,08 seviyesine ulaştı. Ekim ayına ilişkin öncü PMI verileri, özel sektör iş faaliyetlerinin daralma bölgesinde kalmaya devam ettiğini, ancak Almanya’dan bazı olumlu işaretlerin geldiğini gösterdi. Hizmet sektöründe enflasyonun yüksek kalması, maliyetler ve satış fiyatlarının geçen aya göre daha hızlı artması, muhtemelen ücret baskılarının sürmesinden kaynaklanıyor. İleriye dönük olarak, yatırımcılar ECB’nin faiz oranlarını 2025 ortasına kadar %2’ye düşüreceğini, bu oranın şu anki %3,25 seviyesinden inmesini bekliyor. Öte yandan, güçlü ABD ekonomik verileri, Fed’in agresif faiz indirimlerine yönelik beklentileri azaltarak doları destekledi.
WTI
WTI ham petrol vadeli işlemleri, iki günlük düşüşten toparlanarak Cuma günü varil başına 71,8 dolarda %2,3 artışla kapandı ve haftalık %3,7’lik bir kazanç sağladı. Yatırımcılar, Orta Doğu'daki devam eden gerilimleri, ateşkes müzakerelerini ve yaklaşan ABD seçimlerini yakından izliyor. Gazze çatışmasını ele almak için İsrail ve Hamas arasında yapılması beklenen görüşmeler, İsrail'in İran’a yönelik olası saldırılarına dair endişe yaratarak piyasaları tedirgin ediyor. Ayrıca, yatırımcılar OPEC+’ın üretim ayarlamaları ve ABD seçimlerinin etkilerini de gözlemliyor. Petrol piyasası, Orta Doğu'daki huzursuzluk ve OPEC dışı ülkelerin artan üretimiyle ortaya çıkabilecek olası arz fazlası endişeleri nedeniyle önemli bir dalgalanma yaşadı; OPEC’in üretim kısıtlamalarını gevşetme planları da bu dalgalanmaya katkı sağlıyor.