Küresel piyasalar yatırımcıların Ortadoğu gerginliğiyle ilgili endişelerini aşmasıyla beraber şaşırtıcı derecede güçlü bir istihdam raporunun ardından Cuma günü yükselişle kapandı. S&P 500 %0,9 yükseldi, Nasdaq %1,2 değer kazandı ve Dow Jones 341 puan kazanarak yeni bir rekor kırdı. Eylül istihdam raporu, işgücü piyasasının 150 binlik beklentileri aşarak 254 bin istihdam yarattığını gösterdi. Ayrıca, işsizlik oranı Ağustos ayındaki %4,2'den %4,1'e düştü. Bu sağlam veri, Fed Başkanı Jerome Powell'ın ekonominin 'sağlam durumda' olduğu görüşünü destekliyor ve FED'in faiz oranlarını düşürmek için acele etmediğini gösteriyor ve bu da Kasım ayında önemli bir faiz indirimi umutlarını azaltıyor. Finans sektörü kazançlara öncülük etti; JP Morgan %3,5, BofA %2,2 ve Wells Fargo %3,6 yükseldi. Tüketici takdir yetkisi de Tesla (%3,9) ve Amazon (%2,5) kazançlara öncülük ederek daha iyi performans gösterdi. Hafta boyunca S&P 500 %0,4, Dow %0,5 yükselirken, Nasdaq ise hafif yükseliş kaydetti.
Önümüzdeki hafta piyasa hareketlerine yön verebilecek birkaç katalizör var. Bunlar arasında aylık enflasyon verileri (Perşembe günü TÜFE, Cuma günü ÜFE) ve gelecek Cuma günü Q3 kazanç sezonunun gayri resmi başlangıcı yer alıyor. Orta vadeli teknik göstergeler pozitif olsa da, son iki haftadaki fiyat hareketleri dalgalı ve yatay seyretmiş durumda Jeopolitik riskler yüksek seviyelerde kalmaya devam ederken, Fed'in daha önce tahmin edildiği kadar destekleyici olmayabileceği düşünülüyor. Ancak, beklenenden güçlü gelen ABD ekonomik verileri, hisse senetlerinin kısa vadeli yönünün yukarı yönlü olmasında başlıca etken gibi görünüyor. Bu nedenle, önümüzdeki hafta için ABD hisseleri tarafında “hafif pozitif” tarafta kalmayı sürdürüyoruz
Beklentimizi boşa çıkarabilecek ne olabilir? En olası aday, TÜFE raporunda yukarı yönlü bir sürpriz olması. Bununla beraber, gelecek Cuma günü açıklanacak büyük banka bilançolarının (JPM, WFC, BK) ne ölçüde pozitif karşılanacağından tam anlamıyla emin değilim. Çünkü Eylül ayında düzenlenen Barclays Küresel Finansal Hizmetler Konferansı'nda bu bankalardan aldığımız yorumlar ve rehberlik çok da umut verici değildi. Bu sektörün dışında, FactSet şu anda S&P 500 için Q3 kazanç büyümesini %4,6 olarak öngörüyor. Ancak çeyreğin başındaki %7,8'lik beklentiye göre bir düşüş söz konusu.
Özetleyecek olursak küresel yatırımcıların dengeleri bozan jeopolitik risklere rağmen ekonominin güçlü temellerine olan inançlarını yeniden kazandığı görülüyor. ABD istihdam verilerindeki şaşırtıcı iyileşme, piyasalara umut verici bir zemin sunarken, enflasyon baskıları ve Fed'in yaklaşımı hala birer belirsizlik unsuru olarak karşımızda duruyor. Önümüzdeki günlerde açıklanacak olan veriler, özellikle enflasyon ve banka bilançoları, bu beklentileri ya destekleyecek ya da altını oyacaktır. Ancak güçlü işgücü piyasası verileriyle desteklenen ekonomik dayanıklılık, yatırımcıların temkinli bir iyimserlik içinde kalmasını sağlayacak. Bu hafta bir kez daha gördük ki, piyasalar dalgalanırken, ufuktaki fırsatlar kadar belirsizlikler de yolculuğun bir parçası.
-Chrysler’in ortağı Stellantis dünya genelinde 1.46 milyon araç çağırdığını açıkladı.
-ABD Adalet Bakanlığı’nın monopolist piyasa davranışı nedeniyle Alphabet konusunda çalışma yaptığı açıklandı.
-Blackrock’ın Global Infrastructure için verdiği 12.5 milyar dolar teklif onaylandı.
- Qualcom, Intel’in çip dizayn bölümünü kısmen satın almaya hazırlanıyor
-Apple şirketinin Salı günü başta iPhone olmak üzere yeni ürünlerini tanıtacak.
ALTIN
Altın tarafında FED’in faiz indirimiyle başlayan yükseliş hareketinin Ortadoğu’da artan gerilimle beraber devam ettiğini ve yeni rekor seviyelerinin kırıldığını takip ettik. Geçtiğimiz hafta boyunca bu yükselişi sindirmeye çalışan sarı metalde hareketler 2.630-2.670 yatay bant aralığına sıkışmış durumda. 2.700 hedef seviyemize oldukça yakınsayan altında artan jeopolitik gerilimlerle beraber yükseliş ivmesinin korunacağını düşünüyoruz. Bununla beraber bu seviyelerden gelen kar satışları normal karşılanmalıdır. Geri çekilmelerde 2500 seviyesinin korunup korunmaması önem arz ediyor olacak.
GÜMÜŞ
Gümüşte güçlü görünümün korunduğunu görüyoruz. Psikolojik direnç seviyesi olan 30’un yukarı geçilmesinden sonra gümüş tarafında yukarı sert ataklar takip ettik. 32 seviyesi üzerinde orta uzun vadede 34 seviyelerinin hedeflenebileceğini düşünüyoruz. 30 seviyesi altında kapanışlar tekrardan 28 seviyesine doğru satışları tetikleyebilir.
EURUSD
EUR/USD paritesinde geçen hafta 55 günlük üssel hareketli ortalamanın güçlü bir şekilde kırılması ve düşüşün devam etmesi, kısa vadeli yükselen trendin tersine döndüğünü gösteriyor. Bu hafta için ilk beklentimiz 1.0447'den 1.1213'e olan hareketin %38.2 düzeltme seviyesi olan 1.0920'ye doğru aşağı yönlü hareketin devam etmesi. Bu seviyenin kalıcı şekilde kırılması, 1.1213'ten başlayan düşüşün, 1.1274'ten gelen düzeltici modelin üçüncü ayağı olduğunu gösterecektir. Bu durumda, bir sonraki hedef olarak %61.8 düzeltme seviyesi olan 1.0740'a daha derin bir düşüş görülebilir. Yukarı yönde, 1.1039'daki küçük direncin aşılması halinde ise tekrardan yukarı atakların kuvvetlenebileceğini söyleyebiliriz.
WTI
Ortadoğu’da devam eden gerginlik ve bölgesel bir savaşın patlayabileceği endişeleri ile beraber petrol tarafında hafta boyunca sert yükselişler takip ettik. İsrail’in iran’ın petrol rezervlerini hedef alabileceği spekülasyonu hafta boyunca konuşulanlar arasındaydı. Teknik olarak WTI tarafında alım iştahının bu hafta da devam etmesini ve haber akışı ile beraber 80 dolar seviyelerinin test edilebileceğini düşünüyoruz. Geri çekilmelerde 72.50 dolar seviyesi ilk önemli destek olarak takip edilebilir.