Pi̇yasa Noorcm Yurtdışı Piyasa Bülteni - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 18-11-2019

PİYASA NoorCM Yurtdışı Piyasa Bülteni - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

Piyasalarda bitmeyen senfoni ...

Son bir sene içerisinde ABD ve Çin'in karşılıklı ithalat vergileri ve arada yapılan müzakereler ile ticaret savaşları piyasalar için bitmeyen senfoni oldu. Tam bir anlaşmanın kısa vadede mümkün  olmadığı anlaşılınca taraflar süreci parçalara bölmeye karar verdi. Gelinen noktada bu süreçte ilk faz müzakerelerde sona yaklaşıldığı anlaşılıyor.

Çin'in Amerika'dan önümüzdeki sene için söz verdiği 50 milyar dolarlık tarım ürünü ithalatını nasıl yapacağı konusunda netleşme bekleniyor. Bu konu açıklığa kavuştuğu takdirde iki ülkenin anlaşma için bir araya geleceği konuşuluyor. Öte yanda Amerika'nın Çin'den ithal edilen ürünlere uyguladığı ithalat vergisini kaldırma isteğine Amerika'nın ne karşılık vereceği de merakla bekleniyor.

Geçtiğimiz hafta öne çıkan bir başka önemli konu FED Başkanı Jerome Powell'ın kongrede yarı yıl sunumunda yaptığı konuşma oldu. Piyasalar buradan 2020 faiz politikasına ilişkin mesajlar çıkabileceğini bekliyordu. Ancak Amerikan ekonomisine ilişkin görünüm ve faiz politikasına ilişkin verilen mesajlar Ekim ayı toplantısından farklı değildi. 2019 yılında yapılan üç faiz indirimi şu anki ekonomik görünüm için yeterli ve banka gelişmeleri takip ederek kenarda bekleyecek. 

FED'in ekonomik veriler kötüye gitmediği sürece daha fazla faiz indirimine gerek yok söylemi ve tahvil bono piyasasında 10 yıllık ve 30 yıllıklarda geçtiğimiz haftalara kıyasla yükselen faiz oranları ile Amerikan ekonomisinde önümüzdeki 12 ay içerisinde resesyon endişesi geride kaldı diyebiliriz. 

Bu tabloda küresel piyasalarda öncü hisse senedi piyasaları yeni rekorlar kırarken, güvenli liman olarak görülen para birimi (JPY) ve altın gibi kıymetli metallerde satış baskısı gözleniyor. Diğer tarafta bakır, alüminyum, demir cevheri gibi endüstriyel metal kompleksinde 2020 yılında küresel ekonomik büyüme ve talep artışına yönelik iştahlı bir fiyatlama olmadığını görüyoruz. 

Amerikan ekonomisinin yıldızı parlıyor yorumlarını görüyoruz ancak Japonya, Avrupa Bölgesi ve Çin ekonomisine yönelik endişeleri hesaba katınca acaba diğerleri çok sönük kaldığı için mi Amerika parlıyor? 

Bu hafta ortasında FED Ekim ayı toplantı tutanakları açıklanacak. Haftanın son işlem gününde ise Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde konuşması var. Aynı gün Almanya, Fransa ve Euro Bölgesi Ekim ayı PMI imalat ve servis sektörü satın alma yöneticileri endeksi açıklanacak. Almanya üçüncü çeyrek büyüme rakamında %0,1 gerçekleşme ardından Ekim ayı imalat sanayi endeksinde beklentilerin üzerinde gerçekleşme euro/dolar paritesine destek verebilir.  Ancak döviz piyasasının Avrupa ekonomik iyileşmesine temkinli yaklaştığını söylemek yanlış olmaz. Son olarak vadeli piyasalarda Aralık vadeli euro/dolar paritesinde 04 Kasım yükseği 1.1205 ardından yaşanan geri çekilme bunu teyit etti. 




FED faiz artırım ihtimali

FED faiz artırım ihtimali

ABD 10 yıllık tahvil faiz oranı

ABD 10 yıllık tahvil faiz oranı

Euro/dolar paritesi 2018 yılı ikinci yarısından bu yana düşen kanal içerisinde arada limitli yukarı yönlü tepkiler verdi. 1.1000 desteğine geri çekilme ardından yaşanan yukarı yönlü hareketi de önemli direnç seviyeleri yukarı yönde kırılmadan tepki olarak değerlendirmek yerinde olur. Aşağıda, Ağustos 2019 düşük seviyesi 1.0920 önemli bu seviyenin altında paritede zayıflamanın devamı beklenebilir. 


Ağustos ayında 14 haftalık RSI altın fiyatlarının hızlı yükseliş ardından aşırı alım bölgesinde olduğunu gösteriyordu. Sonrasında Eylül ayı zirvelerinden yaklaşık 50 dolarlık geri çekilme ile piyasa aşırı alım bölgesinden uzaklaştı. RSI Ağustos ayı ortasında 83 civarında iken şimdilerde 54 civarında gelinen noktada ne aşırı alım ne aşırı satım bölgesinde piyasanın karar mekanizması içerisinde fazla anlam ifade etmiyor. Çin ile ilk faz ticaret müzakerelerinde sona gelinmiş olması, 2020 ilk çeyreğe ilişkin olumlu beklentiler ile yatırım amaçlı talep sekteye uğradı. Son altı seansta altın ETF'lerinden (Borsa Yatırım Fonu) yüzde 1.5'lik çıkış gerçekleşti. COMEX'de fonların faaliyetine gelince vadeli piyasalarda geçtiğimiz hafta fon net uzun pozisyon miktarında 12,762 kontrat satış gerçekleşti. Piyasada 52 haftanın zirvesi 312,444 kontrat iken son net uzun pozisyon miktarı 267,066 kontrat; zirvelerden uzaklaşma ve dengelenme ile altın piyasasında sakin bir hafta bekliyorum. 

Yeni haftadan beklediklerimiz


Sonuç olarak, küresel piyasalar ticaret müzakerelerinde olumlu gelişmeler, ABD tarafında iyi ekonomik veriler ile resesyon endişesinden uzaklaşıyor. Buna rağmen bu dönemde dikkate alınmayan İngiltere'nin Avrupa Birliğinden çıkışı, diğer ekonomilerde zayıf görünüm ve Çin ekonomisinin vites küçültmesi gibi konular ile gelen bir kıvılcım tersine fiyatlamaları beraberinde getirebilir. Bu noktada küresel piyasalarda iyimserlik abartıldı mı sorusu akla geliyor? Olabilir ancak önemli olan zamanlama abartılı bir hareket ise düzeltme ne zaman gelecek? 

Ücretsiz Deneme Hesabı