Pi̇yasa Noorcm Yurtdışı Piyasa Bülteni - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 23-03-2020

PİYASA NoorCM Yurtdışı Piyasa Bülteni - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

Küresel piyasalar sakinleşecek mi?

Merkez Bankaları “pandemik virüs” salgınının ekonomi negatif etkisini azaltmak için ellerindeki araçları çekinmeden kullanma yoluna gittiler. Hükümetler durumun ciddiyetine vakıf olup devasa teşvik paketleri açıkladılar. Geçtiğimiz hafta nerede ise her gün yeni teşvik paketleri ile ekonomiye ve sosyal refaha destek amaçlı kararlar alındı. Sürecin uzaması ve ihtiyaç duyulması halinde yeni teşvik paketleri de gündeme gelebilir. Buna rağmen küresel piyasalar “kortizol etkisi” ile fiyatlamadan kurtulamadı. Nedeni çok açık; belirsizlik sürüyor ve piyasaların en sevmediği durum belirsizlik. Uluslararası kurumların art arda 2020 yılı küresel ekonomik tahminini aşağı yönde güncellemesi ve salgın etkisinin ne zaman geride kalacağının öngörülemeyişi ile “resesyon” (ekonomik durgunluk) ihtimali giderek artıyor.

2020 yılı başlangıcından bu yana raporlarımızda yükselen hisse senedi piyasalarına karşı tahvil bono piyasasında düşen faiz oranlarını ve bu iki piyasanın makro ekonomik olarak yarattığı tezatı işlemeye çalıştık. Gelişmiş ülke ekonomileri “negatif faiz politikası” ve 2008 yılından bu yana süren kolay para politikaları ile Amerikan tahvil piyasasında faiz oranları cazip ve deniz aşırı ülkelerden alım yönlü talep vardı. Ancak ne olursa olsun ekonomi düzeliyor FED faiz artırım sürecine girdi denilen dönemlerde dahi Amerikan tahvil bono piyasası ileriye dönük olumlu ekonomik koşulları fiyatlamadı. Her dönemde oranlarda düşüş sınırlı kaldı hatta 2019 Ağustos ayında tahvil piyasası Amerikan ekonomisinde resesyon ihtimalini fiyatladı. Sonrasında yine her şey süt liman ve hisse senedi piyasaları rekor üstüne rekor kırdı. Bu arada FED’in açtığı repo ihaleleri ile dolar likiditesini rahatlamaya yönelik hamlelerini piyasa görmezden geldi. En yetkili ağızlardan kısa süreli ve geçecek dendi ama öyle olmadı. Bugünlerde ne zaman sonlanacağı belli olmayan bir fonlama sürecinden bahsediyoruz. “Akıllı piyasa tahvil” ve 2019 son çeyrekten başlayarak Amerika’da dolar likiditesindeki sıkışıklık bugünlerin sinyalini verdi. Amerika’da profesyonel ve kurumsal yatırımcının bir kısmı farkında olmalı ki, 2019 Aralık ayından itibaren hisse senedi pozisyonları azaltılmış yerine tahvil bono piyasasında yeni pozisyonlar açılmış. Şimdi ileriye dönük resesyon endişesi derinleşiyor mu yoksa işler iyiye mi gidiyor tahvil bono piyasasından takip edeceğiz?

Dünya ticaretinin yüzde 65’i Amerikan Doları üzerinden ve dolar halen “rezerv para” ve bu taraftaki likidite sıkışıklığını gidermekte Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) sorumluluğunda; banka önce haftalık yetmedi günlük swap line’lar ile en son 15 Merkez Bankası ile koordineli aksiyon aldı. Alınan onca önleme rağmen “Dolar Endeksi” (DXY) 103 endeks seviyesinden geri çekilmekte zorlanıyor. Bakalım bu hafta Dolar Endeksinde geri çekilme yaşanacak mı?

Döviz piyasasında “Derinlik (COT)” raporu üzerinden pozisyonlanmaları incelediğimiz de son dönem yaşanan yükselişe rağmen aşırı alım bölgesinde olunmadığını görüyoruz. Öte yanda Güney Afrika Randı, Rus Rublesi, Meksika Pezosu gibi “gelişen ülke” para birimleri COT’a göre aşırı uçlarda ticari ve fon pozisyon miktarı ile alış sinyali veriyor. İsviçre Frangı derinlik raporuna göre satış yönlü sinyal veriyor, Euro son iki haftadaki sert satışların ardından güçlenebilir gibi duruyor. Hemen hatırlatalım derinlik raporu kendi içinizde uyguladığınız sisteme katkı sağlar ama tek başına bir gösterge olarak düşünülmemeli.

Amerikan hisse senedi piyasaları geçtiğimiz hafta yaşanan hareketlilik ile alınan ekonomik önlemler ve toplumsal izolasyon çabalarının ileriye dönük işe yarayacağı konusunda iyimser. Buna rağmen virüsü kontrol altına almış görünen Çin, Güney Kore, Japonya gibi ülkelere kıyasla Amerika içinde en kötüsü geride kalmadı ve vaka sayısına ilişkin haberler moral bozabilir. Bir diğer konu aynen bizim ülkemizde olduğu gibi Amerika’da da bir kısım halk sosyal çevreden uzak kalın tavsiyesini görmezden geliyor.

Evden çalışma ile kaybolan ekonomik faaliyetin bir kısmı telafi ediliyor. Beyaz yakalılar için evet ama mavi yakalı çalışan evinden lastik, telefon ekipmanı, boru mu üretecek? Aslında finansal piyasalarda ne oldu borsalar ne olacak demektense eyvah üretim duruyor demek gerekiyor. Üretmekten çok tüketmeye harcamaya ve ekolojik dengeyi bozmaya kafası çalışan bir toplum olduğumuzu sorgulamak gerekiyor. Her 10 senede yaşadığımız krizler ile bir çıkmazın içinde olduğumuzu anlamak gerekiyor. Kısaca önümüzdeki on senede Dünya’yı yönetenler sistemde bazı majör değişiklikler olması gerektiğini artık kabul etmeli!

Bu hafta için öne çıkanlar;

Amerika tarafında virüs vakalarında kontrollü değişim ile hisse senedi piyasaları artık köpük alındığına göre yukarı yönlü tepki denemeleri yapabilir.

Tahıl piyasası; Yaklaşan hasat sezonu ile hava koşullarını takip edecek. Geçtiğimiz Perşembe günü açıklanan rakamlarda Çin’in Amerika’dan soya ithalatının arttığı gözleniyor. Çin ekonomisi virüs etkisinden kurtulup normalleşiyor ve bu durum tahıl fiyatlarında yükselişi destekler.

Enerji piyasasında arz/talep dengesi fiyatlarda düşüşü işaret ederken acaba talep tarafındaki olumsuzluk fazla mı abartıldı? Önümüzdeki haftalarda düşen fiyatlar ile Amerika’da üretimden çekilen tekno kuyular ve sondajlama faaliyetinde düşüş takip edilecek.

İnsanlar dışarıda yemek yiyemiyor ama evde beslenme canlı hayvan ve et talebi ile bu tarafta işlem gören ürünler piyasada alım yönlü talep görebilir. Bu ürünlerde Çin ithalatının da artacağı beklentisi var.


Dolar (DXY) Endeksi

Dolar (DXY) Endeksi

Amerika 10 yıllık tahvil faiz oranı

Amerika 10 yıllık tahvil faiz oranı

Son haftalarda güvenli liman olmasına rağmen altın ve gümüş yatırımcının nakde dönme paniğinden nasibini aldı. Altın 2020 yükseğinden 250 gümüş 7.36 usd geriledi. Mart ayında yatırımcının havlu atması ardından Haziran vadeli altının 2020 işlem aralığı olan 1550-1700’e eri dönmesi beklenebilir. 17 Mart tarihli Derinlik raporuna (COT) göre vadeli ve opsiyon piyasasında altın net uzun pozisyon miktarı 74,344 kontrat düşüş ile 298,921 kontrata geriledi. Böylece son dört haftada fon satış miktarı 127,811 kontrat oldu. Fonların altın net uzun pozisyonu son 14 haftanın en düşük seviyesinde olmasına rağmen aşırı satım bölgesinde diyemeyiz. Derinlik raporuna göre satış için halen marjı olan altın piyasası için dengelenme yakındır görüşü verebiliriz. Haziran vadeli altında geçtiğimiz haftanın düşük seviyesi olan

1463 dolar altına geçilmesi zayıflık sürüyor anlamına gelir. Bu seviyenin altında 1450 dolar önemli destek 1500 dolar üzerine hareket ve tutunma ise yeni alıcıları piyasaya çekebilir. Temel olarak ekonomik durgunluk ve dezenflasyonun bir arada olduğu bir sürece gidilmiyorsa ki bu felaket, altının uzun vade için düşük faiz ortamından en fazla karlı çıkacak ürün olduğu unutulmamalı!

Şubat ayında FED’in faiz oranlarını düşüreceği beklentisi ile Dolar (DXY) endeksi yüzde 5 değer kaybı ile son sekiz ayın en düşük seviyesine geriledi. Sonrasında dokuz seansta keskin bir dönüş ile piyasa işlemcileri ve yatırımcıların nakde geçme isteği Dolar Endeksi’ni yüzde 9 yükseliş ile Aralık 2002’den bu yana en yüksek seviyeye taşıdı. Bu dalganın sonuna gelinmiş olabilir ve önümüzdeki haftalarda Japon Yeni’nin de içinde olduğu gelişmiş ülke para birimlerin de yukarı yönlü tepki gelebilir.
Japon Yenin de son iki ayda müthiş bir volatilite yaşandı. Şubat ayı sonunda son on dört ayın en düşüğünde olan Yen Mart ayı başında üç buçuk yılın en yükseğini test etti. Sonraki iki haftada artan dolar talebi ile Japon Yeni kazanımlarının büyük kısmını geri verdi.
Japon ekonomisi Covid-19 salgını öncesi ekonomik durgunluğa girmişti. Senelerdir enflasyon yaratmaya uğraşan bir Merkez Bankası var. Öte yanda Japonya, Çin ve Güney Kore ile birlikte virüs salgını ile mücadelede iyi performans gösteren ülkeler arasında. Bu durum Dolar Endeksinin geri çekildiği bir ortamda Japon Yeni’nin güvenli liman olma özelliği ile öne çıkmasını sağlayabilir. Riskten kaçış fiyatlamasının devamı korunma amaçlı Japon Yeni talebi anlamına geliyor.

Yeni haftadan beklediklerimiz


Özet olarak, pandemik virüs salgını ve kortizol etkisi gibi iki önemli konudan bahsetmişken küresel piyasalarda kısa vadede bir toparlanma için umutlanmak yanlış olur. Buna rağmen tüm olumsuzluklara rağmen özelikle hisse senedi piyasalarının denge arayışında olacağını tahmin ediyoruz. 

Ücretsiz Deneme Hesabı