Pi̇yasa Noorcm Yurtdışı Piyasa Bülteni - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 04-05-2020

PİYASA NoorCM Yurtdışı Piyasa Bülteni - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

Görülmemiş istihdam raporları piyasaları test edecek...

Japon Merkez Bankası (BOJ) Amerikan Merkez Bankası (FED) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) geride kalırken bu hafta Avustralya Merkez Bankası (RBA) ve İngiltere Merkez Bankası (BOE) ile Merkez Bankaları gündemi devam ediyor. Öte yanda öncü Merkez Bankası FED geride kaldığında piyasalar sonrasını fazla merak etmiyor. Dolayısı ile artık covid-19 virüs salgınında zirvenin görüldüğü düşünülüyorsa bundan sonra fiyatlanması gereken salgının ekonomik yansımaları olacak.

Amerikan Merkez Bankası (FED) Nisan ayı toplantısında açıklamaları ile piyasaları rahatlattı. Banka tüm araçlarını kullanarak salgının ekonomik etkilerini azaltma amaçlı faaliyetlerine devam edecek. Powell’ın açıklamalarında Amerika kongresine ekonomisinde bu dönemde ekonomiye yardım için destek isteyecekleri yer aldı. Kongre’den istenilen ucu açık bir yardım paketinin geçmesi kolay olmayabilir.

Gözler ekonomik verilere çevrilecek dedik ve son altı haftada 30 milyon üzerine yükselen işsizlik başvuruları ardından bu hafta Nisan ayı tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Bilanço sezonunda şirket karlılıklarında da düşüş olduğu gözleniyor. Amazon’un ilk çeyrek karı beklentilerin altında gerçekleşti ve muhtemelen yılın ikinci yarısında da blue chip’lerde (büyük ve güvenilir) salgın etkisi hissedilecek.

Hafta ortasında FED ile moral bulan ve 2.950 endeks seviyesine doğru yükselişini sürdüren vadeli e-mini S&P haftanın son işlem gününde satışlara yenik düştü. Geçtiğimiz hafta 12 aylık bilanço beklentilerine göre hisse senedi piyasalarının ederinde olduğunu ve hisse senedi piyasalarında yukarı yönlü hareketin limitli olacağını söylemiştik. Bu nedenle düzeltme ve satış için bahane aranıyordu. Donald Trump emeklilik fonlarının Çin hisse senetleri alımlarına yasak getirilebileceği açıklaması ve ABD-Çin ticaret savaşının alevleneceği endişesi satışları tetikledi. Bu tarz bir haber akışı olmasa bile kötü ekonomik veriler ve ya beklenenden yavaş iyileşme ile yükseliş ivme kaybedecekti. Piyasalar mevcut düşük faiz ortamı içerisinde risk alma eğilimini uzun zaman ötelemek istemeyecektir. Ancak Mayıs ayının ilk haftası virüs ekonomik etkileri ile temkinli fiyatlamaların olduğu bir hafta olmaya aday görülüyor. Bu durumu tersine çevirecek en önemli gelişme ise korona virüsüne karşı etkili bir tedavi süreci ve aşı haberi olabilir.

Dolar, tarihi düşük seviyelerde dolar-euro 3 aylık libor spread ve dolar likiditesine yönelik endişelerin nispeten geride kalması ile aşırı alım bölgesinden geri çekilmesini sürdürebilir.

Euro, ECB’i gereken adımları zamanında atamadı eleştirisi yersiz olabilir. Geçtiğimiz hafta toplantısında banka tahvil alımlarının ucu açık olduğu ve kısa vadede geri çekilmeyeceği, gerekirse yeni önlemler alınacağı açıklaması ile ekonominin arkasındayım mesajı verdi. Şimdi ülke bazında hükümetlerin atacağı adımlar önemli görülüyor. Bu süreçte aşırı cezalandırılan Euro Mart ayı yüksek seviyelerini ziyaret etmek isteyebilir.

Japon Yeni sene başından bu yana Amerikan Doları’na karşı en güçlü duran para birimi, geçtiğimiz hafta da güvenli liman arayışı ile talep gördü. Dolar (DXY) endeksinde geri çekilmeye en iyi tepkiyi verecek para birimleri Japon Yeni ve İsviçre Frangı olarak görülüyor.

Avustralya Doları ve Kanada Doları emtia fiyatlarında yükselişten destek bulması ile bilinir. Geçtiğimiz hafta petrol fiyatlarında yükseliş vardı ancak talepte iyileşme olmadan Kanada Doları’nın işi zor görünüyor. Kıymetli metaller tarafında üretici konumunda olan Avustralya Doları’nın ise Amerika Doları karşısında daha güçlü performans göstermesi beklenebilir.

İngiliz Sterlini, virüs etkisinin en yoğun görüldüğü ülkelerden biri ve ekonomiyi açma konusunda temkinli davranıyor. Ekonomik bozulma ve bir süre sonra gündeme gelecek Avrupa Birliği’nden ayrılma süreci var. Para biriminin uzun süreli iyi performans göstermesi güç görünüyor. Buna rağmen hafta içinde Oxford üniversitesinin bulduğu virüs aşısını ikinci aşama olan insanlarda denemeye başladığı haberleri Sterlin pozitif olarak fiyatlandı. Aşıyı bulan ülkenin aynı zamanda ciddi bir patent geliri sağlayacağı gerçeğini hatırlatalım.

Altın 1450-1700 dolar yükselişinin düzeltmesini yapmaya çalışırken geçtiğimiz hafta da önemli destek seviyeleri üzerinde kalmayı başardı. Yatırım amaçlı talep yılbaşından bu yana zirve yaptı. Ancak Mayıs ayına girerken fiziki talebin artacağı beklentisi var. Bunun yanında Çin ile Amerika arasında ticaret savaşının yeniden piyasanın gündemine oturması 2. Dalga altın pozitif fiyatlamayı beraberinde getirir.

Gümüş 2008-2012 döneminde yaşanan yükseliş hareketinin yarı performansını bile gösteremedi. ETF fon talebi altına benzer yükselişte altını geçemez ama peşine takılacağı kesin.

Bakır arz/talep dengesi ve piyasanın temel anlamda açık vermesi Çin talebinin normale dönmesi ile fiyatları hareketlendirebilir. Nitekim bakır stoklarında düşüş talebin canlanmaya başladığını gösteriyor. 2020 senesinde bakır tüketicisi konumunda olacak şirketler bu fiyatlarda bu veya biraz aşağısındaki seviyelerde fiyatı sabitlerler ise karlı çıkabilir.

ABD tahvil piyasası covid-19’un ekonomiye negatif etkisinde en kötüsü geride kaldığına göre 10 yıllık ve 30 yıllıklar için daha düşük faiz oranları yerine oranlarda limitli bir yükseliş olabilir.

Tahıl piyasasında Çin’in mısır ve soya fasulyesine ithalata başladığı görülüyor. Soya yemeği, hava koşullarını takip eden buğday ve egzotiklerden talep artışı gözlenen kakao bu ürünler takip etmeye değer. İnsanların yeme içme ihtiyacının devam ettiği bu dönemde bu ürün grubu portföylere dahil olmayı hak ediyor.

Haftanın ekonomik takvimi pazartesinden itibaren Avrupa Bölgesi ekonomik tahminler, Kanada dış ticaret dengesi, ISM imalat dışı PMI endeksi, ABD özel sektör istihdam değişimi, Çin dış ticaret dengesi, Kanada istihdam değişimi ve ABD tarım dışı istihdam verisi olarak özetlenebilir.

FED politika faizi piyasa fiyatlaması

FED politika faizi piyasa fiyatlaması

Amerika 10 yıllık tahvil faiz oranı

Amerika 10 yıllık tahvil faiz oranı

Son derinlik (COT) raporunda vadeli Japon Yeni net uzun pozisyon miktarı 6.300 kontrat yükseliş ile 32.326 kontrata yükseldi. Piyasada toplam açık poziyon miktarı da artan net uzun pozisyon miktarına paralel yükseldi. Piyasada fonlar yeni Japon Yeni uzun pozisyon açmışlar. 52 haftanın yüksek seviyesi 33.607 kontrat iken Japon Yeni tarafındaki pozisyonlanma piyasanın kısa vadede aşırı alım bölgesinde olduğunu gösteriyor. Japon Yeni sene başından bu yana Amerikan Doları'nda yükselişe en dayanıklı para birimi olarak çne çıktı. Güvenli liman olma özelliği bu dönemde Japon Yeni talebini artırdı. Covid-19 etkisini en hızlı geride bırakan ülkelerden biri olan Japonya bugünlerde ikinci dalga olabilir mi endişesini taşırken Yen üzerinde satıs baskısı limitli kalabilir. Nisan ayı boyunca USDJPY paritesinde piyasanın öngördüğü volatilite IV düşerken 25 delta RR dolar alım opsiyon talebinin arttığını gösteriyor. Covid-19 etkisi ile finansal piyasaların artan dolar likidite ihtiyacı opsiyon piyassaına da dolar alım yönünde yansıdı. Bu dalga olmasa ve daha istikrarlı bir dolar talebi olsa idi Japon Yeninde yükseliş daha hızlı olabilirdi. Şimdilerde 93.710 seviyesinde olan Haziran vadeli Japon Yeni muhtemelen 97.00 sınırına yakın işlem görüyor olurdu. Buna rağmen bugünün koşulları ile vadeli Japon Yeni 93.350 desteği üzerinde kaldıkça 94.450 direncini deneyebilir. 


Yukarıda ki grafik küresel yarırımcının MSCI Dünya endeksi için duyduğu güveni bölgeler bazında gösteriyor. Buna göre Avrupalı yatırımcı Mart ayı sonundan itibaren yükselişe geçmiş görünüyor. 30 Nisan kapanışına göre Avrupa tarafında hisse senedi piyasalarına güven 102.8 olarak görülüyor. Asya yatırımcısı ise ters olarak Nisan ayı boyunca hisse senedi piyasalarındaki yükselişe pek inanmış görünmüyor. Bu bölgede Dünya endekslerine güven 98'den 80'e gerilemiş. Kuzey Amerika yatırımcısına gelince tabanda zikzak yapan bir görünüm var. Ocak ayı sonunda 65.7 olan yatırımcı güveni Nisan ayı sonunda 68.0 olmuş. Kısaca küresel yatırımcının hisse senedi piyasalarına güveni tam anlamı ile iyileşme gösterdi demekte zorlanıyoruz. Nisan ayı boyunca yaşanan olumlu fiyatlamalara rağmen yatırımcı hisse senedi piyasalarına temkinli duruyor. Bu durumun tersine dönmesi ile küresel hisse senedi piyasalarında yükseliş orta vadeye yayılabilir. 

Yeni haftadan beklediklerimiz

Görünen o ki haftaya ABD ile Çin arasında ticaret söylemleri ve Çin dış ticaret dengesinin yanında istihdam verileri damga vuracak. Aylık istihdam değişimi ve işsizlik oranı tarafında daha önce görmediğimiz derecede kötü gerçekleşmeler tahmin ediliyor. Bu hafta Merkez Bankaları piyasaların moralini düzeltmekte ne kadar başarılı olmuş? Kötü ekonomik verilere ne kadar dayanıklı test edilecek. 

Ücretsiz Deneme Hesabı