Amerika'nın güneybatısında artan virüs vaka sayısı ve bu bölgedeki sağlık sisteminde kapasitenin üst sınırına yaklaşılması ile 2. dalga endişesi küresel piyasaları daha fazla rahatsız edebilir. Görünen o ki Amerika corona virüs ile mücadelede örnek olan Çin, Güney Kore ve birtakım Avrupa ülkelerine kıyasla zayıf bir mücadale veriyor.
Geçtiğimiz haftaki raporumuzda piyasaların risk alma konusunda daha temkinli olacağına ve hisse senedi piyasalarında kenarda bekleyen yatırımcının kararının önemine vurgu yapmıştık. Amerikan vadeli piyasalarında aktif vade olarak Eylül vadeye geçildi. Ancak yeni vade ile beraber işlem hacminin beklenenin akisne gerilediği ve piyasaya yeni katılımcı gelmediği anlşaılıyor. Kısaca Mart ayından bu yana alınan önlemlere ve hızlı bir ekonomik iyileşmeye inanmayan kırumsal yatırımcı kenarda beklemeye devam ediyor. Bu duruma kongreden beklenen ikinci teşvik paketinin onay alamayışı da eklenince hisse senedi piyasalarındaki satış baskısı önümüzdeki haftalarda artabilir. Buna rağmen satış baskısının ekonomik verilerde ilk tepki ile gelen iyileşmeler ile ilk dalgaya kıyasla limitli olacağını düşünüyoruz. Başından itibaren hiç inandırıcı olmamakla beraber hisse senedi piyasalarında fiyatlanan V tipi ekonomik toparlanma senaryosunun U tipi ve hatta gereken ekstra önlemler alınmaz ise L tipine dönme ihtimali var. Yaz aylarında Amerikan hisse senedi piyasalarında artması muhtemel volatilite kongreden ikinci teşvik paketinin geçmesi için ikaz niteliğinde olacaktır.
Geçtiğimiz hafta FED 1.68 mia dolar büyüklüğünde şirket tahvili satın aldı. Enflasyona endeksli tahvillerde TIPS gelen alım dalgası kurumsal yatırımcının ileriye dönük enflasyon beklentisinin arttığını gösteriyor. Uzun vadeli 10 yıllık ve 30 yıllık tahvil faiz oranları geçtiğimiz hafta da geriledi. Tahvil piyasasında ekonomik gurgunluktan çıkışın beklenenden uzun olma ihtimali ile uzun vadeli tahvil faiz ornalarında düşüş için marj olduğunu da ekleyelim. Kısaca hisse senedi piyasalarındaki iyimserlik aynı ölçüde tahvil bono piyasasında fiyatlanmadı. Bu da piyasaların son üç ayda abartılı bir iyimserlik içnde olduğunun en iyi örneği diyebiliriz.
Virüs vaka sayısında artış ve hisse senedi piyasalarında muhtemel satış baskısının emtia piyasasını da olumsuz etkiemesi beklenebilir. Ancak Nisan ayından bu yana Çin'de ekonomik aktivitede normalleşme ve emtia ithalatında artış ile satış baskısı limitli kalabilir. Örnek verecek olursak, Çin'in demir cevheri ve petrol ithalatının son verilere göre geçtiğimiz senenin sadece yüzde 5 altında olduğunu görüyoruz. Shangai bakır stokları Ocak-Mart döneminde 3' e katladıktan sonra Mart ortasından bu yana 15 haftanın 14'ünde geriledi. Çin-ABD ilk faz ticaret anlaşması çerçevesinde Çin'in ABD'den mısır ithalatı %15, bugday ithalatı %67 ve et ürünleri ithalatı %73 arttı. Kısaca tarım ürünleri başta olmak üzere enerji piyasası ve endüstriyel metallerin bir kısmı Çin talebi ile koruma altında kalabilir.
Bu haftanın ekonomik takviminde Salı günü Çin Haziran ayı PMI imalat (beklenti 50.3) ve imalat dışı sanayi endeksi açıklanacak. Aynı gün FED Başkanı Powell, Hazine Bakanı Steven Mnüchin ile birlikte senatoda finansal hizmetler komitesine sunum yapacak. Çarşamba günü açıklanacak olan Kanada Nisan ayı GSYIH verisinde %10.5 daralma bekleniyor. Yine Amerika'ya dönersek ADP özel sektör istihdam verisi (beklenti 3.000 bin) ve Perşembe günü tarım dışı istihdam (beklenti 3.000 bin), işsizlik oranı %12.5 ve haftalık işsizlik başvuruları (beklenti 1.350 bin) açıklanacak, Cuma günü ABD piyasaları tatil nedeni ile kapalı olduğundan istihdam raporu Perşembe gününe çekildi.
Temel görünüm; Batı Teksas'da beklenen kurak hava koşulları nedeni ile 30 Haziran USDA raporunda birim başına ekili alanda düşüş ile arz tarafında geri çekilme ve talep koşullarının güçlü oluşu ile arz/talep beklentisi fiyatlarda yükselişi destekliyor. Haftalık ihracat raporunda satışlar yüzde 121 ile 5 yıllık ortalama %105 üzerinde seyrediyor. 21 Haziran haftasının raporunda Teksas bölgesinde ürünün sadece yüzde 23'ü kaliteli ürün sınıfına dahil edilmiş. Bu oran geçtiğimiz sene sezonda yüzde 41 civarındaydı. Bölgede kurak hava koşulları etkisi ile ürün kalitesinde düşüş ve bu hafta Salı günü açıklanacak USDA ekili alan tahmininde 12.5 ile 13.75 aralığında alt banda yakın gerçekleşme ile piyasada alıcıların kontrolü sürebilir.
Teknik olarak, Aralık vadeli ICE pamuk piyasasında haftalık grafikte 60 haftalık üssel hareketli ortalama 58.95 sent/lbs üzerinde 61.60 ve 64.30 seviyelerine doğru yükseliş sürebilir. Aşağıda 55.60 sent önemli destek iken mevcut arz/talep koşulları ile bu seviye altına geri çekilmelerin kalıcı olmayacağını düşünüyoruz.
Sonuç olarak, ABD kongresinde ötelenen ikinci teşvik paketi ve covid-19 ikinci dalga endişesi, ekonomilerin açılması ve öncesinde yapılan teşvikler ile pozitif olması beklenen istihdam raporuna rağmen piyasaları etkisi altına alabilir. Küresel hisse senedi ve emtia piyasasında ürün bazında pozitif ayrışanlar olsa da genel bir satış eğiliminin muhtemel olduğunu düşünüyoruz.