Covid-19 sonrası ekonomik gelişmeler Amerika ve Atlantiğin diğer tarafı arasındaki ekonomik koşulların yeniden değerlendirilmesini gerektirdi. Haziran ayından bu yana Amerika ve diğer gelişmiş ülkeler karşılaştırmasında Amerikan ekonomisi geri plana düştü diyebilliriz. Virüs ile mücadelede zorlanan ve artan vaka sayısına bağlı olarak belirli eyaletlerde yarı kapalı ekonomi statüsüne geçen Amerika'nın para birimi değer kayberdeken Euro ve İşviçre Frangı başta olmak üzere diğer gelişmiş ülke para birimleri değer kazandı. Tahvil bono piyasasına bakıldığında ABD ekonomisinin ekonomik durgunluktan çıkışının uzun zaman alacağı ve faiz oranlarının düşük seviyesini koruyacağı beklentisi fiyatlanıyor.
Amerikan Doları'nın değer kaybı en çök emtia piyasasına yaradı. Dünya'da küresel para Dolar cinsinden fiyatlanan emtialar alıcılar için daha cazip hale geldi. Emtia piyasasında talebin virüs öncesi seviyelere geldiğinden bahsedemeyiz. Buna rağmen ihracatçı ülkeler için zayıf Dolar ile daha ucuz hale gelen emtialar avantaj olarak görüldü. Öyle ki bakır gibi stoklanabilir olanlarda öne çekilmiş talep olduğun biliyoruz. Zayıf dolar ve düşük faiz ortamından en çok faydalanan hangi ürün grubu oldu derseniz? Cevabı hepimiz biliyoruz kıymetli metaller...
Döviz piyasasında pozisyonlanmaya ve analitik verilere bakıldığında rekor yüksek seviyede net uzun pozisyon miktarı taşınan Euro başta olmak üzere diğerlerinin aşırı alım bölgesinde olduğunu anlıyoruz. Hafta sonu ABD tarafında açıklanan vaka sayısı umut verici ancak yeretli değil önümüzdeki aylarda aşı çalışmalarına ilişikin gelişmeler ve acil onaylanması gereken 2. teşvik paketi sonrası ekonomik veriler ile yatırımcının Amerika için umutlarının artması gerekiyor.
07 Ağustos Cuma günü açıklanan Temmuz ayı tarım dışı istihdam raporu beklentiler üzerinde gerçekleşti. Buna rağmen yeterli değil risk alma eğiliminin devamı ve hisse senedi piyasasında yeni zirveler için daha fazla pozitif gelişmeye ihtiyaç duyuluyor.
Başarılı bir aşı çalışmasına yönelik resmi bir açıklama olmamakla beraber çok fazla firma bu konuda çalışma yapıyor. Yatırım Bankası Goldman Sachs tahmin edilenden önce sürpriz bir aşı haberi ile Amerikan tahvil bono piyasasında oranların yükseleceğini ve hisse senedi piyasalarında yatırımcının teknoloji hisse senetlerinden dönemsel hisse senetlerine kayacağı öngörüsü yapmış. Bu görüşe katılıyoruz aynı zamanda aşırı alım ya da aşırı satım bölgesinde emtialar için bu tarz sürpriz bir senaryoda stratejiler üretilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Çin Temmuz ayı dış ticaret fazlası ile ABD ve Çin arasındaki ticari gerilim ve bunun yansıması olarak politik güç savaşı sürüyor. Almanya ekonomisi iş dünyasının artan güveni ile umut veriyor. Japonya düşen ihracat beklentisine paralel istenen ekonomik iyileşmeyi gerçekleştiremiyor. Gelişen ülkeler düşük faiz ortamından faydalanıyor ancak talep artışı ve buna bağlı ekonomik büyüme istenen seviyede gerçekleşmiyor. Dolayısı ile Dünya covid-19 negatif etkileri ile cebelleşmeye devam ediyor.
Bakır piyasasında Nisan ayında Çin'in ekonomik aktiviteye başlaması ile artan talep Shangai bakır stoklarında geri çekilmeyi beraberinde getirdi. LME bu harekete gecikmeli olarak katıldı ve LME de bakır stoklarında düşüş devam ediyor. Ancak öncesinde talep artışı ile stoklarda çekilme gözlenen Shangai stokları Haziran'ın son haftasından bu yana yükselişe geçti.
Haftalık grafik üzerinden bakıldığında 27 Mart düşük seviyesi 210.00 sent/lbs iken o tarihten bu yana NYMEX bakır fiyatlarınistikrarlı bir yükseliş eğilimi var. Kısa vadeli 12 haftalık hareketli ortalama uzun vadeli 200 günlük hareketli ortalama üzerinde güçlü yükseliş trendini teyit ediyor. 17 Temmuz yüksek seviyesi 298.15 görülmesi ardından bir miktar geri çekilme yaşandı. Düşük faiz ortamında yeteri kadar stoklama faaliyetine girilmiş ve bu süreç tamamlanmış olabilir. Önden koşan piyasada yükselişin 3. çeyrekte hız kesebileceğini tahmin ediyoruz. NYMEX ve LME de aşırı alım bölgesinde pozisyonlanma ve diğer piyasa faktörlerin (örn hisse senedi piyasalarında satış) etkisi ile bir geri çekilme yaşandığı senaryoda ise bakır fiyatlarının 283-285 sent arasında denge arayacağını düşünüyoruz. 283 sent altına gerileme durumunda ise 273.60 sent/lbs önemli görülüyor.
Küresel piyasalar covid-19 sonrası aşı çalışmalarına ilişkin umutlarının artırır ise vadeli piyasalarda ilk bakılacak ürünlerin başında tahvil piyasası geliyor.
Mevcut koşullarda piyasa nerede L tipi bir ekonomik ortam ve faiz oranları önümüzdeki 20-30 senede 0.00-0.25 bandında kalacakmış gibi fiyatlama yapıyor. Tahvil piyasasında uzun vadede düşük faiz beklentise karşı ilk tercih edilen ürün altın oldu. Son açıklanan rapora göre altın ETF'leri 2020 senesi bu zamana kadar %21 artış gösterdi. Bu ortamda uzun vadede ekonomik iyileşmeye yönelik umutlar artıyor ise 30 yıllık ve 10 yıllık tahvil faiz oranlarında yükseliş ve dikleşen verim eğrisini izliyor olacağız. Aksi senaryoda altın ETF 'lerde geri çekilme ve diğer enstrümanlara geçiş için bir sebep göremiyoruz.
Süpriz negatif bir gelişme ile ABD 30 yıllık tahvil faiz oranları 2020 yılı düşük seviyelerini test edebilir. Ancak gelinen seviyelerde doygunluk emaraleri görüyoruz. ABD 10 yıllık tahvillerde fon net uzun pozisyon miktarının 201.141 kontrat ile 52 haftanın yüksek seviyesinde oluşu da bu tezi destekliyor.
Bu hafta Yeni Zelanda Merkez Bankası toplantısı İngiltere ikinci çeyrek GSYIH artışı, ABD tüketici fiyat endeksi ve perakende satışlar veri takvimini oluşturuyor. Kıymetli metallerde artan volatilite tahıl piyasasında ABD tarım bakanlığı arz/talep raporu, kongerden onaylanması beklenen teşvik paketi piyasada etkil olacak gelişmeler arasında sayılabilir.