ABD kongresinde 2. teşvik paketi henüz onay alamadı. Buna rağmen geçtiğimiz hafta sonu yapılan ara düzenleme ile pandemi sonrası önlemi olan işsizlik hakları haftalık 600 usd olarak devam edecek. Bu meblağın %25'ini yerel yönetimler karşılayacak. Öğrenci kredileri erteleme süresi , bordro vergisi için yapılan düzenleme 2020 sonuna uzatıldı. Ev sahipleri ve kiracılara ilişkin yapılan düzenleme de ekonomide normalleşmeye dek sürecek.
Temmuz ayı istihdam raporunda beklenti üzerinde gerçekleşme ve yukarıda saydığımız önemli düzenlemelerin yapılmış olması ile ikinci teşvik paketi onay süreci uzayabilir. Bu durum ABD Doları zayıf seyrin sürmesine destek veriyor.
Öte yanda son gelen rakamlara göre Florida, Arizona ve diğer eyaletlerde virüs vaka sayısı kontrole alınmış izlenimi veriyor. Küresel anlamda topyekün bir ekonomik iyileşme için koordineli bir mücadele bundan sonraki dönemde önem kazandı diyebiliriz. Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika gibi diğer ülkelerde de vaka sayısı artış hızında yavaşlama aranıyor.
Haftalardır piyasaların gündeminde olan ancak risk iştahını kaçırmadığı gözlenen ABD-Çin gerginliğine gelince; 04 Kasım genel seçim tarihi yaklaştıkça artması bekleniyor. Bir kısım ekonomistler Amerika'nın Çin ile olan ticari ilişkisinde gerginliğin tırmanmasının daha ziyade kendine zarar vereceğini düşünüyor. Dolayısı ile iplerin gerilmesi ve Çin'in karşı atağa geçmesi istenen bir kompozisyon değil. Mevcut pandemi sonrası ekonomik koşullarda ticaret konusunda agresif bir tutum izelemeyi sürdürecek ise bir süre sonra Almanya gündeme gelebilir.
Son çeyrekte ABD Doları'nda değer kaybının sürüp sürmeyeceği konusuna gelince; artan bütçe açığı ve diğer makro ekonomik göstergeler ile öyle görünüyor. ABD hükümeti güçlü dolar politikasının yanında söylemlerde bulunurken geçici bir süreliğine para biriminin değer kaybetmesine göz yumabilir. Doların değer kaybının sürmesi hisse senedi piyasasında ABD dışı ülkelerden gelir elde eden şirketlere poiztif yansıyacaktır.
Joe Biden'ın Kamala Haris'i Başkan Yardımcısı olarak ataması ile 05 Kasım seçimlerine yönelik anketler bir kez daha gündeme geldi. Tarih yaklaştıkça seçim sonucuna ilişkin beklentiler ve ürün bazında etkilerini daha fazla konuşuyor olacağız.
Hafta sonu yapılacak ancak kesin bir sonuç çıkması beklenmeyen Çin-ABD ilk faz görüşmeleri, ikinci teşvik paketi için gecikmesi beklenen kongre onayı ile Amerika tarafındaki gelişemlerin öne çıkacağı bir haftaya giriyoruz. Öye yanda Avrupa tarafında ekonomik verilerde iyileşme ve bu hafta yapılacak Brexit görüşmeleri ile Sterlin hareketli olabilir. Enerji piyasası düşen talep güncellemelerien karşı OPEC toplantısında umut arayacak. Kıymetli metaller hızlı yükseliş ardında düzeltme sürecinde görünse de arada güç denemeleri gelebilir. Tarımsal emtialar geçtiğimiz hafta USDA arz/talep raporunda beklediğini bulamadı ancak artan ve artması bekelnen Çin ithalatı ile moraller düzelmiş görünüyor. Rusya'dan gelen aşı haberine ise son son aşama test süreci yapılmadığından piyasaların temkinli yaklaştığı görülüyor.
Bu hafta Çarşamba günü yapılacak olan OPEC toplantısında belirlenecek üretim kısıtlaması miktarı önemli görülüyor. Öte yanda arz tarafındaki gelişmeleri gelen rakamlar ve öncesinde alınan kararlar ile takip etmek kolay problem olan talep tarafındaki gelişmeler ve önümüzdeki dönemde talep beklentileri piyasada önemli rol oynayacak. Geçtiğimiz hafta açıklanan API ve IEA haftalık stok değişim rakamlarında geri çekilme sürüyor. Rafinerilerin kapasite kullanım oranı %80 üzerine çıktı. Seyahat sezonu sonuna yaklaştıkça artan kurşunsuz benzin talebine bağlı olarak stoklarda çekilme sürüyor. Öte yanda sonbahar ayları ile beraber stoklarda artış ve mevsimsel etki ile düşmesi muhtemel olan talep fiyatlarda düzeltmeyi beraberinde getirebilir.
OPEC dışı ülkelerde Rusya üretim kısıntısı konusunda hemen karar vermemek gerekiyor açıklaması yaparken OPEC Ağustos ayı için Irak'tan kotaları kısma sözü almış görünüyor. Toplantı öncesinde hem IEA hem OPEC bu yıl için talep beklentilerini aşağı yönde güncelledi. Bunun yanında Haziran sonu 53.180 olan ithalat rakamı 51.291 seviyesine geriledi. Kısaca Çin ithalatında geri çekilme gözleniyor.
Özetle, 2021'den önce toparlanması mümkün görünmeyen talep beklentileri ile bu hafta yapılacak OPEC toplantısının arz kısıntısı tarafında gereken sonucu vereceği buna rağmen petrol fiyatlarında yükseliş potansiyelinin sınırlı olduğu.söylenebilir. Hızlı Ağustos ayı sonrası Ekim Kasım aylarında mevsimsel etki ile petrol fiyatlarında aşağı yönlü potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Bu senaryoda önümüzdeki hafta OPEC beklentileri ile fiyatların yukarı gitmesi durumunda petrol üreticileri için korunma yönlü stretejilere fırsat verebilir.
Geçtiğimiz hafta en sert düzeltme hareketinin görüldüğü emtia gümüş oldu. Buna rağmen yükseliş trendinin sona erdiğinden bahsedemeyiz. Nitekim 13 Ağustos tarihinde yaşanan hareket ile altında azalışı rağmen gümüş ETF girişleri artı olarak göründü.
07 Ağustos tarihinden sonra altın ETF'lerinden bir miktar çıkış gözlendi. Bu tarihte 108.837 troy ons olan altın ETF miktarı 14 Ağustos tarihinde 108.291 troy/ons olarak gerçekleşti. Gümüş ETF miktarına gelince girişlerin devam ettiğini ve 14 Ağustos tarihinde gümüş ETF'lerinin 109.129 olduğunu görüyoruz.
COMEX altın ve gümüş toplam spekülatör pozisyon değişimine gelince her iki üründe de uzun pozisyon kapama faalliyeti gözleniyor.
ETF'ler ile vadeli piyasalarda toplam spekülatör net uzun pozisyon miktarı Temmuz ayından bu yana farklı yatırım davranışı gösteriyor. Ancak burada dikkat çeken altın ETF miktarında limitli geri çekilmeye rağmen gümüş ETF'lerine girişin devam ediyor oluşu. Kısa vadede her iki ürün için geçtiğimiz haftanın üzerinde kapanış beklemiyoruz. Uzun vadeli yükseliş trendini bozmayacak bir geri çekilme ve dengelenme dönemi beklentimiz var. Öte yanda xau/xag rasyosunda düşüşün devam edeceği yönünde sinyaller güçleniyor.
Özet olarak, küresel piyasalarda genel iyimser fiyatlamaların devamı konusunda kuşkulu olunan bir haftaya başlıyoruz.