Yukarıda saydığımız başlıkların dışında Avrupa Birliği ve İngiltere tarafları Brüksel'de Ekim ayı'ndan önce ticaret konusundaki ana başlıklar için masaya oturuyor. ABD ile Çin arasında teknoloji konusundaki çekişme yine gündemde ABD Çin'in en büyük çip üreticisini yaptırım ile zorluyor. Kongerede 2. teşvik paketi seçim sonrasına mı kalacak? FED mali teşvikleri görmeden yeni adım atmak istemiyor. Aşı çalışamaları için ilaç firmaları gayretli ancak 2021 yılından önce uygulama aşamasına gelinmesi beklenmiyor.
22 Eylül haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fon ve küçük spekülatörlerin altın net uzun pozisyon miktarı -28507 kontrat düşüş ile 291520 kontrata geriledi. Son dört haftada piyasa oyuncuları net olarak 18044 kontrat satış yapmış. Derinlik raporu altın piyasasının rekor net uzun pozisyon miktarından uzaklaştığını gösteriyor. Buna rağmen emtia piyasasında altın, soya fasulyesi, doğalgaz ve kahve gibi birçok ürünün asgari %75 rekor net uzun pozisyon miktarına yakın pozisyonlanmada olduğunu ve doların değer kazanımı ile bu ürünlerde uzun pozisyon kapama faaliyetinin hızlandığını anlıyoruz.
01-09 Eylül tarihleri arasında altın fiyatları 110 dolar (%5.6) gerilerken kardeş emtia gümüş 18-24 Eylül tarihleri arasında %20 değer kaybı ile başı çekti. Uzun süreli (ABD'de belki de 2023) düşük faiz ortamına rağmen altındaki değer kaybını diğerleri ile beraber 3. çeyrek sonuna yaklaşırken uzun pozisyon kapama faaliyetine bağlayabiliriz. Kuşkusuz satış baskısını tetikleyen küresel piyasalarda geçtiğimiz haftalara kıyasla düşen risk iştahı ve bu dönemde Dolar Endeksi'nin (DXY) değer kazanımıydı. COT grafiğine bakıldığında düşen fon net uzun pozisyon miktarı ile beraber açık pozisyon (OI) geriliyor. Piyasa yaklaşan 3. çeyrek sonu ile uzun pozisyon kapatıyor.
ETF fonları tarafına gelince biraz daha farklı bir tablo ile karşılıyoruz ETF yatırımcısı çıkış için acale etmiyor. Oysa ki gümüş ETF'lerinde geçtiğimiz hafta 22.5 milyon/ons'luk çıkış gerçekleşti. Altın ETF'leri ise 21 Eylül tarihinde 110.963 mio (troy/ons) iken 25 Eylül tarihinde 110.359 mio seviyesine geriledi. Sadece para yöneticileri net uzun pozisyon miktarı ile kıyaslar isek Temmuz ayından bu yana pozisyonlar azaltılmış. ETF altın yatırımcısı ise 2019 Haziran ayından bu yana girişler ile toplam ETF miktarını yukarı taşımış. Geçtiğimiz hafta yaşanan limitli çıkış devam edebilir ancak henüz altın ETF'lerinin net bir geri çekilme için hazır olmadığını düşünüyoruz.
ABD Doları'nın ticaret ortağı olan 10 büyük ekonominin para birimine karşı değerini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi (BBDXY) Nisan ayı'ndan bu yana geçtiğimiz hafta en sert yükselişini yaptı. Haftaya 1163 seviyesinde başlayan endeksin kapanışı 1186 olarak gerçekleşti. BBDXY için 1180 kısa vadeli destek olmak üzere bu seviye üzerinde kaldığı sürece 1200 ara direnç olmak üzere 1210 direncine doğru yükseliş sürebilir.
Önümüzdeki haftalarda döviz piyasasında haraketlilik üzerinde etkili olacak birçok gelişmeden bahsedebiliriz. Bozulan ABD-Çin ilişkisi, ABD genel seçimi, anlaşmasız Brexit ihtimali ve Dünya genelinde artan virüs vaka sayısı; Değişkenlerin tamamı döviz piyasasında volatilite artışına sebep olacak cinsten ve bu durum ABD Doları'nda değer kazanımı ihtimalini güçlendiriyor.
Altın-dolar ya da emtia piyasası dolar ilişkisine gelince ABD doları'nın güç kazandığı senaryoda yükselişler limitli kalabilir.
ABD seçimleri yaklaşırken Çin ile teknoloji konusunda giderek ayrışan bir politika izleniyor. Avrupa'da artan virüs vaka sayısı ve Brüksel'de kilit Brexit görüşmeleri Amerika tarım dıiı istihdam başta olmak üzere geciken 2. teşvik paketi ile ekonomik verilerde bozulma endişesi; Tüm bunlar bir araya gelince bir çok belirsizliğin olduğu ve küresel risk alma eğiliminin sınanacağı bir haftaya daha giriyoruz.