PİYASA NoorCM Yurtdışı Piyasa Bülteni - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla
Küresel Merkez Bankaları 2020 yılına nokta koyuyor...
İngiltere aşılamaya başlarken ABD ve Avrupa'da otoritelerden art arda onay haberi aldık. Aşılama süreci ile olması beklenen normalleşme zaman alacak. Buna rağmen 2020 Mart ayından bu yana insanlık için problam olan covid-19 umarız tarihe karışıyor.
Aralık ayı geri kalanında küresel piyasaların elinde kalan başlıkları sıralayacak olursak;
- Amerika 916 milyar dolarlık ek teşvik paketi üzerinde detayları konuşuyor. Son ekonomik veriler ile ekonomik bozulma sinyalleri gelirken özellikle istihdam piyasası teşviik bekliyor.
- İngiltere'nin Avrupa Birliğinde anlaşmalı ayrılık süreci tehlikede anlaşılan son tarihe kadar görüşmeler sürecek. Bu tarafta otoriteler %50-50 olasılık var derken Sterlin tarafındaki fiyatlama artan volatilite ile negatife dönmüş görünüyor.
- Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alım proğramını 12 ay uzattığı ve miktarı 500 milyar Euro artırdığı toplantı ardından bu hafta yapılacak FED, BOE ve BOJ toplantıları ile Merkez Bankaları seneyi kapatıyor.
- Ayrıca bu hafta Avrupa ve Amerika PMI imalat sanayi endeksi yanında ABD tarafında perakende satışlar verisi açıklanacak.
Aralık ayı ikinci yarısında giderek azlan likidite ile Dolar Endeksi düşüşüne devam eder mi? Hisse senedi endeksleri yeni rekor seviyelere yükselecek mi? Yılın son çeyreğinde artan covid-19 vaka sayısı ile zayıf ekonomik koşullr 2021 yıının ilk çeyreğine de yansıyacak mı? Kısaca piyasalar dereyi görmeden paçayı sıvayıp iyimserliği abarttı mı?
Hisse senedi piyalarında olası bir düzeltmeye karşı öncesinde son bir ayda korunma amaçlı pozisyonlar açıldı. Dolayısı ile VIX (korku) endeksinde muhtemel yükseliş kademeli olarak satın alındığına göre fazla sürpriz olmayacak. Buradan yola çıkarak endekslerin beklenmedik bir zamanlama ile ciddi bir düzeltme ihtiamali zayıf ve kısa geri çekilmeler ile yola devam edilebilir.
Döviz piyasası yeni teşvikler ile ABD Doları'nın değer kaybının bir süre dha devam edeceğini düşünüyor. Ancak teknik göstergelerde ABD Doları aşırı satım bölgesinden yukarı yönlü tepki verebilir. Euro'nun aşırı alım bölgesinden geri çekilme sinyali vermesi mevcut eğilimlerin sorgulanmaya başladığını gösteriyor.
Emtia piyasasında endüstriyel metal piyasası iyimserliği önceden satın aldı trend yukarı ancak kısa vadeli düzeltme yaşanabilir. Altın ve gümüş zayıf dolardan destek bulmakta zorlanıyor. Tahıl piyasası beklentileri tam olarak karşılamayan USDA raporunu kaile almayarak devam eden Çin ithalatından destek buluyor. Enerji piyasası geçtiğimiz hafta WTI ham petrol benzin stoklarında yükselişe rağmen trende sadık kaldı. Tahvil bono piyasasında oranlar dar bir aralıkta işlem görüyor
Bu hafta FED toplantısını beklerken küresel piyasalar statükoyu korumaya çalışacak. Öte yanda teşvik paketi ile alakalı haber akışı yakından takip edilecek.
FED Dot Plot
ABD 10 yıllık tahvil faiz oranı
2021 emtia gündemi nasıl olacak?
Yılın son çeyreği ABD Doları değer kaybı 2021 senesi ekonomik büyüme iyimserliği ile birleşince emtia piyasasında fiyatlar yükseldi. Endüstriyel metal piyasasında bakırın Mayıs ayı ile beraber iyimserliği fiyatlamaya başladığını gördük. Ekonominin barometresi olarak bilinen bakır fiyatlarında yükseliş Nisan ayı ile ortaya çıkan Çin talebi ile yakından ilişkili. A.ncak son dönemde LME metal piyasası da bu tarafta alım yönlü talep olduğunu gösteriyor. LME metal piyasasında en sert yükseliş çinko da iken aliminyum bakır nikel gibi topyekun bir yükseliş vardı Önümüzdeki yıllarda elektrikli araçların kullanımının artması ile bakır talebinin artacağı düşünülüyor. Bu nedenle bakır yine öncü ama hızlı bir ekonomik toparlanma ile diğer endüstriyel metaller için de trend yukarı görülüyor.
Enerji piyasası 2020 Mayıs ayı ve OPEC'in devreye girmesi ile negatif fiyatları gördükten sonra yükselişe geçti. Geçtiğimiz hafta açıklanan ham petrol stoklarında 15 mio varil artış olurken fiyatlarda yükseliş 2021 yılı talep beklentisine bağlanabilir. Bu hafta OPEC izleme komitesi bir aray gelerek üretim kısıntına ne derece uyum olduğunu gözden geçirecek. Ayrıca OPEC her ay yapacağı toplantılar ile talebe bakarak üretim tarafındaki politikasını güncelleyecek. OPEC ve dışı ülkeler ürettiklerini satamamaktan şikayetçi talep tarafında toparlanma gecikirse üyeler üretim kısıntısı konusunda havlu atabilir.
Tahıl piyasasında ABD Tarım Bakanlığı USDA raporuna rağmen haftalık ihracat rakamlarında artış ve Çin talebi ile pozitif seyrini koruyor. Kahve piyasasında kurak hava koşulları etkisi ile Brezilya üretimi düşebilir. Kakao Avrupa ekonomik iyileşmesinden ümitli ve şeker arz/talep dengesi desteklemese de diğerlerinin yükselişinden nemalanıyor.
Doğalgaz en zayıf halka gibi görünürken orta ve uzun vadede talep artabilir beklentisi var. Özellikle Biden dönemi çevre politikaları ile değişmesi beklenen süreç doğlgaza ilgiyi artırabilir.
Sonuç olarak, 2020 yılının devamı emtia piyasası yükselişini sürdürebilir. Arz/talep dengesine göre bazı emtialar bu yükslişe geriden katılabilir. Ayrıca, Biden döneminde değişmesi beklenen çevre ve enerji politikası uzun vadeli eğilim için önemli olacak.
Bloomberg Dolar Endeksi
Bloomberg Emtia Endeksi
Yeni haftadan beklediklerimiz
Avrupa Merkez Bankası ardından FED, BOE ve BOJ ile Küresel Merkez Bankaları seneye son noktasını koyuyor olacak. Öte yanda Brexit ikilemi bu hafta da devam ederken konu son tarihe kadar çözüme ulaşacak gibi görülmüyor. ABD senatosu teşvikleri artırmak için uğraşırken ekonomik veriler uyarı veriyor. Bu hafta FED toplantısına kadar küresel piyasalar statükoyu koruyabilir. Sonrası teşvik paketinin nasıl ilerlediğine bağlı olacak.