PİYASA NoorCM Yurtdışı Piyasa Bülteni - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla
Küresel piyasalar yeni teşvik paketini fiyatlıyor...
Bu hafta küresel piyasalarda öne çıkanlara baktığımızda;
- ECB Başkanı Lagarde'ın Pazartesi günü Paris'te bir panelde yapacağı konuşma ve Çarşamba günü Reuteres panelindeki konuşması, Perşembe günü ECB toplantı tutanakları,
- ABD tarafında Pazartesi günü Bostic, Salı günü Brainard olmak üzere FED üyelerinin konuşması ve Perşembe günü FED Başkanı Powell'ın Princeton üniversitesinde yapacağı soru cevaplı konuşma ile şekillenecek olduğunu görüyoruz.
- Avrupa tarafında veri takvimi zayıf iken ABD tarafında Aralık ayı tüketici enflasyonu (beklenti %0.4) ve perakende satışlar (beklenti %0.0) olmak üzere iki önemli veri var. Bunun yanında geçtiğimiz hafta açıklanan Aralık ayı istihdam raporunda zayıf seyrin ardından haftalık işsizlik maaşı başvuruları (beklenti 783 bin) piyasanın dikkatinde olacak.
Veri trafiği ve Merkez Bankası Başkanları konuşması önüne geçecek olan bir gündem maddesi var ki küresel hisse senedi piyasalarında rekor seviyelere yükselişe sebep; bitmeyen teşvik paketleri Biden yönetimi bu hafta içinde 2000 dolarlık nakit yardım desteğinin de olduğu ek teşvik paketini açıklayacak. 1 trilyon dolar üzerinde bir paket beklenirken Aralık ayı tarım dışı istihdam verisi sonrasında hükümetin bu konuda hızlı bir şekilde paketi kongreden geçirmesi bekleniyor.
Yeni teşvikler ve kolay para politikaları ABD Doları'nın değer kaybına bet eden döviz piyasası tahvil faiz oranlarında yükseliş ile bu görüşünü değiştirmişe benziyor. Aralık ayı boyunca dar bir aralıkta seyir ardından Georgia seçimleri ile senatoda Demokratların üstünlük kazanması daha hızlı bir karar alam süreci olarak yorumlandı. Ek teşvikler hızla geçecek ve ABD ekonomisi Hazine ve FED işbirliği ile daha hızlı bir ekonomik toparlanma sürecine girecek. Bu şartlarda FED'in varlık alımları ve kolay para politikasından çıkış süreci beklenenden önce olabilir. İşte bu beklenti Aralık ayı tersine Dolar Endeksin'de şimdilik taepki denebilecek alımlar ve tahvil faiz oranlarında yükselişi beraberinde getirdi. Küresel finnasal piyasalar bu tarz bir beklentiyi fiyatlamak için fazla aceleci mi davranıyor? Yoksa gerçekten Demokratlar istenen ekonomik iyileşmeyi sağlayarak çıkışı öne mi çekecek. Öte yanda Biden politikaları teşvik paketleri, sağlık reformu ve iklim değişikliği projelerini gözetirken uluslararası büyük sermayeye vergilendirme söz konusu olabilir. Bana göre bu fiyatlamanın altında yatan asıl etken Cumhuriyetçilerin yapmaktan kaçındığının gündeme gelme ihtimalidir.
Öte yanda geçtiğimiz hafta ABD kongresinde yaşananlar ardından rezerv para olan ve küresel ekonominin lokomotifi ABD'in itibarının sorgulanacağı bir sene olabilir. Bu tarz ayaklanmalar ve toplumsal çatışmalar devam eder ise Doların geleceğini sorgulamak için birden fazla sebep olacak. Ülke politikası anlamında ABD Doları'nın değer kaybının sürmesi istenen bir durum olmasa gerek. Bu nedenle yılın ikinci yarısında talep artışı beklentisi ile yükselen emtia fiyatları için düzeltme zamanı olabilir. Burada Çin ekonomisinde değişimi yakından takip etmek gerekiyor. Çünkü bu zamana kadar Çin talebinin öne çıktığı emtialarda yükseliş kaçınılmazdı.
Covid sürecinde ABD ve İngiltere'den gelen vaka artışı hiç iç açıcı değil. Ancak beklentiler pozitif ve sağlık insanları ABD'de yakın zamanda günde 1 miyon insanın aşılanacağını ve Şubat sonunda aşılamanın 50 milyona ulaşacağını tahmin ediyor.
ABD tarım dışı istihdam
ABD 10 yıllık tahvil faiz oranı
Amerikan tahvil piyasasında fiyatlama ne anlatıyor?
Daha fazla teşvik hızlanan aşılam süreci ve enflasyonist beklenti ile ABD tahvil piyasasında artan satışlar ile fiyatlar geriledi. Bu fiyatlama Aralık ayı durgun fiyatlama radından bir tepki mi yoksa orta vadeye yayılacak bir fiyatlama mı? ABD virüs vaka sayısı yeni senede rekor yüksek seviyelere ulaştı. Aralık ayı istihdam raporunda ABD ekonomisi istihdam yaratmak bir yana negatife geçti. ABD kongresinde yaşananlar ardından psikolojik hasar yaşandı. O halde daha geniş pencereden bakıp ABD tahvillerine deniz aşırı talebi yakından takip etmek gerekiyor. Ne enflasyonist bekleyiş ne de uzun süreli düşük faiz ortamı asıl olan Japonya ve Çin'in tahvil piyasasında satışa yönelip yönelmeyeceği olacak. Çin beş sene öncesinde ABD tahvillerinden çıkışa başladı. Ekim ayında Çin'in ABD tahvillerinde satış miktarı 7.7 milyar olarak açıklandı. Kasım ayı 4.8 milyar dolar düşüş 19 Ocak raporunda da Çin'in tahvil portföyünde düşüşün devamı durumda ülkenin elinde tuttuğu ABD tahvil miktarı son 10 senenin en düşük seviyesinde olacak.
Kısa vadede tahvil piyasası son gelen satışlar ile aşırı satım bölgesinde ek teşvik ve aşılama iyimserliğine rağmen kısa vadede artan vaka sayısı ve bozulan ekonomik veriler ile kısa pozisyon kapama faaliyeti görebiliriz. Uzun vadede deniz aşırı ülkelerden gelen satış baskısı ile tahvil fiyatlarında düşüşün devam etmesi beklenebilir.
ABD kısa ve uzun vade faiz oranları
ABD ve Almanya 10 yıllık faiz oranı farkı
Yeni haftadan beklediklerimiz
Bu hafta ek teşvik paketi beklentisi ile küresel hisse senedi piyasaları yükselişini sürdürürken emtia piyasasında aşırı alım bölgesinde olanlarda düzeltme görebiliriz. ABD 10 yıllık tahvil faiz oranlarında yükseliş yerini yatay harekete bırakırken kıymetli metal piyassaında altın ve gümüş yükseliş denemeleri görebiliriz.